Jedzenie pokarmów roślinnych zamiast mięsa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca

Jedzenie pokarmów roślinnych zamiast mięsa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca

Zainspiruj się naszym cotygodniowym raportem na temat dobrego życia w prosty sposób. Zapisz się na biuletyn CNN Life, But Better, aby uzyskać informacje i narzędzia mające na celu poprawę Twojego samopoczucia.



CNN

Kompleksowy przegląd wykazał, że zastąpienie żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak czerwone i przetworzone mięso lub jaja, produktami roślinnymi, takimi jak orzechy lub rośliny strączkowe, może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

Recenzja ukazała się 16 listopada W magazynie Medycyna BMCSabrina Schlesinger, kierownik grupy badawczej ds. przeglądów systematycznych w Niemieckim Centrum Diabetologii w Düsseldorfie, przeanalizowała wyniki 37 wcześniejszych badań i jej odkrycia „podkreślają potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z włączenia do diety większej ilości pokarmów roślinnych”. Powiedział CNN.

Schlesinger, który był głównym autorem artykułu, współpracował z badaczami z kilku niemieckich instytucji nad artykułem, który ich zdaniem jest pierwszym systematycznym przeglądem skupiającym się na szerokim zakresie skutków zdrowotnych związanych z zastępowaniem żywności zwierzęcej roślinami. Oparte na jedzeniu.

Zarejestrowany dietetyk Duane Mellor, starszy wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii, powiedział CNN, że ta recenzja „pasuje do wzorca” „większego zbioru informacji, które składają się na nasze wytyczne żywieniowe”.

„Pogłębia to obraz, z którym już jesteśmy zadowoleni” – dodał Mellor, który nie był zaangażowany w te badania.

Poprzednie badania wykazały już pewne korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej. Badanie przeprowadzone w maju wykazało, że cholesterol całkowity obniżył się o 7% u osób stosujących dietę wegetariańską w porównaniu do osób jedzących zarówno mięso, jak i rośliny, natomiast Badanie z sierpnia 2019 r Sugeruje się, że spożywanie większej ilości roślin i mniejszej ilości mięsa wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób układu krążenia.

W najnowszym przeglądzie odnotowano 27% zmniejszenie ogólnej liczby przypadków chorób serca, gdy 50 gramów (1,8 uncji) przetworzonego mięsa dziennie zastąpiono 28–50 gramami (1 uncja do 1,8 uncji) orzechów dziennie i 23 gramami orzechów drzewnych. orzechy. Procent redukcji przy zastąpieniu mięsa taką samą ilością roślin strączkowych.

Zmniejszenie o 22% częstości występowania cukrzycy typu 2 wiązało się również z zastąpieniem 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie od 10 do 28 gramów orzechów dziennie.

W przeglądzie zauważono również, że zastąpienie masła oliwą z oliwek i jaj orzechami również wskazuje na mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, chociaż zastąpienie innych produktów mlecznych, ryb, owoców morza czy drobiu nie miało wyraźnego związku z niższym częstość występowania Z chorobami serca. jest znalezione.

Wyniki nowego badania „nie opierają się na wynikach pojedynczego badania, ale systematycznie podsumowują wszystkie dostępne dowody na ten temat” – stwierdził Schlesinger, dodając, że to jest główna zaleta przeglądu.

Chociaż podejście to nie przyniosło „zupełnie nowych” wyników, zauważyła „spójność” wyników poprzednich badań, co sugeruje „duży poziom pewności co do oszacowania efektu”.

Przegląd monitoruje jedynie korelację i nie wykazuje związku przyczynowego ani nie sprawdza, czy związek przyczynowy istnieje, ale podaje w danych pewne możliwe przyczyny tych tendencji.

Mięso przetworzone, które według Światowej Organizacji Zdrowia zostało poddane soleniu, peklowaniu, fermentacji, wędzeniu lub innym procesom w celu wytworzenia produktów takich jak kiełbasy, szynka lub konserwy mięsne, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które potencjalnie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy. drugi. Cukrzyca.

Tymczasem orzechy, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste zawierają związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, które wydają się zmniejszać stany zapalne.

W badaniu postawiono także hipotezę alternatywnego wyjaśnienia widocznych korzyści zdrowotnych, które jest takie, że osoby preferujące żywność pochodzenia roślinnego z większym prawdopodobieństwem prowadzą ogólnie zdrowszy tryb życia, chociaż badania dostosowano w taki sposób, aby uwzględnić aktywność fizyczną uczestników, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu i nawyki żywieniowe. Nie można wykluczyć tego efektu.

„Możemy wykorzystać to jako informację, ale musimy wykorzystać to w badaniach interwencyjnych… aby dowiedzieć się, dlaczego pojawia się ten efekt” – powiedział Mellor.

Samo zastąpienie produktów zwierzęcych produktami roślinnymi nie prowadzi automatycznie do zdrowej diety. Wynik zależy od wymienianych produktów.

„Musimy uważać na słowa takie jak „pochodzące z roślin”, których mogą używać producenci żywności” – powiedział Mellor. „Ostatecznie torebka cukru jest wegańska i to (badanie) tego nie oznacza”.

the USDA zaleca Połowę swojego talerza uzupełnij owocami i warzywami, różnicuj warzywa i białka, a połowę zbóż postaw na produkty pełnoziarniste. Agencja federalna zaleca również wybieranie żywności i napojów o niższej zawartości dodatku cukru, tłuszczów nasyconych i sodu.

Oprócz rozważenia korzyści zdrowotnych różnych produktów spożywczych, przy dokonywaniu takiego kompromisu ważne jest uwzględnienie punktu widzenia kulinarnego i kulturowego, powiedział Mellor.

„Czy tylko dlatego, że statystyki mówią, że zamiana zmniejsza ryzyko, ma to sens kulinarny i kulturowy? Jeśli nie, jest mało prawdopodobne, aby służyła jako rada.”

„Zastąp zatem soczewicę przetworzonym czerwonym mięsem, bo z soczewicy można zrobić kiełbasę… to może mieć sens, ale zastępowanie niektórych marchewek i brokułów czerwonym mięsem nie ma sensu”.

Każdy, kto rozważa zostanie wegetarianinem lub weganinem, powinien również upewnić się, że jego dieta jest starannie zaplanowana, aby zawierała wystarczającą ilość żelaza, jodu, witaminy B12 i witaminy D. Mellor powiedział CNN w maju.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *