W przeciwieństwie do wcześniejszych badań witamina D może nie chronić przed COVID-19

Vitamin D Sources

Badania obserwacyjne sugerują, że zwiększenie poziomu witaminy D może chronić przed infekcją Covid-19. Jednak badania te były niejednoznaczne i prawdopodobnie niejednoznaczne. Badanie zostało opublikowane w PLOS Medicine Guillaume Butler-Laporte i Tomoko Nakanishi z McGill University w Quebec w Kanadzie oraz współpracownicy sugerują, że dowody genetyczne nie potwierdzają stosowania witaminy D jako środka zapobiegawczego przeciwko COVID-19.

Zdolność witaminy D do ochrony przed ciężkim COVID-19 jest bardzo interesująca dla ekspertów ds. Zdrowia publicznego, ale dowody potwierdzające są ograniczone. Aby ocenić związek między poziomem witaminy D a podatnością i ciężkością na wirusa COVID-19, naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie mendlowskie z wykorzystaniem wariantów genetycznych silnie związanych ze zwiększonymi poziomami witaminy D. Autorzy przeanalizowali warianty genetyczne 4134 osób z COVID-19 i 1284 876 osób bez COVID-19 z 11 krajów w celu ustalenia, czy genetyczna predyspozycja do wyższych poziomów witaminy D jest związana z mniej poważnymi następstwami choroby u osób z COVID-19. -19.

Wyniki nie wykazały związku między przewidywanymi genetycznie poziomami witaminy D a podatnością na COVID-19, hospitalizację lub ciężką chorobę, co wskazuje, że podniesienie poziomu witaminy D krążącej poprzez suplementację może nie poprawić wyników leczenia COVID-19 w populacji ogólnej. Jednak badanie miało kilka ważnych ograniczeń, w tym to, że badanie nie obejmowało osób z niedoborem witaminy D, a pacjenci z niedoborem witaminy D nadal mogliby naprawdę odnieść korzyści z suplementów ochronnych i wyników związanych z COVID. -19. Ponadto warianty genetyczne uzyskano tylko od osób pochodzenia europejskiego, więc przyszłe badania będą potrzebne, aby określić związek z wynikami COVID-19 w innych populacjach.

Według autorów: „To badanie nie popiera suplementacji witaminy D jako środka zdrowia publicznego w celu poprawy wyników. Co ważne, nasze odkrycia wskazują, że priorytetem powinno być inwestowanie w inne podejścia terapeutyczne lub zapobiegawcze w randomizowanych badaniach klinicznych COVID-19.

Dr Butler Laporte zauważa, że ​​„większość badań dotyczących witaminy D jest trudnych do interpretacji, ponieważ nie mogą one dostosować się do znanych czynników ryzyka ciężkiego wirusa Covid-19 (takich jak starzenie się, umieszczenie w placówkach opiekuńczych i choroby przewlekłe), które również przewidują niedobór witaminy D. Najlepszym sposobem odpowiedzi na pytanie o wpływ witaminy D byłyby badania z randomizacją, ale podczas pandemii jest to złożone, wymagające dużej ilości zasobów i czasochłonne. D, ponieważ może zmniejszyć potencjalne odchylenie wynikające z powiązanych czynników ryzyka, takich jak instytucjonalizacja i choroby przewlekłe. W przeszłości randomizacja mendlowska konsekwentnie przewidywała wyniki dużych, kosztownych i terminowych badań Suplementacja D będzie miała znaczący wpływ na wyniki Covid-19 ”.

Odniesienie: „Podatność i dotkliwość witaminy D i COVID-19 w inicjatywie genetyki gospodarza COVID-19: A Mendelian Randomized Study” Butler LaPorte J, Nakanishi T, Moser V, Morrison DR, Abdullah T, Adelie A, et al. 1 czerwca 2021 r PLOS Medicine.
DOI: 10.1371 / journal.pmed.1003605

Finansowanie: Richards Research Group jest wspierana przez Canadian Institutes of Health Research (CIHR: 365825; 409511), The Lady Davis Institute at the Jewish General Hospital, Canadian Foundation for Innovation, NIH Foundation, Cancer Research UK, Genome of Quebec, Public Health Agencja Canadian and Fonds de Recherche Québec Santé (FRQS). GBL jest wspierany przez CIHR, wspólny grant od FRQS i Quebec Department of Health and Social Services. TN jest wspierana przez stypendia badawcze Japońskiego Towarzystwa Promocji Nauki (JSPS) dla młodych naukowców oraz program JSPS External Challenge dla młodych naukowców. JBR jest wspierany przez stypendium FRQS Clinical Research Scholarship. Uznano wsparcie ze strony Calcul Québec i Compute Canada. TwinsUK jest finansowany przez Welcome Trust, Medical Research Council, Unię Europejską, biosource finansowane przez National Institute for Health Research (NIHR), Clinical Research Facility oraz Biomedical Research Center at Guy’s and St Thomas 'NHS Foundation Trust w partnerstwo z King’s College London. VM jest wspierany przez Canadian Research Excellence Chair Program. Fundatorzy nie brali udziału w projektowaniu badania, zbieraniu i analizie danych, podejmowaniu decyzji dotyczących publikacji ani w przygotowaniu manuskryptu.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *