American Heart Association (AHA) we wtorek zidentyfikowało 10 kluczowych cech zdrowe serce styl jedzenia.
Nowe oświadczenie naukowe organizacji „Wytyczne dietetyczne dla poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego 2021” i opublikowane w Journal of Circulation, podkreśla znaczenie ogólnego wzorca żywieniowego, a nie indywidualnego. żywność lub składników odżywczych, a ponadto podkreśla kluczową rolę żywienia.
Zdrowie serca kluczem do zapobiegania cukrzycy typu 2: Naukowcy
Dołączone funkcje, AHA powiedział, można go dostosować do pewnych czynników, w tym tradycji kulturowych, upodobań i niechęci do jedzenia oraz tego, czy większość posiłków spożywa się w domu, czy w podróży.
Według grupy Oświadczenie Zła dieta jest ściśle związana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmierci.
Podkreślono znaczenie całkowitego wzorca żywieniowego – zamiast „dobrego” lub „złego” pokarmu lub składników odżywczych, a także rolę edukacji żywieniowej.
Podkreśla się również spożywanie zdrowej żywności we wczesnym okresie życia i utrzymywanie zdrowych nawyków.
„Wszyscy możemy czerpać korzyści ze zdrowego dla serca wzorca żywieniowego, niezależnie od etapu życia, i możliwe jest zaprojektowanie takiego, które pasuje do osobistych preferencji, stylu życia i nawyków kulturowych” – powiedziała Alice Lichtenstein, przewodnicząca Scientific Data Writing Group. w obecnej sytuacji. „To nie musi być skomplikowane, czasochłonne, drogie ani nieatrakcyjne”.
Zachowania, które mogą spowodować zawał serca
10 funkcji, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca:
- Zrównoważ spożycie żywności i kalorii za pomocą Aktywność fizyczna
- Wybierz urozmaicenie do jedzenia z owocami i warzywami
- Wybierz produkty pełnoziarniste
- W tym zdrowe źródła chudego białka i/lub bogatego w błonnik
- Stosowanie nietropikalnych płynnych olejów roślinnych
- Wybieraj żywność nisko przetworzoną i unikaj żywności ultraprzetworzonej
- Zmniejszenie spożycia dodanych cukrów
- Wybierz lub przygotuj potrawy z niewielką ilością soli lub bez niej
- limit alkohol konsumpcja
- Zastosuj się do instrukcji bez względu na to, gdzie jedzenie jest przygotowywane lub spożywane
Dodatkowo, po raz pierwszy American Heart Association podsumowuje dowody dotyczące zrównoważonego rozwoju i wymienia kilka wyzwań, które utrudniają przyjęcie i utrzymanie zdrowego dla serca wzorca żywienia.
Powszechnie spożywane produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, znacząco przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, które ogrzewają ziemską atmosferę i mają największy środowiskowy Oddziaływanie w zakresie użytkowania wody i ziemi. Jednak AHA podkreśla, że nie wszystkie zrównoważone diety są zdrowe dla serca.
Stowarzyszenie stwierdziło, że potrzebne są działania w zakresie zdrowia publicznego i zmiany polityki, aby sprostać wyzwaniom społecznym i barierom w przyjmowaniu lub utrzymywaniu zdrowej diety.
KLIKNIJ TUTAJ, APLIKACJA FOX NEWS
Niektóre z tych wyzwań obejmują rozprzestrzenianie się dezinformacji o diecie, brak edukacji żywieniowej w szkołach, brak bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, rasizm strukturalny i segregację sąsiedzką oraz ukierunkowany marketing niezdrowej żywności i napojów do osób o różnym pochodzeniu rasowym i etnicznym.
„Stworzenie środowiska, które zachęca i wspiera przestrzeganie zdrowych dla serca wzorców żywieniowych wśród wszystkich osób, jest imperatywem zdrowia publicznego” – czytamy w oświadczeniu.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”