Agencja NASA Wytrwały łazik w podróży przez MarsaOznacza to przystanek na zwiedzanie. W środę NASA udostępniła materiał filmowy z przydrożnej atrakcji, która zwróciła uwagę zespołu łazika.
Interesującym celem jest kawałek skały, który pozostał, gdy Krater Jezero był jeziorem, w odległej przeszłości, kiedy Mars był bardziej wilgotny niż dzisiaj.
„Sprawdź ten kawałek skały, który znalazłem: wygląda trochę jak podłoga w ogrodzie, prawdopodobnie naga skała” NASA napisała na Twitterze Wraz z animacją łazika inspekującego miejsce. „Taki materiał, z początków starożytnego dna jeziora, może pomóc w uchwyceniu kształtu tego jeziora”.
Wytrwałość polega na zarejestrowaniu się na kilka dni w serwisie, aby przyjrzeć się bliżej. Łazik ma przed sobą wiele badań naukowych, ale jedną z jego głównych misji jest poszukiwanie dowodów na istnienie pradawnego życia mikrobiologicznego na Czerwonej Planecie. Dawne jezioro jest idealnym miejscem do odkrywania dawnych możliwości zamieszkania na Marsie.
Zdjęcia udostępnione przez NASA pokazują łazik sprawdzający „podłogi” z przekładnią na końcu ramienia robota.
Ramię pozwala łazikowi działać tak, jak robi to człowiek geolog: przenosząc i używając instrumentów naukowych „ręką” lub wieżyczką, NASA powiedziała w wyjaśnieniu łazika. Ręczne narzędzia łazika wydobywają rdzenie ze skał, wykonują zdjęcia mikroskopowe i analizują skład pierwiastkowy i mineralny skał i gleb na Marsie.
Robotyczny odkrywca NASA przybył na Marsa w lutym i jest na swojej pierwszej oficjalnej ekspedycji naukowej ze swoim towarzyszem Pomysłowy helikopter, który sprawdza się jako zwiadowca. Badanie podłoża skalnego jest oznaką nadchodzącej nauki, ponieważ łazik przypomina historię starożytnej historii Marsa.
Podążać CNET .Kalendarz kosmiczny 2021 Aby być na bieżąco z najnowszymi wiadomościami o kosmosie w tym roku. Możesz nawet dodać go do swojego Kalendarza Google.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”