Derek Kravitz i Bianca Fortis, Brown Institute for Media Innovation; Miriam Marini, Detroit Free Press
Taksydermista z Michigan, który zaraził się COVID-19, znajduje się w sercu medycznej tajemnicy, która ogranicza dziwność: czy został zarażony norką – zwierzęciem narażonym na wirus i hodowlą futra – czy człowiekiem?
Eksperci medyczni nie byli jeszcze w stanie odpowiedzieć na to pytanie, chociaż dane uzyskane w Joint Centers for Disease Control and Prevention, stanowe i powiatowe badania stanu zdrowia wskazują na możliwy związek z pobliską fermą norek.
Na początku lutego zmumifikowany zmumifikowany mieszkaniec hrabstwa Eton został zarażony wirusem COVID-19. Próbka jego pozytywnego wyniku testu została wysłana do laboratorium stanowego w celu ustalenia genetycznego – i jest z powrotem powiązana z mutacją wirusa w zarażonej norce, która wykorzystuje swoje futro do produkcji płaszczy i odzieży.
Jednak balsamujący nie miał żadnego znanego kontaktu z fermą norek w Michigan, gdzie dwóch pracowników zaraziło się szczepem związanym z norką kilka miesięcy wcześniej, co wskazuje, że według CDC był zarażony w społeczności.
„Ponieważ istnieje tak niewiele sekwencji genetycznych dostępnych w społecznościach otaczających fermę, nie można stwierdzić, czy mutacje pochodziły od norek na farmie, czy już krążyły w społeczności” – powiedział CDC w oświadczeniu dla CDC. Dokumentowanie projektu COVID-19 w Brown Institute for Media Innovation na Uniwersytecie Columbia I wolna prasa.
Michigan, Oregon, Utah, Wisconsin i inne stany z fermami norek poradziły sobie z epidemią COVID-19 – i Nieznana liczba pracowników farm w Oregonie i Utah, którzy mieli bezpośredni kontakt z norek, została zarażona Ale CDC wielokrotnie ostrzegało, że przenoszenie się z człowieka na człowieka jest niezwykle rzadkie. We wszystkich przypadkach nie jest jasne, czy norkami zarażono ludzi, czy odwrotnie. Norka jest szczególnie podatna na COVID-19, a całe grupy zwierząt zostały zabite w całej Europie, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa.
Przy ograniczonych dostępnych danych trudno jest ustalić, czy mutacja wirusa Eaton jest unikalna dla norek i stanowi pierwsze udokumentowane przypadki przeniesienia się społeczności norek na ludzi w Stanach Zjednoczonych, według epidemiologów, wirusologów i CDC.
„Osoby związane z przenoszeniem są bardziej podatne na sekwencje genetyczne lub nawet identyczne sekwencje” – powiedział dr Adam Loring, wirusolog z University of Michigan, którego laboratorium przeprowadza sekwencjonowanie genetyczne stanu. „Ale jest również możliwe, aby niespokrewnione osoby miały identyczne sekwencje.”
Jeszcze:Najlepsi nauczyciele rezygnują w proteście Grosse Pointe School Board złagodziła zasady COVID-19
Szczegóły sprawy są skąpe: balsamista i jego żona mieszkają w hrabstwie Eton; Mogą być właścicielami małej farmy, a szczegółowe badanie wykazało, że balsamista zajmował się jeleniami i kurczakami na podwórku, ale nie miał kontaktu z żadnymi innymi zwierzętami, zgodnie z e-mailami Departamentu Zdrowia uzyskanymi w ramach stanowej ustawy o wolności informacji.
Z e-maili wynika, że ze względu na potencjalne zaangażowanie zarażonego zarośla CDC zainteresowało się tą sprawą.
w październiku, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michigan potwierdził pierwsze przypadki COVID-19 u norek na farmie w stanieTo nie zostało ustalone. Właściciel farmy skontaktował się z urzędnikami państwowymi po tym, jak kilka zwierząt norek zachorowało i zmarło z powodu wirusa.
Pod koniec listopada CDC i Departament Zdrowia i Opieki Społecznej stanu Michigan przeprowadziły sekwencjonowanie próbek genetycznych zarówno od pracowników ferm norek, jak i od zarażonych norek. Okazało się, że dwóch pracowników farmy, u których wynik testu na obecność wirusa COVID-19 był pozytywny, miało dwie mutacje wirusa, które były również obecne u norek na farmie.
Na początku lutego w badaniach genetycznych potwierdzono powiązany przypadek COVID-19 z udziałem zmumifikowanego Eatona. Departament Zdrowia hrabstwa Barry Eaton, który obejmuje obszar hrabstwa Eaton, przeprowadził ulepszone dochodzenie w tej sprawie z pytaniami z CDC. Sarah Surna, specjalistka ds. Promocji zdrowia w społeczności i rzeczniczka Barry Eaton Health Administration, powiedziała, że „nie była w stanie znaleźć powiązania z tym, jak ta osoba była narażona na chorobę norek”.
Sekwencja wirusa przeprowadzona przez taksydermistę z Eaton – zebrana około dwa miesiące po pierwotnej chorobie norek – wykazała te same dwie mutacje.
MDHHS potwierdził konto CDC mutacji i zidentyfikował je jako F486L i N501T. Te dwie mutacje zostały zidentyfikowane przez naukowców jako dominujące szczepy norek COVID-19 w Stanach Zjednoczonych. Wstępne badanie opublikowane w zeszłym miesiącu przez dwóch kanadyjskich naukowcówByć może ewoluował u ludzi, zanim został przeniesiony do norek. Przegląd identyfikatora przypadku w GISAID, globalnej bazie danych genomów koronawirusa, pokazuje, że oryginalny szczep spokrewniony z norek został zebrany w listopadzie i przeanalizowany przez MDHHS w grudniu.
COVID-19 występuje zarówno u psów, kotów, jak i dzikich zwierząt, w tym lwów, tygrysów i lampartów śnieżnych. Kanada zgłosiła ogniska hodowanych norek. Aby zwalczyć wirusa, Holandia dokonała uboju wszystkich 4 milionów mieszkańców norek i na stałe zamknęła przemysł norek.
Infekcje norek zostały udokumentowane wśród robotników rolnych w Oregonie i Utah. W Danii wybuch epidemii owadów norek spowodował ponad 200 przypadków u ludzi, w tym 12 przypadków z unikalną zmienną, która, jak obawiali się duńscy urzędnicy, może zmniejszyć skuteczność szczepionek.
Ale przemysł norek w Stanach Zjednoczonych jest ułamkiem wielkości jego europejskich odpowiedników, z około 275 fermami rozmieszczonymi w 23 stanach.
CDC zauważa, że ostateczne udowodnienie, że wirus jest przenoszony z osoby na osobę, co prowadzi do rozprzestrzeniania się przez społeczność, wymaga szeroko zakrojonego nadzoru genetycznego norek, pracowników hodowli norek i większej społeczności, a także badań epidemiologicznych w celu ustalenia, w jaki sposób przypadki odnoszą się do siebie nawzajem. .
Mohar Chatterjee z Brown Institute for Media Innovation przyczynił się do powstania tego raportu.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”