Poznaj okrągły luksus tej spektakularnej drewnianej willi w Polsce

Jeśli chodzi o znalezienie najlepszego miejsca w naszym życiu, a zwłaszcza miejsca do zamieszkania, są eksperci, wizjonerzy lub tacy, którzy mogą spełnić Twoje marzenie i je ulepszyć: to przykład drewnianej willi w dżungli Isabel, w Polska.

Podobnie architekci Badanie Mobiusa Podjęli przygodę z myśleniem o idealnym miejscu dla właściciela, skąd wziął się pomysł tej okrągłej drewnianej willi, jednego z najpiękniejszych terenów zielonych w Polsce.

Prowadzony przez założyciela Presmisla OlksikZ siedzibą w Warszawie zaprojektował pracownię, która przynajmniej w jego idiogramie przypomina pień dużego drzewa.

Z zewnątrz jest to 400-metrowy budynek willowy z garażem i otwartą strefą SPA z owalną uniesioną ramą, tworzącą piękny harmonijny okrąg.

„Myślałem, że dom jest dużą częścią pnia drzewa” – mówi. Pressmake Olksik, Główny architekt, to kolejny z założycieli pracowni, jej pełna i właściwa nazwa Mobius Architects.

„Zmniejszając przestrzeń, projekt daje nam wygodniejsze pokoje i pola, półprywatne i wypolerowane z drewna.

„W rezultacie użytkownicy mogą mieć wrażenie, że nieustannie wędrują po drzewach. Było pełne szkła, tępiącego granice. To organiczna tkanina, która daje wolność lub bliskość natury i architektury ”- mówi Olsik.

Wyjątkowa willa wyłożona drewnem okum

Jak wspomnieliśmy, wioska drzew znajduje się głęboko w jednym z wielu lasów sosnowych w wilgotnych miejscach, takich jak Isabelle w centralnej wiosce.

Ten luksusowy okrągły drewniany dom firmy Mobius Architect wtapia się w naturalne środowisko dzięki owalnemu kształtowi, materiałowi i palecie kolorów.

Konstrukcja żelbetowa osadzona jest w drewnie dębowym w eleganckich, bezsęcznych panelach pochodzących z Afryki Zachodniej.

Z badania wynika, że ​​ta willa jest przeznaczona dla kolekcjonera i miłośnika sztuki, który nie chce ukrywać się przed otoczeniem na granicy Parku Narodowego Campinos.

Dowiedziawszy się więcej o właścicielu, wnętrze przypomina prywatną galerię sztuki, wrażliwe na piękno przyrody i zaprojektowane w harmonii z nią.

Budynek wznosi się ku niebu, szczycąc się centralnym atrium, z którego roztacza się widok na naturalne oświetlenie lasu od wewnątrz.

Szkło zapewnia jedynie przestronną powierzchnię, a staranny dobór naturalnych materiałów sprzyja połączeniu domu z otaczającym krajobrazem.

Gabinet dla wygody zaprojektował białą klatkę schodową w kształcie korkociągu, która prowadzi do górnej części, w której znajduje się apartament główny.

Pomalowany na biały połysk fortepianowy, ten wysięgnik jest zintegrowany jako artystyczny element architektury budynku, z salonem, jadalnią, dużą kuchnią i sypialniami dla gości w piwnicy.

Jeśli chodzi o te drugie, to charakteryzują się one skupieniem się na wyszukanej zabawie i detalach z naturalnych materiałów, tj. Wycięte otwory w dużym bagażniku pozwalają na wyraźny podział poszczególnych funkcji, co zapewnia wyjątkową prywatność natury. .

Mówiąc bardziej szczegółowo, willa została otwarta w 2020 roku i warto zauważyć, że Mobius Studio zdobyło blisko kilkanaście nagród za swoją pracę, która skupiała się na luksusowych domach rodzinnych.

Otrzymali European Property Award w 2019 i 2020 roku; Drugi to Polka Architectura XXL od zeszłego roku; Jak również Arch Daily (2019) i Mice van der Rohe Award (2015) i wiele innych.

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

„Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *