Mars wygląda jak pyszne cukierki na oszałamiającym zdjęciu statku kosmicznego

Mars wygląda jak pyszne cukierki na oszałamiającym zdjęciu statku kosmicznego

Czerwona Planeta wygląda na tyle dobrze, że można ją zjeść jako orbitujący krater gazowy.

ESA / Roskosmos / CaSSIS

Ta historia jest częścią Witamy na Marsie, nasza seria eksplorująca Czerwoną Planetę.

Mars jest tak fajny, że mogę go zjeść, a zdjęcie ze statku kosmicznego Trace Gas Orbiter wzmogło moją ochotę na przekąskę na Czerwonej Planecie. Europejska Agencja Kosmiczna opublikowała pogląd Pod koniec grudnia opisał tę scenę jako „jak posypanie cukrem pudrem na bogatym czerwonym cieście”.

TGO to wspólna misja Europejskiej Agencji Kosmicznej i rosyjskiej agencji kosmicznej Roscosmos. Spojrzałem w dół na charakterystyczny, szeroki na 4 kilometry krater na Marsie w połowie zeszłego roku i zrobiłem niesamowite zdjęcie.

Wygląd przypominający ciasto pochodzi z „kontrastowych kolorów błyszczącego białego lodu wodnego z rdzawoczerwoną marsjańską glebą” – podała Europejska Agencja Kosmiczna w oświadczeniu. Krater znajduje się w Vastitas Borealis, regionie równinnym w pobliżu bieguna północnego planety.

Biały lód w kraterze pojawia się silnie w miejscach, gdzie nie dociera do niego dużo światła słonecznego. Krawędź wokół krateru jest prawdopodobnie spowodowana przez ciemny materiał wulkaniczny, podczas gdy pasiasty krajobraz otaczający krater ma swój wygląd dzięki działaniu wiatru.

TGO jest częścią programu ExoMars ESA i Roscosmosu, które właśnie to zrobią Wyślij łazik na planetę później tego roku. Sonda kataloguje gazy atmosferyczne i poszukuje zasobów wodnych na powierzchni iw jej pobliżu. Odkryłem, co podejrzewali naukowcy „Ukryta woda” w ogromnej dolinie na Marsie.

Biorąc pod uwagę, że zasoby żywności będą prawdopodobnie ograniczone dla przyszłych ludzkich odkrywców na Marsie, planeta może nigdy nie gościć prawdziwego czerwonego ciasta. Ta dziura nas popchnie.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *