ry-sa.pl

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Miejsce na chwałę kapusty, gotowanie na polski gulasz i pikantne smażenie na patelni

Chociaż jest głęboko w zimie, nadal lubię smaki, które pochodzą z zimowych warzyw. Warzywa korzeniowe, takie jak rzepa i pietruszka, można łatwo przekształcić w smażone przystawki, zupy i puree ziemniaczane. Ziemniaki zapewniają elegancki komfort w każdej formie. Kapusta, jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw na świecie, eliminuje nudę w kuchni i na stole jedną ręką.

Niedawna wycieczka do dużego supermarketu ujawniła pół tuzina odmian kapusty – od prostych, ciasnych zielonych główek po kulki w kolorze bordowego wina, po bladą kapustę pekińską z kręconymi brzegami. Nie mówi nic o członkach swojej rodziny, w tym o brukselce, kapuście, jarmużu, rzepie, rzodkiewce, brokułach i kalafiorach. Rodzina krucyfiksów obejmuje również cuda, takie jak rukola, bok choy i rukiew wodna.

Kiedy upuściłam przepełnioną torbę na zakupy, mój mąż się zepsuł. Zakwestionował liczbę głów ustawionych w kolejce przy ladzie i moją zdolność do stworzenia czegoś, co spodoba się miłośnikowi kapusty. A przyjemne aromaty, które wypełniają dom, rzadko opuszczamy. Wyzwanie zostało przyjęte.

Gdzie zacząć? Patelnia pełna rozdrobnionej zielonej kapusty z boczkiem i cebulą zawsze przypomina wyjazd na narty z przyjacielem szefa kuchni; Jego danie jest teraz standardem rodzinnym. Czerwona kapusta mojej babci ze strony ojca, gotowana z posiekanymi jabłkami, cukrem, octem i winogronami, sprawia, że ​​pasjonują mnie duże rodzinne spotkania. Tito za pracochłonny strudel z kapusty. Pieczarki i kapusta kiszona wykonane przez naszą opiekunkę okazały się sukcesem w młodym wieku dla naszych pociech.

Tej zimy szukam większych, odważniejszych smaków do wyhodowania alkoholi. Przypomina mi smażoną kapustę i czerwone chili, które często jadam podczas lunchu biznesowego w restauracji Sequan w Houston. Aktywny cekinowy pieprz i dużo gorącego oleju chili polej pokruszone liście kapusty.

W domu ponownie tworzę danie z koronkową kapustą włoską i chińską przyprawą zwaną ostrym chrupiącym chili (lub pikantnymi szopkami chili). Kapustę na ostro podaję jako dodatek do pieczenia kurczaka, a gorący ryż jaśminowy jako danie bezmięsne.

Nasi przyjaciele z Milaka w Polsce przedstawili nam Picos, obfity, mocny, sycący posiłek odpowiedni na mroźne zimowe wieczory. Odmiana tego puddingu wieprzowo-kapustnego cieszy się popularnością w całej Polsce, gdzie jest uznawana za danie narodowe.

Smak umami dodają suszone grzyby i pasta pomidorowa (lub częściej suszone śliwki). To zmysł smaku sprawia, że ​​wracamy – jak serowy krakers. To jeden z powodów, dla których uwielbiam jedzenie – także kiszoną kapustę. Tak, kiszona kapusta. Odłóż na bok wyrok. Długie, powolne gotowanie i soki z brązowej wieprzowiny, rusztu i świeżej kapusty służą do rozpuszczania.

Poświęć trochę czasu na zrobienie naturalnie solonej kiszonej kapusty – nie octu, a już na pewno nie łączonej z konserwantami. Unikam kiszonej kapusty z puszki, ponieważ jest bardziej miękka i zamiast tego wybieram wersję schłodzoną, taką jak Puppies. W dzisiejszych czasach istnieje wiele możliwości wyboru ze względu na popularność kapusty kiszonej wśród fanów surowych i probiotyków, w tym kultury wiejskiej, kasz z Cleveland i miłości do zwierząt. Trader Jose ma schłodzoną kiszoną kapustę z pokrojonymi piklami, która jest pyszna w poniższym przepisie.

W domu posmakuj kiszoną kapustę i opłucz ją pod zimną bieżącą wodą, jeśli jest dla Ciebie zbyt słona lub twarda. Sezonowana kapusta kiszona, kupowana ze smacznej lady, dobrze sprawdza się w garnku.

Moja prezentacja na klasycznym polskim garnku będzie się różnić w zależności od tego, co mam pod ręką – czasami używam całej świeżej kapusty, z wyjątkiem kiszonej kapusty. Często wędzonego kurczaka zastępuję wędzoną wieprzowiną. Czasami bogatą gilpasę wyróżniają chude, w pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka. Zarówno wersja z wolną kuchenką, jak i wersja z piekarnikiem pięknie się podgrzewają. Gulasz podawać z obfitym chlebem żytnim lub ziemniakami z masłem lub makaronem.

Kapusta jest niskokaloryczna i ma wysoką wartość odżywczą, w tym witaminę C i K oraz glutaminę (aminokwas o właściwościach przeciwzapalnych).

Gotowanie

Smażona kapusta i chili

Podoba mi się ostra chilijska chrupiąca marka Lao Gun Ma importowana z Chin chiński sos czosnkowy z czarnej fasoli, indonezyjski szary oleg i marokańskie sosy Harisa.

