szybkie rozpuszczanie biegun południowy Lód grozi spowolnieniem głębokich prądów w oceanach świata, niekorzystnie wpływać na klimatNaukowcy twierdzą, że obecność świeżej wody i tlenu oraz składników odżywczych podtrzymuje życie przez wieki.
według nowego Badanie opublikowane w czasopiśmie Nature W środę głębokie prądy wodne wokół Antarktydy mogą zwolnić o ponad 40% w ciągu najbliższych 30 lat.
Badanie wykazało, że „przewracający się obieg” głębokiego oceanu zwolniłby o 40% do 2050 r. W scenariuszu wysokiej emisji, ostrzegając przed reperkusjami, które mogą trwać „przez stulecia”.
Nowe modelowanie cytowane w badaniu wskazuje na szybkie topnienie lodu na Antarktydzie, prowadzące do „znaczącego spowolnienia” obiegu wody w najgłębszych częściach oceanu, jeśli globalne emisje dwutlenku węgla pozostaną wysokie.
O zawaleniu się
Matthew England, profesor klimatu na Uniwersytecie Nowej Południowej Walii (UNSW), który koordynował badania, powiedział, że jeśli model byłby poprawny, prądy głębinowe byłyby „na kursie kolizyjnym”.
Tryliony ton zimnej, bardzo słonej, bogatej w tlen wody zatonięcia wokół Antarktydy Każdego roku wysyła prądy głębinowe na północ do Oceanu Indyjskiego, Oceanu Spokojnego i Oceanu Atlantyckiego.
Duża objętość topniejącego lodu powoduje, że wody Antarktyki stają się mniej gęste i słone, co spowalnia cyrkulację głębokiego oceanu.
Wraz z upadkiem tego głębokiego prądu oceanicznego oceany poniżej 4000 metrów uległyby stagnacji.
„To uwięziłoby składniki odżywcze w głębinach oceanu, zmniejszając ilość składników odżywczych dostępnych do wspierania życia morskiego w pobliżu powierzchni oceanu” – powiedział England.
Badanie wykazało również, że oczekuje się, że topnienie pokryw lodowych Antarktydy i Grenlandii będzie nadal przyspieszać wraz ze wzrostem globalnych temperatur.
„Mówimy o potencjalnym długoterminowym wyginięciu kultowego zbiornika wodnego” – powiedział England.
dvv/sms (AFP, dpa)
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”