Wybuch norowirusa, który zainfekował ponad 300 osób, jest powiązany z chorym pracownikiem restauracji

Wybuch norowirusa, który zainfekował ponad 300 osób, jest powiązany z chorym pracownikiem restauracji

Przygotuj elementy robota kuchennego, w tym sałatkę, z odkrytymi rękami.

Zgodnie z raportem opublikowanym w czwartek przez Centers for Disease Control and Prevention, zidentyfikowano źródło wybuchu norowirusa, który zainfekował kilkaset osób w zeszłym roku.

the raport Przyjrzał się wybuchowi epidemii w hrabstwie Tazewell w stanie Illinois, który obejmuje część Peorii, gdzie zachorowało 317 osób, z których wszyscy jedli obiad w restauracji – zwanej restauracją A – między 19 a 26 listopada 2022 r.

Śledczy z Departamentu Zdrowia Tazewell i Departamentu Zdrowia Publicznego stanu Illinois doszli do wniosku, że wybuch epidemii został najprawdopodobniej spowodowany przez chorego pracownika restauracji, który odkrył kontakt z sałatką, dodatkami i dressingami podczas przygotowywania jedzenia.

Zespół zbadał 317 pacjentów, trzech z potwierdzoną infekcją i 314 z prawdopodobnym norowirusem, u których zdefiniowano biegunkę lub wymioty po jedzeniu w restauracji w tygodniu Święta Dziękczynienia. Przeprowadzili także wywiady z 40 osobami, które jadły obiad w restauracji i nie zachorowały.

Klientom restauracji wysłano kwestionariusz online i wywiad uzupełniający dotyczący spożywanego jedzenia i objawów ich choroby.

Najczęstszym objawem były wymioty, które zgłosiło 84%, następnie nudności, 80% i biegunka, 68%. Inne objawy obejmowały bóle mięśni, dreszcze, skurcze brzucha i gorączkę.

Siedem osób odwiedziło oddział ratunkowy, a pięć osób odwiedziło ambulatoryjną opiekę zdrowotną. Nie wystąpiły żadne hospitalizacje ani zgony.

Śledczy odkryli, że prawdopodobnie głównym sprawcą wybuchu epidemii był robot kuchenny, który przygotowywał pozycje menu z odkrytymi rękami. Pracownik wymiotował 22 listopada i pracował od 21 do 23 listopada.

Na podstawie odpowiedzi kwestionariusza podejrzewanym składnikiem zachorowań była władza. Spośród 268 pacjentów, którym udzielono drugiego wywiadu, 227 stwierdziło, że zjadło sałatkę, w porównaniu z 15 w grupie, która nie zachorowała. Ponadto 27 osób z grupy chorych nie jadło sałatki, ale spożywało dodatkowe sosy i przyprawy.

Według raportu zanieczyszczenie prawdopodobnie wystąpiło podczas przygotowywania sałatki, w tym krojenia sałatki, dodatków i dressingów na poszczególne porcje i zamrażania ich następnego dnia.

W raporcie napisano, że restauracja została dobrowolnie zamknięta 26 listopada w celu dezynfekcji i ponownie otwarta 29 listopada w celu poddania się badaniu lekarskiemu. TCHD przeszkolił podiatrów w zakresie higieny rąk i znaczenia pozostania w domu podczas choroby.

Chociaż wybuch epidemii miał miejsce w hrabstwie Tazewell, ludzie, którzy zarazili się norowirusem, mieszkali w 10 dodatkowych hrabstwach Illinois i 12 innych stanach, daleko poza hrabstwem, w którym znajduje się restauracja.

Norowirus jest wysoce zaraźliwym wirusem, który jest najczęstszą przyczyną wirusowego zapalenia żołądka i jelit, zapalenia wewnętrznej wyściółki przewodu pokarmowego.

Chociaż jest często określany jako „robak żołądkowy” lub „grypa żołądkowa”, norowirus nie jest powiązany z grypą.

Rzeczywiście jest Główna przyczyna chorób przenoszonych przez żywność Według Centers for Disease Control and Prevention w Stanach Zjednoczonych każdego roku powodują 58% chorób przenoszonych przez żywność.

the Najczęstsze objawy Nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. Jednak pacjenci mogą również odczuwać gorączkę, ból głowy i bóle ciała.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *