Z Pacyfiku wyłoniła się nowa wyspa, która może wkrótce zniknąć: NPR

Z Pacyfiku wyłoniła się nowa wyspa, która może wkrótce zniknąć: NPR

Zdjęcie opublikowane przez Obserwatorium Ziemi NASA pokazuje erupcję wulkanu na Home Reef.

Lauren Dauphin / Obserwatorium Ziemi NASA


Ukryj podpis

Przełącznik napisów

Lauren Dauphin / Obserwatorium Ziemi NASA

Zdjęcie opublikowane przez Obserwatorium Ziemi NASA pokazuje erupcję wulkanu na Home Reef.

Lauren Dauphin / Obserwatorium Ziemi NASA

Na południowym Pacyfiku pojawiła się nowa wyspa.

Na początku tego miesiąca wybuchł podwodny wulkan w pobliżu Tonga, wyrzucając lawę i wyrzucając parę i wodę nad powierzchnię. Utworzył również nowy ląd, który szybko rozrósł się z jednego do ponad ośmiu akrów.

według Obserwatorium Ziemi NASAwulkan na tak zwanej podwodnej górze Hum Reef rozpoczął erupcję 10 września.

Jedenaście godzin później z wody wynurzyła się nienazwana wyspa.

Sobota Doceń usługi geologiczne Tonga że wyspa rozrosła się do około 8,6 akrów i od 19 września znajdowała się na wysokości około 50 stóp nad poziomem morza.

Agencja geologiczna stwierdziła, że ​​„aktywność wulkaniczna” jest kontynuowana w Hom Reef, ale stanowi niewielkie zagrożenie dla społeczności Vava’u i Ha’apai.

To nie pierwszy wybuch Home Reef. Wulkany podwodne wybuchały w latach 1852, 1857, 1984 i 2006, za każdym razem tworząc nowe wyspy.

Wyspy stworzone przez podwodną aktywność wulkaniczną mogą istnieć przez lata, chociaż zwykle nie trwają długo, powiedziała NASA.

Ale jest nadzieja, że ​​mały atol położony na południowy zachód od późnego Tonga będzie kontynuowany. Wyspa utworzona przez sąsiedni wulkan Late’iki w 1995 roku przetrwała 25 lat.

Według agencji kosmicznej Home Reef jest częścią strefy subdukcji Tonga Kermadec, gdzie zderzają się ze sobą trzy płyty tektoniczne, tworząc aktywny region podwodnych wulkanów.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *