Jeden z księżyców Saturna rozpyla imponujące pióropusze wody

Jeden z księżyców Saturna rozpyla imponujące pióropusze wody

Enceladus, szósty co do wielkości księżyc Saturna – i najbardziej odbijający światło obiekt Układu Słonecznego – robił pokaz, wyrzucając ogromne ilości wody w kosmos. Z pomocą Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba, Mieszalny Raporty wskazują, że współpracujący z NASA, europejscy i kanadyjscy naukowcy byli zachwyceni gejzerowymi pióropuszami księżyca, które wystrzeliwują ponad 6000 mil nad powierzchnię planety. Ponadto mały lodowy księżyc, którego zraszacze tworzą „zamglone halo”, które hojnie przyczynia się do pierścieni Saturna, oferuje nowy wgląd w sposób, w jaki dostarcza wodę do całego systemu Saturna, donosi Mashable.

Potem jest fantastyczne życie nocne na Księżycu. tak jak NASA Gejzery, takie jak Old Faithful, zauważa w swoim komunikacie prasowym o Enceladusie, wypluwają nie mniej niż 101 lodowych dżetów spod powierzchni do wszechświata, a ich siła oscyluje w rytmie eliptycznej orbity Księżyca wokół Saturna trwającej 1,37 dnia. Naukowcy szczególnie chcą zrozumieć tę tajemnicę, ponieważ produkcja gazu pozostaje taka sama, gdy księżyc znajduje się dalej od Saturna, mimo że gejzery są najsilniejsze. Wskazuje to na uszkodzenia pozaziemskich instalacji wodociągowych, co czyni podziemny ocean i aktywność geologiczną Enceladusa jeszcze bardziej fascynującą.

Enceladus może być księżycem, ale nie jest małym graczem w dramacie wszechświata. Jego jasna, pokryta kraterami powierzchnia – w niektórych miejscach odnowiona – odsłania geologicznie aktywny świat pod lodem. Space.com. A ten świat charakteryzuje się warunkami równoległymi do tych, które dały początek życiu na Ziemi. Enceladus wzbudzał w przeszłości emocje związane z jego zdolnością do życia, od potencjalnych kominów hydrotermalnych po podejrzane mieszaniny pary wodnej, dwutlenku węgla, metanu i innych gazów. (Przeczytaj więcej historii o Saturnie.)

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *