streszczenie: Naukowcy zidentyfikowali prawie 500 genów, które określają nasze preferencje żywieniowe. Badania te podkreślają rolę genów w ścieżkach czuciowych, takich jak smak, zapach i tekstura, oraz ich zdolność do zmiany reakcji mózgu na nagrodę.
Korzystając z brytyjskiego Biobanku, badanie Phenomenon-Scale Association Study (PheWAS) ujawniło geny bardziej bezpośrednio związane z dietą niż z jakimikolwiek czynnikami zdrowotnymi lub stylem życia. Odkrycia te mogą prowadzić do ulepszonych zaleceń dietetycznych opartych na genetycznych profilach sensorycznych.
Kluczowe fakty:
- Naukowcy zidentyfikowali prawie 500 genów, które wpływają na nasze preferencje żywieniowe, z których niektóre są powiązane ze ścieżkami sensorycznymi wpływającymi na smak, zapach i teksturę.
- W badaniu wykorzystano dane z brytyjskich biobanków od 500 000 osób, umożliwiając naukowcom przeprowadzenie testów PheWAS na dużą skalę i ekstrapolację wpływu genów na dietę.
- Geny zidentyfikowane w tym badaniu można wykorzystać do stworzenia sensorycznych profili genetycznych, torując drogę dla strategii mikrokarmienia.
źródło: Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne
W jednym z pierwszych zakrojonych na szeroką skalę badań nad genami związanymi z dietą naukowcy odkryli prawie 500 genów, które wydają się mieć bezpośredni wpływ na to, co jemy.
Odkrycia stanowią ważny krok w kierunku wykorzystania genetyki danej osoby do opracowania precyzyjnych strategii żywieniowych, które pomagają poprawić zdrowie lub zapobiegać chorobom.
„Niektóre z genów, które zidentyfikowaliśmy, są związane ze ścieżkami sensorycznymi – w tym tymi związanymi ze smakiem, zapachem i teksturą – i mogą również zwiększać reakcję nagrody w mózgu” – powiedziała lider zespołu badawczego Joan Cole, adiunkt w Departamencie Informatyki Biomedycznej na University of Colorado School of Medicine.
„Ponieważ niektóre z tych genów mogą mieć wyraźne ścieżki wpływania na to, czy ktoś lubi jedzenie, można je potencjalnie wykorzystać do stworzenia sensorycznych profili genetycznych w celu dostosowania zaleceń żywieniowych danej osoby w oparciu o żywność, którą lubi jeść”.
Na potrzeby badania naukowcy wykorzystali brytyjski biobank, który zawiera dane od 500 000 osób, do przeprowadzenia badania asocjacyjnego obejmującego cały fenomen (PheWAS), które zidentyfikowało geny związane silniej z dietą niż z jakimkolwiek innym czynnikiem zdrowotnym lub stylem życia.
Badania PheWAS są wykorzystywane do znalezienia powiązań między wariantami genetycznymi będącymi przedmiotem zainteresowania a szeregiem ludzkich cech i zachowań, w tym spożyciem żywności.
„Na żywność, którą wybieramy, duży wpływ mają czynniki środowiskowe, takie jak nasza kultura, status społeczno-ekonomiczny i dostęp do żywności” – powiedział Cole.
„Ponieważ geny odgrywają znacznie mniejszą rolę we wpływaniu na spożycie pokarmu niż wszystkie czynniki środowiskowe, musimy zbadać setki tysięcy osób, aby wykryć wpływy genetyczne wśród czynników środowiskowych. Dane potrzebne do tego nie były dostępne do niedawna.”
Cole przedstawi odkrycia na NUTRITION 2023, corocznym sztandarowym spotkaniu American Dietetic Association, które odbyło się w dniach 22-25 lipca w Bostonie.
Jednym z wyzwań związanych z identyfikacją genów związanych z dietą jest to, że to, co ludzie jedzą, jest powiązane z wieloma innymi czynnikami, w tym czynnikami zdrowotnymi, takimi jak wysoki poziom cholesterolu lub masa ciała, a nawet status społeczno-ekonomiczny. W nowej pracy naukowcy zastosowali metody obliczeniowe, aby ekstrapolować bezpośrednie skutki wariantów genetycznych wpływających na dietę i oddzielić te skutki od skutków pośrednich, takich jak te, w których geny wpływają na cukrzycę, a cukrzyca wymaga od osoby spożywania mniejszej ilości cukru.
Projekt tego badania był możliwy, ponieważ brytyjski biobank zawiera nie tylko dogłębne informacje genetyczne, ale także szczegółowe dane zdrowotne i społeczno-ekonomiczne. Umożliwiło to naukowcom przetestowanie poszczególnych wariantów genetycznych pod kątem powiązań z tysiącami cech, a następnie wyeliminowanie pośrednich wariantów genetycznych, które były ściśle związane z innymi czynnikami, takimi jak cukrzyca.
Analiza ujawniła około 300 genów bezpośrednio powiązanych ze spożywaniem określonych pokarmów i prawie 200 genów związanych ze wzorcami żywieniowymi, które grupują różne pokarmy – na przykład ogólnie jedzenie ryb lub spożywanie owoców.
„Badanie wykazało, że wzorce żywieniowe mają pośredni wpływ genetyczny, co oznacza, że są one powiązane z wieloma innymi czynnikami” – powiedział Cole. „To pokazuje, jak ważne jest, aby nie badać wzorców żywieniowych w próżni, ponieważ wpływ wzorców żywieniowych na zdrowie człowieka może być pośredniczony lub zakłócany przez inne czynniki”.
W perspektywie krótkoterminowej Cole bada nowo zidentyfikowane geny związane z dietą, aby lepiej zrozumieć ich funkcję, jednocześnie pracując nad zidentyfikowaniem większej liczby genów, które bezpośrednio wpływają na preferencje żywieniowe.
Chciałoby się przeprowadzić kilka linii skompilowanych badań opartych na tych wynikach. Na przykład jest zainteresowana badaniem, czy wykorzystanie genetyki danej osoby do dostosowania profilu smakowego diety przeznaczonej do odchudzania może poprawić przestrzeganie zaleceń.
Możliwe jest również wykorzystanie tych nowych spostrzeżeń do dostosowania żywności zgodnie z genetycznymi tendencjami danej osoby.
„Jeśli wiemy, że gen kodujący receptory węchowe w nosie zwiększa zamiłowanie człowieka do owoców i wzmacnia reakcję nagrody w mózgu, badania molekularne tego receptora można wykorzystać do identyfikacji naturalnych lub syntetycznych związków, które się z nim wiążą” – powiedział Cole.
„Następnie możemy zobaczyć, czy dodanie jednego z tych związków do zdrowej żywności sprawi, że ta żywność będzie bardziej atrakcyjna dla tej osoby”.
O tej diecie nowości i genetyka
autor: Nancy Lamontagne
źródło: Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne
Komunikacja: Nancy Lamontagne – Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne
zdjęcie: Zdjęcie przypisane do Neuroscience News
Oryginalne wyszukiwanie: Wyniki zostaną zaprezentowane na NUTRITION 2023
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”