Miejsce na chwałę kapusty, gotowanie na polski gulasz i pikantne smażenie na patelni

Chociaż jest głęboko w zimie, nadal lubię smaki, które pochodzą z zimowych warzyw. Warzywa korzeniowe, takie jak rzepa i pietruszka, można łatwo przekształcić w smażone przystawki, zupy i puree ziemniaczane. Ziemniaki zapewniają elegancki komfort w każdej formie. Kapusta, jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw na świecie, eliminuje nudę w kuchni i na stole jedną ręką.

Niedawna wycieczka do dużego supermarketu ujawniła pół tuzina odmian kapusty – od prostych, ciasnych zielonych główek po kulki w kolorze bordowego wina, po bladą kapustę pekińską z kręconymi brzegami. Nie mówi nic o członkach swojej rodziny, w tym o brukselce, kapuście, jarmużu, rzepie, rzodkiewce, brokułach i kalafiorach. Rodzina krucyfiksów obejmuje również cuda, takie jak rukola, bok choy i rukiew wodna.

Kiedy upuściłam przepełnioną torbę na zakupy, mój mąż się zepsuł. Zakwestionował liczbę głów ustawionych w kolejce przy ladzie i moją zdolność do stworzenia czegoś, co spodoba się miłośnikowi kapusty. A przyjemne aromaty, które wypełniają dom, rzadko opuszczamy. Wyzwanie zostało przyjęte.

Gdzie zacząć? Patelnia pełna rozdrobnionej zielonej kapusty z boczkiem i cebulą zawsze przypomina wyjazd na narty z przyjacielem szefa kuchni; Jego danie jest teraz standardem rodzinnym. Czerwona kapusta mojej babci ze strony ojca, gotowana z posiekanymi jabłkami, cukrem, octem i winogronami, sprawia, że ​​pasjonują mnie duże rodzinne spotkania. Tito za pracochłonny strudel z kapusty. Pieczarki i kapusta kiszona wykonane przez naszą opiekunkę okazały się sukcesem w młodym wieku dla naszych pociech.

Tej zimy szukam większych, odważniejszych smaków do wyhodowania alkoholi. Przypomina mi smażoną kapustę i czerwone chili, które często jadam podczas lunchu biznesowego w restauracji Sequan w Houston. Aktywny cekinowy pieprz i dużo gorącego oleju chili polej pokruszone liście kapusty.

W domu ponownie tworzę danie z koronkową kapustą włoską i chińską przyprawą zwaną ostrym chrupiącym chili (lub pikantnymi szopkami chili). Kapustę na ostro podaję jako dodatek do pieczenia kurczaka, a gorący ryż jaśminowy jako danie bezmięsne.

Nasi przyjaciele z Milaka w Polsce przedstawili nam Picos, obfity, mocny, sycący posiłek odpowiedni na mroźne zimowe wieczory. Odmiana tego puddingu wieprzowo-kapustnego cieszy się popularnością w całej Polsce, gdzie jest uznawana za danie narodowe.

Smak umami dodają suszone grzyby i pasta pomidorowa (lub częściej suszone śliwki). To zmysł smaku sprawia, że ​​wracamy – jak serowy krakers. To jeden z powodów, dla których uwielbiam jedzenie – także kiszoną kapustę. Tak, kiszona kapusta. Odłóż na bok wyrok. Długie, powolne gotowanie i soki z brązowej wieprzowiny, rusztu i świeżej kapusty służą do rozpuszczania.

Poświęć trochę czasu na zrobienie naturalnie solonej kiszonej kapusty – nie octu, a już na pewno nie łączonej z konserwantami. Unikam kiszonej kapusty z puszki, ponieważ jest bardziej miękka i zamiast tego wybieram wersję schłodzoną, taką jak Puppies. W dzisiejszych czasach istnieje wiele możliwości wyboru ze względu na popularność kapusty kiszonej wśród fanów surowych i probiotyków, w tym kultury wiejskiej, kasz z Cleveland i miłości do zwierząt. Trader Jose ma schłodzoną kiszoną kapustę z pokrojonymi piklami, która jest pyszna w poniższym przepisie.

W domu posmakuj kiszoną kapustę i opłucz ją pod zimną bieżącą wodą, jeśli jest dla Ciebie zbyt słona lub twarda. Sezonowana kapusta kiszona, kupowana ze smacznej lady, dobrze sprawdza się w garnku.

Moja prezentacja na klasycznym polskim garnku będzie się różnić w zależności od tego, co mam pod ręką – czasami używam całej świeżej kapusty, z wyjątkiem kiszonej kapusty. Często wędzonego kurczaka zastępuję wędzoną wieprzowiną. Czasami bogatą gilpasę wyróżniają chude, w pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka. Zarówno wersja z wolną kuchenką, jak i wersja z piekarnikiem pięknie się podgrzewają. Gulasz podawać z obfitym chlebem żytnim lub ziemniakami z masłem lub makaronem.

Kapusta jest niskokaloryczna i ma wysoką wartość odżywczą, w tym witaminę C i K oraz glutaminę (aminokwas o właściwościach przeciwzapalnych).

Gotowanie

Smażona kapusta i chili

Podoba mi się ostra chilijska chrupiąca marka Lao Gun Ma importowana z Chin chiński sos czosnkowy z czarnej fasoli, indonezyjski szary oleg i marokańskie sosy Harisa.