Produkt: 10 minut

Szef kuchni: 10 minut

Robi: 4 Wymiany

1 mała główka (około 2 funtów) kapusta włoska lub zielona kapusta lub pekińska

1/4 szklanki ostrego chili lub chińskiego sosu czosnkowego z czarnej fasoli lub szarego olega lub harissy

1 łyżka stołowa na osobę: sos sojowy, ocet ryżowy niesezonowany

1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego

4 duże ząbki czosnku, rozgniecione

2 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy z oliwek) do gotowania na dużym ogniu

Posiekana świeża kolendra

W razie potrzeby 1/2 szklanki posiekanych prażonych solonych orzeszków ziemnych

W razie potrzeby gotowany ryż jaśminowy

1. Pokrój kapustę na pół i usuń rdzeń. Pokroić na ćwiartki. Pokrój każdą ćwiartkę na duże kawałki. Będziesz mieć około 8 hojnych trofeów. W małym naczyniu wymieszaj chrupiące chili, sos sojowy, ocet, olej sezamowy i czosnek.

2. Podgrzej dużą, głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką (lub 2 małe patelnie) na średnim ogniu, aż zetknie się kropla wody. Dodaj olej roślinny i kapustę. Gotuj, często mieszając, używając osłony przed rozpryskami, przez 6-8 minut, aż kapusta będzie jasnozielona i krucha. (Kapusta pekińska gotuje się szybko; zielona kapusta zajmuje dużo czasu.)

3. Wymieszać z chrupiącą chrupiącą mieszanką. Gotuj kapustę, dobrze mieszając, przez około 1 minutę, mieszając. Przenieś na większą tacę serwisową. Jeśli są używane, posyp je kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Jeśli chcesz, podawaj z ryżem.

Wędzony gulasz wieprzowy z topioną kapustą i kiszoną kapustą

Można uzupełnić wędzoną szynką z indyka lub kurczaka, jeśli wolisz, ale dodaj do kiełbasy pod koniec gotowania.

Produkt: 30 minut

Szef kuchni: 6 1/2 godziny w powolnej kuchence

Robi: 6 Wymiany

1-2 łyżki Wytłoków z tłoczonego oleju roślinnego lub tłuszczu z boczku

2 funty żeber wieprzowych bez kości lub łopatki wieprzowej, 2-calowy granulat

1/2 uncji suszonych borowików lub suszonych grzybów mieszanych

2 średnie (łącznie 8 uncji) żółte cebule, grubo posiekane

1/2 kapusty zielonej małej główki, ćwiartki, cukinia, grubo posiekana (lub mieszanka kapusty czerwonej i zielonej), łącznie 4-5 filiżanek (8 uncji)

2 duże ząbki czosnku, rozgniecione

1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów

1/2 szklanki piwa typu pilzneńskiego

1/4 szklanki koncentratu pomidorowego

Po 1/2 łyżeczki: pieprz czarny, kminek, sól

1 1/2 filiżanki kiszonej kapusty chłodniczej lub kiszonej, 8 oz

4-6 uncji wędzonej szynki, boczku kanadyjskiego lub wędzonego boczku, pokroić na duże kawałki

10-12 uncji gotowanej polskiej wędzonej kiełbasy, boczku lub gilpasa z kurczaka, pokrojone w plastry o grubości 1/2 cala

Aby służyć

Małe złociste ziemniaki, całe gotowane i posmarowane masłem

Twardy chleb żytni i zmiękczone masło

Kremowy sos chrzanowy lub ostra musztarda brązowa

1. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Pracując partiami, przyrumienić boczek ze wszystkich stron, około 10 minut na partię. Przełącz się na wolną kuchenkę o długości 4 stóp.

2. W międzyczasie zalać borowiki 1 szklanką bardzo gorącej wody; Odstaw na około 20 minut, aż wyschnie. Spuść namaczaną ciecz, aby usunąć jakąkolwiek fazę. W wolnym naczyniu wymieszaj grzyby i przefiltrowany płyn.

3. Na patelni skrop cebulą. Gotuj do zrumienienia, mieszając, przez 5 minut. Dodaj kapustę; Gotuj około 4 minuty, mieszając. Dodać funt; Gotuj 1 minutę. Dodaj świeże grzyby, piwo, koncentrat pomidorowy, czarny pieprz, kminek, sól i 1/3 szklanki wody. Dobrze wymieszaj, a następnie przenieś do wolnej kuchenki.

4. Do wolnowaru włożyć kiszoną kapustę i kawałki szynki. Trzymaj pokrywkę szczelnie. Gotuj powoli na niskich obrotach, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania świeżego widelca wieprzowego, około 6 godzin. Dodaj plasterki kiełbasy przez ostatnie 30 minut. Sól i pieprz do smaku i dostosuj.

5. Podawać z gotowanymi ziemniakami, pieczywem i sosem chrzanowym lub musztardą.

Wersja piekarnika: Całość przyrumieniaj w holenderskim piekarniku o długości od 4 do 5 stóp. Następnie dodaj wszystkie składniki (oprócz kiełbasy) do piekarnika holenderskiego i dodaj dodatkowe 1/2 szklanki wody. Trzymaj pokrywkę szczelnie. Piec w temperaturze 350 stopni, mieszając raz lub dwa razy przez 1,5 godziny, aż do widelca wieprzowego. Dodaj kiełbasę. Piec, aż kiełbasa będzie gorąca, około 15 minut.