Ukraina chce wznowić tranzyt żywności przez Polskę

KIJÓW, 17 kwietnia (Reuters) – Kijów próbuje ponownie otworzyć tranzyt żywności i zboża przez Polskę jako „pierwszy krok” po wprowadzeniu przez Polskę i Węgry zakazu importu części towarów z Ukrainy – poinformował w poniedziałek w Warszawie minister rolnictwa Ukrainy.

Ponieważ niektóre porty Morza Czarnego zostały zablokowane po inwazji Rosji na Ukrainę w zeszłym roku, duże ilości ukraińskiego zboża – tańszego niż produkowane w UE – trafiają do krajów Europy Środkowej z powodu ograniczeń logistycznych. Wpłynęło to na ceny i sprzedaż lokalnych rolników.

Ukraina zwykle eksportuje większość swoich produktów rolnych, zwłaszcza zboża, przez porty Morza Czarnego, które zostały zniesione w lipcu ubiegłego roku na mocy porozumienia między Ukrainą, Turcją, Rosją i ONZ.

„Pierwszym krokiem, naszym zdaniem, powinno być otwarcie transportu, bo to jest bardzo ważne i powinno się to odbywać bezwarunkowo, potem będziemy rozmawiać o innych rzeczach” – powiedział ukraiński minister rolnictwa Mykoła Solski.

„Według statystyk wszystko, co przekracza polską granicę (z Ukrainy) (…) stanowi około 10% wszystkiego (produktów spożywczych) eksportowanych przez Ukrainę” – powiedział Solsky w komentarzach opublikowanych w komunikatorze. Ministerstwo Rolnictwa przez Telegram.

Minister dodał, że dostawy na Węgry stanowią około 6% ukraińskiego eksportu produktów rolnych.

Cholsky powiedział, że ukraiński tranzyt żywności przez Węgry i Słowację nie został naruszony.

Dodał, że kolejne rozmowy odbędą się w tym tygodniu w Rumunii w środę i na Słowacji w czwartek.

Choleski osobno powiedział Reuterowi, że rozmowy z Warszawą mają rozpocząć się w południe.

(Raport Pavela Polyduke’a; scenariusz Toma Balmfortha; montaż: Timothy Heritage; montaż w języku hiszpańskim: Dario Fernandez)

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *