Według nowych badań 10 wskazówek żywieniowych, które pomogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według nowych badań 10 wskazówek żywieniowych, które pomogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu

American Heart Association (AHA) we wtorek zidentyfikowało 10 kluczowych cech zdrowe serce styl jedzenia.

Nowe oświadczenie naukowe organizacji „Wytyczne dietetyczne dla poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego 2021” i opublikowane w Journal of Circulation, podkreśla znaczenie ogólnego wzorca żywieniowego, a nie indywidualnego. żywność lub składników odżywczych, a ponadto podkreśla kluczową rolę żywienia.

Zdrowie serca kluczem do zapobiegania cukrzycy typu 2: Naukowcy

Dołączone funkcje, AHA powiedział, można go dostosować do pewnych czynników, w tym tradycji kulturowych, upodobań i niechęci do jedzenia oraz tego, czy większość posiłków spożywa się w domu, czy w podróży.

Według grupy Oświadczenie Zła dieta jest ściśle związana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmierci.

Podkreślono znaczenie całkowitego wzorca żywieniowego – zamiast „dobrego” lub „złego” pokarmu lub składników odżywczych, a także rolę edukacji żywieniowej.

AHA podkreśla znaczenie holistycznego wzorca żywieniowego
(iStock)

Podkreśla się również spożywanie zdrowej żywności we wczesnym okresie życia i utrzymywanie zdrowych nawyków.

„Wszyscy możemy czerpać korzyści ze zdrowego dla serca wzorca żywieniowego, niezależnie od etapu życia, i możliwe jest zaprojektowanie takiego, które pasuje do osobistych preferencji, stylu życia i nawyków kulturowych” – powiedziała Alice Lichtenstein, przewodnicząca Scientific Data Writing Group. w obecnej sytuacji. „To nie musi być skomplikowane, czasochłonne, drogie ani nieatrakcyjne”.

Zachowania, które mogą spowodować zawał serca

10 funkcji, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca:

  1. Zrównoważ spożycie żywności i kalorii za pomocą Aktywność fizyczna
  2. Wybierz urozmaicenie do jedzenia z owocami i warzywami
  3. Wybierz produkty pełnoziarniste
  4. W tym zdrowe źródła chudego białka i/lub bogatego w błonnik
  5. Stosowanie nietropikalnych płynnych olejów roślinnych
  6. Wybieraj żywność nisko przetworzoną i unikaj żywności ultraprzetworzonej
  7. Zmniejszenie spożycia dodanych cukrów
  8. Wybierz lub przygotuj potrawy z niewielką ilością soli lub bez niej
  9. limit alkohol konsumpcja
  10. Zastosuj się do instrukcji bez względu na to, gdzie jedzenie jest przygotowywane lub spożywane

Dodatkowo, po raz pierwszy American Heart Association podsumowuje dowody dotyczące zrównoważonego rozwoju i wymienia kilka wyzwań, które utrudniają przyjęcie i utrzymanie zdrowego dla serca wzorca żywienia.

Powszechnie spożywane produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, znacząco przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, które ogrzewają ziemską atmosferę i mają największy środowiskowy Oddziaływanie w zakresie użytkowania wody i ziemi. Jednak AHA podkreśla, że ​​nie wszystkie zrównoważone diety są zdrowe dla serca.

Stowarzyszenie stwierdziło, że potrzebne są działania w zakresie zdrowia publicznego i zmiany polityki, aby sprostać wyzwaniom społecznym i barierom w przyjmowaniu lub utrzymywaniu zdrowej diety.

KLIKNIJ TUTAJ, APLIKACJA FOX NEWS

Niektóre z tych wyzwań obejmują rozprzestrzenianie się dezinformacji o diecie, brak edukacji żywieniowej w szkołach, brak bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, rasizm strukturalny i segregację sąsiedzką oraz ukierunkowany marketing niezdrowej żywności i napojów do osób o różnym pochodzeniu rasowym i etnicznym.

„Stworzenie środowiska, które zachęca i wspiera przestrzeganie zdrowych dla serca wzorców żywieniowych wśród wszystkich osób, jest imperatywem zdrowia publicznego” – czytamy w oświadczeniu.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *