Nowe badanie zaprezentowane na 54. Konferencji Nauk o Księżycu i Planetarności sugeruje, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być źródłem pożywienia dla pierwszych marsjańskich kolonistów. To odkrycie może zmienić zasady gry w pogoni za ludzką osadą na Marsie.
Biorąc pod uwagę, że Mars znajduje się w odległości co najmniej siedmiu miesięcy od Ziemi na dystansie 300 milionów mil / 480 milionów kilometrów, a planety zbliżają się do siebie mniej więcej raz na dwa lata, pierwsi ludzie na Marsie musieliby wyhodować własne jedzenie. . Niestety marsjańska gleba zawiera sole nadchloranowe, które są toksyczne dla roślin, co utrudnia uprawę żywności.
Aby zasymulować glebę Marsa, naukowcy z University of Arkansas wykorzystali bogatą w bazalt glebę wydobywaną na pustyni Mojave, która została opracowana przez NASA i Jet Propulsion Laboratory. Uprawiali trzy rodzaje ryżu w glebie, w tym jedną odmianę dziką i dwie odmiany genetycznie zmodyfikowane, które były lepiej przystosowane do suszy, braku cukru i warunków zasolonych. Wyhodowali również te same trzy szczepy w ziemi doniczkowej i mieszance tych dwóch.
Zespół odkrył, że genetycznie zmodyfikowany ryż dobrze rośnie w symulowanej marsjańskiej glebie, jeśli jedna czwarta to ziemia doniczkowa. Odkryli również, że trzy gramy nadchloranu na kilogram gleby to granica, w której może rosnąć każda odmiana ryżu.
To odkrycie może mieć implikacje daleko poza Marsem, ponieważ może okazać się przydatne w regionach na Ziemi, w których gleby mają wysoką zawartość soli. Zespół proponuje wykorzystanie Ziemi jako ziemskiego odpowiednika przed wysłaniem nasion na Marsa.
Następnym krokiem zespołu jest eksperymentowanie z symulacjami nowo opracowanej marsjańskiej gleby i innych odmian ryżu. Następnie planują opracować komorę do symulacji Marsa, która symuluje temperaturę i atmosferę Czerwonej Planety.
Ten przełom może odegrać kluczową rolę w osiągnięciu celu, jakim jest kolonizacja Marsa i zapewnienie zrównoważonego źródła pożywienia dla przyszłych osadników marsjańskich.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”