Niektóre pokarmy zmniejszają wagę i uderzenia gorąca u kobiet po menopauzie o 88%.

Streszczenie: Przejście na dietę ubogą w produkty zwierzęce i tłuszcze, a bogatą w warzywa oraz dodanie porcji soi zmniejszyło uderzenia gorąca i zwiększyło utratę wagi u kobiet po menopauzie nawet o 88%.

źródło: Komitet Lekarzy ds. Odpowiedzialnej Medycyny

Nowe badanie opublikowane przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Menopauzy w czasopiśmie klimakteriumStwierdzono, że interwencja dietetyczna jest tak samo skuteczna (88%) jak hormonalna terapia zastępcza (70%-90%) w zmniejszaniu uderzeń gorąca w okresie menopauzy, bez związanego z tym ryzyka dla zdrowia.

Badanie WAVS – Women’s Vasomotor Symptom Relief Study – wykazało, że dieta roślinna bogata w soję zmniejszyła umiarkowane do ciężkich uderzenia gorąca o 88% i pomogła kobietom zrzucić średnio osiem funtów w ciągu 12 tygodni.

„Nie do końca rozumiemy, dlaczego ta kombinacja działa, ale te trzy wydają się kluczowe – unikaj produktów pochodzenia zwierzęcego, zmniejsz tłuszcz i dodaj porcję soi” – wyjaśnia główny badacz Neil Barnard, MD, przewodniczący Komitetu Lekarzy . Adiunkt w Szkole Medycznej Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona.

„Nasze wyniki odzwierciedlają diety w miejscach na świecie, takich jak zachodnia Japonia i współczesny Półwysep Jukatan, gdzie przeważa niskotłuszczowa dieta roślinna, w tym soja, i gdzie kobiety po menopauzie doświadczają mniej objawów”.

Opublikowane dzisiaj badanie jest drugą fazą dwuczęściowego badania, z których pierwsza została również opublikowana w: klimakterium w 2021 r. Jesienny termin pierwszego badania nasunął pytanie, czy tę poprawę objawów można przypisać niższym temperaturom. Ale kobiety, które rozpoczęły badanie, gdy pogoda się ociepliła na wiosnę, odniosły te same korzyści, wykluczając wpływ temperatury zewnętrznej.

Zostały losowo przydzielone do grupy interwencyjnej – składającej się z niskotłuszczowej diety roślinnej, zawierającej pół szklanki gotowanej soi dziennie – lub grupy kontrolnej, która nie wprowadziła zmian w diecie przez 12 tygodni. Obraz jest w domenie publicznej

„Te nowe odkrycia sugerują, że zmianę diety należy traktować jako leczenie pierwszego rzutu uciążliwych objawów naczynioruchowych, w tym nocnych potów i uderzeń gorąca” – wyjaśnia dr Barnard.

Badaniem objęto 84 kobiety po menopauzie, które zgłaszały dwa lub więcej uderzeń gorąca dziennie. Zostały losowo przydzielone do grupy interwencyjnej – składającej się z niskotłuszczowej diety roślinnej, zawierającej pół szklanki gotowanej soi dziennie – lub grupy kontrolnej, która nie wprowadziła zmian w diecie przez 12 tygodni.

„Badanie to pokazuje skuteczność interwencji dietetycznej w leczeniu objawów menopauzy” – wyjaśnia dr Barnard. „Ponadto oczekuje się, że konkretnie dieta zmniejszy problemy zdrowotne wielu kobiet, które przechodzą menopauzę: zwiększone ryzyko chorób serca, raka piersi i problemów z pamięcią”.

O tej diecie i nowościach badawczych dotyczących menopauzy

autor: Noe Kaufman
źródło: Komitet Lekarzy ds. Odpowiedzialnej Medycyny
Kontakt: Noah Kaufman – Komitet Lekarzy ds. Odpowiedzialnej Medycyny
obrazek: Obraz jest w domenie publicznej

oryginalne wyszukiwanie: otwarty dostęp.
Interwencja żywieniowa w objawach naczynioruchowych menopauzy: randomizowane badanie kontrolowaneNapisane przez Neila Barnarda i in. klimakterium

Zobacz też

To wskazuje na zarys głowy

Streszczenie

Interwencja żywieniowa w objawach naczynioruchowych menopauzy: randomizowane badanie kontrolowane

Bramka

Pomenopauzalne objawy naczynioruchowe zaburzają jakość życia. W badaniu tym zbadano wpływ interwencji dietetycznej na objawy naczynioruchowe i jakość życia związane z menopauzą.

Metody

Kobiety po menopauzie (n = 84) zgłaszające co najmniej dwa umiarkowane lub silne uderzenia gorąca dziennie zostały losowo przydzielone, w dwóch kolejnych grupach, do interwencji obejmującej niskotłuszczową dietę wegetariańską i gotowaną soję (kubek). [86 g] dziennie) lub dla grupy kontrolnej, która nie wprowadziła żadnych zmian w diecie. W okresie 12 tygodni do oceny uderzeń gorąca (częstotliwość i nasilenie) wykorzystywano aplikację mobilną, a objawy ruchowe, psychosomatyczne, somatyczne i seksualne oceniano za pomocą Kwestionariusza Menopauzy Jakości Życia. Różnice między grupami oceniano pod kątem trwałości (R Testy (i binarne)2/ testy McNemara) wyniki. W podpróbie badawczej równowaga moczu była mierzona po spożyciu 1 szklanki (86 g) gotowanego pełnego ziarna soi dwa razy dziennie przez 3 dni.

konsekwencje

W grupie interwencyjnej uderzenia gorąca od umiarkowanego do silnego zmniejszyły się o 88% (s <0,001 w porównaniu do 34% w grupie kontrolnej (s <0,001; między grupą s <0,001). Po 12 tygodniach 50% osób kończących leczenie w grupie interwencyjnej nie zgłosiło żadnych umiarkowanych do ciężkich uderzeń gorąca. Wśród kontroli nie było zmiany tej zmiennej w stosunku do wartości wyjściowych (2 Badanie, s <0,001). Sytuacja w produkcji sezonowej nie była związana ze stopniem poprawy. Grupa interwencyjna odnotowała większe zmniejszenie kwestionariusza jakości życia specyficznego dla menopauzy (s = 0,004), fizyczne (s = 0,01) oraz Narodowość (s = 0,03) domen.

Wnioski

Interwencja żywieniowa składająca się z diety roślinnej, zmniejszonej ilości olejów i codziennej soi zmniejszyła częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca w okresie menopauzy i związanych z nimi objawów.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *