Naukowcy z University of Texas w Austin nazwali nowo odkryty gatunek starożytnego bobra na cześć Buc-ee’s, sieci domów towarowych najbardziej znanej z maskotki o tej samej nazwie.
Nowy gatunek nazywa się „Anchitheriomys buceei” lub „A. buceei” dla reszty z nas.
powiedział współbadacz Steve May z UT Jackson School of Geosciences Wiadomości z Utah Nazwa została zainspirowana połączeniem bobrów z Teksasu i przypadkowym spotkaniem z billboardem Buc-ee z napisem: „To jest kraj bobrów”.
„Pomyślałem, tak, to kraj bobrów i tak jest od milionów lat” – powiedział May.
Grzebień do włosów wykonany z części ludzkiej czaszki wyeksponowanej w Anglii: „Naprawdę niesamowity”
Jego artykuł opisujący nowy gatunek – a także mniejsze gatunki kopalnych bobrów – został opublikowany w czasopiśmie Palaeontologia Electronica. Kości i zapisy archiwalne wskazują, że zwierzę żyło wzdłuż wybrzeża Zatoki Meksykańskiej między 15 a 22 milionami lat temu.
Skamieniałości pokazują również, że A. buceei był około 30% większy niż współczesne bobry, które przemierzają dzisiejszy Teksas – chociaż był mniejszy niż bobry „wielkości niedźwiedzia” z Ameryki Północnej w epoce lodowcowej.
Większość skamieniałości została zrekonstruowana z częściowej czaszki z Bourkeville w Teksasie. Jest to fuzja kości i mózgu, która powstała, gdy osad przedostał się do jamy mózgu bobra, tworząc kamienną replikę mózgu podczas wykopywania okazu.
Kliknij tutaj, aby przejść do aplikacji FOX NEWS
May i Matthew Brown, współautorzy badania, wykorzystali zdjęcia rentgenowskie czaszki w wysokiej rozdzielczości, aby pokazać szczegóły anatomiczne, które pomogły potwierdzić, że był to nowy gatunek.
Po usłyszeniu nazwy nowego gatunku, dyrektor generalny i założyciel Buc-ee Arch „Beaver” Aplin III zażartował: „Buc-ee zostało założone w 1982 roku, ale być może będziemy musieli przemyśleć nasze początki”.
Buc-ee tak głęboko zakorzenił się w kulturze Teksasu, że nawet Alamo okrzyknęło go w mediach społecznościowych w 2018 roku.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”