- Dziś wieczorem istnieje szansa na zobaczenie bardzo rzadkiego roju meteorów.
- Andromeda powstała w miejscu, które jest obecnie martwą kometą.
W sobotę wieczorem mieszkańcy Stanów Zjednoczonych będą mieli okazję zobaczyć bardzo rzadki rój meteorów.
zwany AndromedyPochodzi z komety o nazwie 3D/Biela. Kometę po raz pierwszy zaobserwowano w przestrzeni kosmicznej w XVIII wieku. Według Amerykańskiego Towarzystwa Astronomicznego rozpadło się około 1842 roku. „D” w jego nazwa Wskazuje na martwą kometę, która w większości zniknęła.
W latach 1872 i 1885 wytworzył spektakularne roje meteorów Dobrze udokumentowane I studiował.
Ale od tego czasu oglądanie Andromedy stało się rzadkością. Niektórzy astronomowie duma Może być widoczny w sobotę wieczorem, z prędkością do 200 meteorów na godzinę.
Jeśli tak się stanie, to Najlepszy widok Ze względu na termin akcja odbędzie się w Europie, Afryce Północnej i Azji Zachodniej.
Ale ludzie w Ameryce Północnej mogliby to zrobić okazja American Meteor Society twierdzi, że niektóre Andromedy można odkryć wkrótce po zachodzie słońca, jeśli pokaz opóźni się zgodnie z planem.
Możliwe okno podglądu jest bardzo krótkie, ponieważ a Garbaty księżyc słabnie Wzniesie się i wyleje światło na niebo, utrudniając dostrzeżenie potencjalnych meteorów.
Pogoda – zwłaszcza chmury – może odgrywać rolę w widoczności.
Więcej na Weather.COM
–Oglądaj zorzę polarną na oszałamiającym pokazie w Południowej Dakocie
–Uruchomienie projektu AWE NASA, aby dowiedzieć się więcej o pogodzie kosmicznej
–Nowe badanie wykazało, że stratosfera jest wypełniona drobnymi kawałkami kosmicznych śmieci
Pogoda.com Reporter Jeana Childsa Obejmuje najświeższe wiadomości i funkcje dotyczące pogody, kosmosu, zmian klimatycznych, środowiska i wszystkiego pomiędzy.
Podstawową misją dziennikarską The Weather Company jest przekazywanie najświeższych wiadomości o pogodzie, środowisku i znaczeniu nauki w naszym życiu. Ta historia niekoniecznie odzwierciedla stanowisko naszej firmy-matki, IBM.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”