Agencja NASA Pomysłowość helikoptera marsjańskiego Już podczas swojego historycznego pierwszego lotu na Czerwoną Planetę, który odbył się w poniedziałek (19 kwietnia), wzniósł trochę kurzu.
Jest największym towarzyszem helikoptera Wytrwałość łazikaZardzewiała chmura pyłu generowana przez szybko obracające się łopaty została zauważona, zwłaszcza podczas startu i lądowania, według tweeta opublikowanego przez konto wyprawy w środę (21 kwietnia).
„Pył na wietrze … na Marsie. Te ulepszone filmy wraz z Mastcam-Z @ NASAPersevere ujawniają pióropusze z #MarsHelicopter podczas startu i lądowania”, Tweet czyta. „Pomaga nam lepiej zrozumieć wiatry Marsa i sposób, w jaki pył przemieszcza się w atmosferze czerwonej planety”.
Związane z: Kreatywny helikopter marsjański wykonuje swój pierwszy historyczny lot z napędem na inny świat
Dołącz do naszej rozmowy o Marsie!
Dołącz do naszych forów tutaj Omówienie helikoptera wytrwałości i kreatywności na Marsie. Co masz nadzieję, że znajdą?
kreatywność Pierwsza podróż Samolot trwał łącznie około 40 sekund, a helikopter spędził nieco mniej niż 30 sekund na lataniu nad powierzchnią Czerwonej Planety. Mały helikopter musi obracać łopatami z prędkością około 2400 obrotów na minutę, aby unieść się do rzadkiej atmosfery Mars – a potem cały ten pył, który z niego emanuje.
Po udanym pierwszym locie zespół Ingenuity przygotowuje się do maksymalnie czterech kolejnych wypadów na pas czerwonej planety, zwanej teraz Wright Brothers Field.
Podczas tych podróży łazik Perseverance wielkości samochodu pozostanie nieaktywny i będzie pilnował swojego młodego towarzysza. Ale ponieważ Ingenuity to tylko demonstracja techniczna, zespół ma tylko miesiąc na podróż, zanim łazik Perseverance skupi się na swojej głównej misji w geologii i astrobiologii.
Napisz do Megan Bartels na adres [email protected] lub śledź ją na Twitterze @meghanbartels. Podążaj za nami Na Twitterze @Spacedotcom i na Facebooku.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”