Rybnik: Budynek w całości zaprojektowany i zadbany przez wszystkich | Od strzelca do miasta | cywilizacja

Eklektyczny i modułowy, osiedlowy ośrodek w Rybniku na południu Polski to eksperymentalny model promujący współistnienie obywateli, który wykorzystuje sport jako moździerz między ludźmi. i wśród żywych. Ale nie najeżdżaj sportem całej przestrzeni. Budynek, wzniesiony przez katowicką pracownię prowadzoną przez architekt Marlinę Volnik, wykonany jest z niewiele więcej niż drewna sosnowego i składa się z dwóch części. Jednym z nich jest dach mieszczący plac zabaw i parking rowerowy. Po drugiej stronie znajduje się kuchnia, wielofunkcyjna przestrzeń do uprawiania sportów, imprez, spotkań i toalet publicznych.

Poza formami, decyzjami architektonicznymi, kreatywnością i materiałami, w budynku panuje także porozumienie między sąsiadami: mieszkańcy aż 27 dzielnic zachowali samodzielną gminę mimo przynależności do tego samego miasta. Eksperymentalny budynek znajduje się obok dużej otwartej przestrzeni, pewnego rodzaju wielofunkcyjnego placu, który budynek charakteryzuje jako przestrzeń publiczna z schronieniem na wypadek deszczu i możliwością dzielenia się kawą. Zbudowany tuż przed wybuchem epidemii stał się miejscem spotkań sąsiadów.

Jest to, jak mówimy, budynek wielofunkcyjny. Z tego powodu pomysł połączenia różnych form, a nawet fragmentacji i osadzenia wnęki w geometrii o tej samej objętości, przyszedł do architektów, aby odpowiedzieć na różne budynki otaczające centrum. Jednak w tych wzlotach i upadkach nie ma żadnej fantazji. Wszystko w budynku jest przydatne, łącznie ze schodkowym dachem, który został przekształcony w amfiteatr i jest wyposażony w siedzenia, które mogą służyć jako odpoczynek lub budka podczas występów i koncertów.

Widok z lotu ptaka na centrum aktywności w Rybniku, południowa Polska.Marcin Geba

Architekt wyjaśnia, że ​​potrzebują dwóch rzeczy: miejsca do ujednolicenia i symbolizacji, marki, która nada przestrzeni publicznej tożsamość. W ten sposób narodziło się twierdzenie, że to budynek będzie się powtarzał w przestrzeni publicznej prowincji, które reagują – stąd fluktuacje i zmiany w skali – na różne miejsca i konteksty.

Cała kultura, która Ci towarzyszy, czeka tutaj na Ciebie.

Subskrypcja

Przed zaproponowaniem projektu rada miasta pomogła architektom zorganizować konsultacje społeczne, a większość odpowiedziała, że ​​sąsiedzi chcą się spotkać, aby sport nie ingerował we wszystko. W ten sposób pierwszy budynek-osiedle-centrum twierdzi, że zostanie wzniesiony w Clausen, jednej z 27 dzielnic miasta, a jego wersja będzie rosła w pozostałych. Jest to konstrukcja z drewna laminowanego, która jest przechylona na jedną stronę, aby uzyskać efekt warstwowy. Plastry sosny z czasem szarzeją, więc będziesz bliżej architektury otaczającej centrum dzielnicy. Koszt był niski, a konserwacja powinna być komunalna. Stanie się metaforą relacji: współpracują ze wszystkimi stronami i potrzebują opieki, aby trwać.

You May Also Like

About the Author: June Wilkinson

"Pionier w mediach społecznościowych. Miłośnik muzyki. Zły student. Introwertyk. Typowy fan piwa. Ekstremalny webinnik. Fanatyk telewizji. Totalny ewangelista podróży. Guru zombie."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.