Produkt: 10 minut

Szef kuchni: 10 minut

Robi: 4 Wymiany

1 mała główka (około 2 funtów) kapusta włoska lub zielona kapusta lub pekińska

1/4 szklanki ostrego chili lub chińskiego sosu czosnkowego z czarnej fasoli lub szarego olega lub harissy

1 łyżka stołowa na osobę: sos sojowy, ocet ryżowy niesezonowany

1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego

4 duże ząbki czosnku, rozgniecione

2 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy z oliwek) do gotowania na dużym ogniu

Posiekana świeża kolendra

W razie potrzeby 1/2 szklanki posiekanych prażonych solonych orzeszków ziemnych

W razie potrzeby gotowany ryż jaśminowy

1. Pokrój kapustę na pół i usuń rdzeń. Pokroić na ćwiartki. Pokrój każdą ćwiartkę na duże kawałki. Będziesz mieć około 8 hojnych trofeów. W małym naczyniu wymieszaj chrupiące chili, sos sojowy, ocet, olej sezamowy i czosnek.

2. Podgrzej dużą, głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką (lub 2 małe patelnie) na średnim ogniu, aż zetknie się kropla wody. Dodaj olej roślinny i kapustę. Gotuj, często mieszając, używając osłony przed rozpryskami, przez 6-8 minut, aż kapusta będzie jasnozielona i krucha. (Kapusta pekińska gotuje się szybko; zielona kapusta zajmuje dużo czasu.)

3. Wymieszać z chrupiącą chrupiącą mieszanką. Gotuj kapustę, dobrze mieszając, przez około 1 minutę, mieszając. Przenieś na większą tacę serwisową. Jeśli są używane, posyp je kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Jeśli chcesz, podawaj z ryżem.

Wędzony gulasz wieprzowy z topioną kapustą i kiszoną kapustą

Można uzupełnić wędzoną szynką z indyka lub kurczaka, jeśli wolisz, ale dodaj do kiełbasy pod koniec gotowania.

Produkt: 30 minut

Szef kuchni: 6 1/2 godziny w powolnej kuchence

Robi: 6 Wymiany

1-2 łyżki Wytłoków z tłoczonego oleju roślinnego lub tłuszczu z boczku

2 funty żeber wieprzowych bez kości lub łopatki wieprzowej, 2-calowy granulat

1/2 uncji suszonych borowików lub suszonych grzybów mieszanych

2 średnie (łącznie 8 uncji) żółte cebule, grubo posiekane

1/2 kapusty zielonej małej główki, ćwiartki, cukinia, grubo posiekana (lub mieszanka kapusty czerwonej i zielonej), łącznie 4-5 filiżanek (8 uncji)

2 duże ząbki czosnku, rozgniecione

1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów

1/2 szklanki piwa typu pilzneńskiego

1/4 szklanki koncentratu pomidorowego

Po 1/2 łyżeczki: pieprz czarny, kminek, sól

1 1/2 filiżanki kiszonej kapusty chłodniczej lub kiszonej, 8 oz

4-6 uncji wędzonej szynki, boczku kanadyjskiego lub wędzonego boczku, pokroić na duże kawałki

10-12 uncji gotowanej polskiej wędzonej kiełbasy, boczku lub gilpasa z kurczaka, pokrojone w plastry o grubości 1/2 cala

Aby służyć

Małe złociste ziemniaki, całe gotowane i posmarowane masłem

Twardy chleb żytni i zmiękczone masło

Kremowy sos chrzanowy lub ostra musztarda brązowa

1. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Pracując partiami, przyrumienić boczek ze wszystkich stron, około 10 minut na partię. Przełącz się na wolną kuchenkę o długości 4 stóp.

2. W międzyczasie zalać borowiki 1 szklanką bardzo gorącej wody; Odstaw na około 20 minut, aż wyschnie. Spuść namaczaną ciecz, aby usunąć jakąkolwiek fazę. W wolnym naczyniu wymieszaj grzyby i przefiltrowany płyn.

3. Na patelni skrop cebulą. Gotuj do zrumienienia, mieszając, przez 5 minut. Dodaj kapustę; Gotuj około 4 minuty, mieszając. Dodać funt; Gotuj 1 minutę. Dodaj świeże grzyby, piwo, koncentrat pomidorowy, czarny pieprz, kminek, sól i 1/3 szklanki wody. Dobrze wymieszaj, a następnie przenieś do wolnej kuchenki.

4. Do wolnowaru włożyć kiszoną kapustę i kawałki szynki. Trzymaj pokrywkę szczelnie. Gotuj powoli na niskich obrotach, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania świeżego widelca wieprzowego, około 6 godzin. Dodaj plasterki kiełbasy przez ostatnie 30 minut. Sól i pieprz do smaku i dostosuj.

5. Podawać z gotowanymi ziemniakami, pieczywem i sosem chrzanowym lub musztardą.

Wersja piekarnika: Całość przyrumieniaj w holenderskim piekarniku o długości od 4 do 5 stóp. Następnie dodaj wszystkie składniki (oprócz kiełbasy) do piekarnika holenderskiego i dodaj dodatkowe 1/2 szklanki wody. Trzymaj pokrywkę szczelnie. Piec w temperaturze 350 stopni, mieszając raz lub dwa razy przez 1,5 godziny, aż do widelca wieprzowego. Dodaj kiełbasę. Piec, aż kiełbasa będzie gorąca, około 15 minut.

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

„Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *