Osoby, które przeżyły Covid, inaczej pachną jedzeniem

Osoby, które przeżyły Covid, inaczej pachną jedzeniem

Prof. Hopkins powiedział: „Codziennie pojawiają się doniesienia o wyzdrowieniu z dalekobieżnych statków transportowych pod względem poprawy węchu i pacjentów z dość dobrym węchem”.

Pani Vigot, lat 25, obawia się, że może nie być w stanie wykryć wycieku gazu lub pożaru. To realne ryzyko, jak pokazano w styczniu Doświadczenie Od rodziny z Waco w Teksasie, która nie odkryła, że ​​ich dom się pali. Prawie wszystkie narządy straciły zmysł węchu z powodu Covid. Uciekli, ale dom został zniszczony.

Parosmia jest jednym z wielu problemów związanych z Covid, które są związane z zapachem i smakiem. Częściowa lub całkowita utrata węchu lub Utrata węchuCzęsto jest to pierwszy objaw koronawirusa. Objawami może być również utrata smaku lub starzenie się.

Rawson, wiceprezes i zastępca dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, międzynarodowej grupy badawczej non-profit, przed Covidem, parosmia cieszyła się stosunkowo niewielkim zainteresowaniem.

„Będziemy mieć dużą konferencję i jeden z lekarzy może mieć przypadek lub dwa” – powiedział dr Rawson.

Na początku 2005 r. francuskie badanie, większość z 56 zbadanych przypadków przypisywano infekcje górnych dróg oddechowych.

Dziś naukowcy mogą wskazać ponad 100 przyczyn utraty węchu i oszpecenia, w tym wirusy, zapalenie zatok, uraz głowy, chemioterapię, chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera, powiedział dr Zara M. Endoskopowa operacja podstawy czaszki.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *