Szczyt Międzynarodowej Organizacji Borówki (NP) odbędzie się w dniach 3-6 lipca w Lublinie, stolicy największego w kraju regionu produkującego jagody.
W ostatnich latach kraj przyjmujący poczynił starania, aby zwiększyć spożycie borówki i popyt wewnętrzny. Polska produkcja szybko rośnie, ale w latach 2020-2022 import wzrośnie o 116%, 4 razy więcej niż eksport.
– Nasza akcja „Polska Super Owocowa Godzina” jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, który jest finansowany przez rolników – wyjaśnia Dominika Kocerzewska. Polska Fundacja Promocji BorówkiAngażuje się również w organizację lubelskiej imprezy.
„Promujemy 11 rodzajów polskich jagód, tworząc w ten sposób kontinuum między sezonami jagodowymi. Nie traktujemy truskawek czy malin jako konkurencji z jagodami: każdy owoc ma swój szczyt sezonu, swoje indywidualne właściwości zdrowotne i własny smak. ponad 8 miesięcy w roku, jeden „Kubki pozwalają konsumentom jeść świeże, lokalnie uprawiane jagody” – mówi Kocerzewska.
Według Gandera, Liczba konsumentów borówki wzrosła o 72% między lutym 2023 r. a lutym 2021 r. Wgląd w to, jak to osiągnięto, zostanie udostępniony podczas sesji „Uczynić jagody ulubionym superowocem świata” w drugim dniu szczytu IBO.
„To prawda, że Polska cieszy się wyjątkowym klimatem, z gorącymi letnimi dniami i raczej chłodnymi nocami, co pozwala naszym jagodom osiągnąć idealną równowagę słodko-kwaśnych smaków”.podsumowuje Bartłomiej Milczarek, prezes Polskiego Związku Plantatorów Borówki.
„Jednakże naszą główną siłą jest umiejętność współpracy ze społecznością zajmującą się uprawą borówki i innymi hodowcami jagód. Dzięki tej współpracy byliśmy w stanie zwiększyć konsumpcję krajową, a tym samym przyczynić się do rozwoju bardziej zrównoważonego światowego rynku borówki w przyszłości. „Z niecierpliwością czekamy na możliwość podzielenia się doświadczeniami z globalną społecznością borówkową podczas szczytu IBO” — powiedział Milksarek.
Zapisz się do naszego newslettera
„Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman.”