W poniedziałek rosyjski statek kosmiczny ma wylądować na południowym biegunie Księżyca, aby zbadać, co według naukowców może zawierać zamarzniętą wodę i cenne pierwiastki.
Rosyjska narodowa agencja kosmiczna Roskosmos poinformowała, że na rosyjskim statku kosmicznym Luna-25, który przygotowywał się do wejścia na orbitę przed lądowaniem, doszło do „nienormalnej sytuacji”.
Rosyjski statek kosmiczny ma wylądować na południowym biegunie Księżyca w poniedziałek w ramach wyścigu supermocarstw o zbadanie części Księżyca, która według naukowców może zawierać zamarzniętą wodę i cenne pierwiastki.
„Podczas operacji na pokładzie automatycznej stacji doszło do nienormalnej sytuacji, która nie pozwoliła na wykonanie manewru w ramach ustalonych parametrów” – poinformował Roskosmos w krótkim oświadczeniu z soboty.
Dodała, że specjaliści analizują sytuację, nie podając dalszych szczegółów.
Luna-25 weszła na orbitę księżycową w środę, jako pierwszy rosyjski statek kosmiczny od 1976 roku.
Mniej więcej wielkości małego samochodu, będzie dążył do rocznej pracy na Antarktydzie, gdzie w ostatnich latach naukowcy z NASA i innych agencji kosmicznych odkryli ślady zamarzniętej wody w kraterach.
Obecność wody ma implikacje dla głównych potęg kosmicznych, które mogłyby pozwolić na dłuższy pobyt człowieka na Księżycu, co umożliwiłoby wydobycie zasobów księżycowych.
Wcześniej Roskosmos poinformował, że otrzymał pierwsze wyniki z misji Łuna-25 i że są one analizowane.
Agencja opublikowała również zdjęcia krateru Zeeman na Księżycu zrobione ze statku kosmicznego. Krater jest trzecim najgłębszym kraterem na południowej półkuli Księżyca, ma 190 kilometrów średnicy i 8 kilometrów głębokości.
Roskosmos powiedział, że dane, które otrzymał do tej pory, dostarczyły informacji o pierwiastkach chemicznych w księżycowej glebie, a także ułatwią działanie instrumentów zaprojektowanych do badania pobliskiej powierzchni Księżyca.
Jego instrument zarejestrował „zdarzenie uderzenia mikrometeoru”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”