Komercyjne zmywarki do naczyń mogą uszkadzać jelita i prowadzić do chorób przewlekłych

Komercyjne zmywarki do naczyń mogą uszkadzać jelita i prowadzić do chorób przewlekłych

Środki nabłyszczające w komercyjnych zmywarkach do naczyń często zawierają alkohol etylowy. Substancja ta uszkadza nabłonek jelitowy, co może prowadzić do rozwoju chorób przewlekłych.

Według naukowców ze Szwajcarskiego Instytutu Badań nad Alergiami i Astmą, pracujących z organellami, pozostałości środków do płukania na naczyniach po myciu w profesjonalnych zmywarkach mogą uszkadzać naturalną warstwę ochronną w jelitach i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.

Profesjonalne zmywarki to wygodny sposób na szybkie mycie i suszenie naczyń, kubków i sztućców w różnych miejscach, takich jak restauracje, szkoły i koszary. Jednak niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców ze Szwajcarskiego Instytutu Badań nad Alergiami i Astmą (SIAF), instytutu związanego z Uniwersytet w Zurychu (UZH) Okazało się, że te urządzenia niosą ze sobą ryzyko. Badanie wykazało, że składnik komercyjnych środków nabłyszczających ma toksyczny wpływ na układ pokarmowy.

Pozostałości chemiczne na czystych deskach

Typowy cykl w komercyjnej zmywarce obejmuje cyrkulację gorącej wody i detergentu przez około 60 sekund pod wysokim ciśnieniem. Następnie następuje drugi 60-sekundowy cykl prania i suszenia, w którym aplikowana jest woda i środek nabłyszczający. „Szczególnie niepokojące jest to, że w wielu maszynach nie ma dodatkowego cyklu mycia w celu usunięcia pozostałego płynu nabłyszczającego” – mówi Sesme Akdis, profesor alergologii eksperymentalnej i immunologii na Uniwersytecie w Uzbekistanie oraz dyrektor SIAF, który kierował badaniem. „Oznacza to, że potencjalnie toksyczne substancje pozostają na naczyniach, gdzie następnie wysychają na miejscu”. Kiedy następnym razem użyjesz naczyń, te zaschnięte pozostałości chemiczne mogą łatwo znaleźć się w przewodzie pokarmowym.

To zainspirowało zespół badawczy Akdis do zbadania wpływu komercyjnych składników detergentów i środków nabłyszczających na barierę nabłonkową w jelitach – warstwę komórek, która wyściela jelita i kontroluje to, co dostaje się do organizmu. Wada tej bariery jest związana z takimi stanami, jak alergie pokarmowe, zapalenie błony śluzowej żołądka, cukrzyca, otyłość, marskość wątroby, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zaburzenia ze spektrum autyzmu, przewlekła depresja i[{” attribute=””>Alzheimer’s disease.

Similar protective layers are also present on the skin and in the lungs. As numerous studies have shown, many additives and chemicals that we encounter in everyday life can damage these layers. “We assume that defective epithelial barriers play a role in triggering the onset of two billion chronic illnesses,” says Akdis. This connection is explained by the epithelial barrier hypothesis, which Akdis has helped develop during his more than 20 years of research in this field.

Toxic substances in rinse agents

The researchers used a newly developed technology for their study – human intestinal organoids and intestinal cells on microchips. The tissue forms a three-dimensional clump of cells that is very similar to the intestinal epithelium in humans. The team used various biomolecular methods to analyze the effect that commercial detergents and rinse aids have on these cells. They diluted these substances to reflect the amounts that would be present on dry dishes (1:10,000 to 1:40,000).

The result was that high doses of rinse agents killed the intestinal epithelial cells and lower doses made it more permeable. Researchers also observed the activation of several genes and cell signaling proteins that could trigger inflammatory responses. A more detailed analysis showed that one component of the rinse agent – alcohol ethoxylates – was responsible for this reaction.

According to Akdis, these findings have significant implications for public health. “The effect that we found could mark the beginning of the destruction of the gut’s epithelial layer and trigger the onset of many chronic diseases,” he says. Akdis calls for an immediate response: “It is important to inform the public about this risk since alcohol ethoxylates seem to be commonly used in commercial dishwashers.”

Reference: “Gut epithelial barrier damage caused by dishwasher detergents and rinse aids” by Ismail Ogulur, Yagiz Pat, Tamer Aydin, Duygu Yazici, Beate Rückert, Yaqi Peng, Juno Kim, Urszula Radzikowska, Patrick Westermann, Milena Sokolowska, Raja Dhir, Mubeccel Akdis, Kari Nadeau and Cezmi A. Akdis, 1 December 2022, Journal of Allergy and Clinical Immunology.
DOI: 10.1016/j.jaci.2022.10.020

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *