Wyzwanie suwerenności żywnościowej.

Wyzwanie suwerenności żywnościowej.

37 Konferencja regionalna FAO dla Ameryki Łacińskiej i Karaibów Zawarte w Quito, stolicy Ekwadoru. Po kilku dniach analiz i dyskusji na temat prac, które w ciągu ostatnich dwóch lat wykonał Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), delegaci z 33 państw członkowskich określili priorytety planu działania na lata 2020-2030 i przedstawili innowacyjne doświadczenia.

Przed wydarzeniem odbyło się 36 konsultacji na szczeblu krajowym, subregionalnym i regionalnym, w których uczestniczyły tysiące osób z rządów i parlamentów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, środowiska naukowego i akademickiego oraz zespołów ONZ. Wszystko po to, aby wywołać głęboką i szeroką dyskusję na centralny temat dla teraźniejszości i przyszłości.

W złożonym kontekście gospodarczym, politycznym i społecznym w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, zaostrzonym przez covid-19 pandemiaSektor rolno-spożywczy wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla rozwiązania regionalnego kryzysu humanitarnego. Dlatego wydarzenie miało na celu uświadomienie potrzeby przekształcenia każdego systemu rolniczego i mechanizmu produkcji zgodnie z potrzebami i możliwościami każdego kraju. Zawsze na linii zrównoważony rozwój i zrozumienie konsekwencji zmian klimatycznych.

Podczas konferencji omówili także wzrost cen żywności i nawozów, wezwali do opracowania skutecznej i innowacyjnej polityki, która pozwoliłaby regionowi na ugruntowanie pozycji największego eksportera żywności na świecie, wezwali do wzmocnienia żywienia szkół i ochrony socjalnej programów na świecie. Twarz zawrotów głowy zwiększyła głód i otyłość.

Dyrektor Generalny FAO, m.in. Chu DongyuW swoim oświadczeniu potwierdził zaniepokojenie FAO brakiem zabezpieczeń związanych z bezpieczeństwem żywnościowym i ostrzegł, że liczba niedożywionych ludzi na całym świecie może wzrosnąć od 7,8 mln do 13,1 mln. Urzędnik wezwał do pokoju i dialogu między krajami regionu jako jedynego sposobu na stworzenie silnych mechanizmów radzenia sobie z kryzysem. Wezwał również wszystkie kraje do utrzymywania otwartego światowego handlu żywnością i nawozami, znajdowania nowych i zróżnicowanych dostawców żywności, wspierania słabszych grup społecznych, unikania informacji zwrotnych dotyczących polityki oraz promowania przejrzystości i zrozumienia.

Qu Dongyu przyznał w swoim raporcie, że rama strategiczna FAO odpowiada na wyzwania swoich obecnych systemów rolno-spożywczych skoordynowanym i systematycznym podejściem opartym na aspiracjach do lepszej produkcji, żywienia i życia dla wszystkich. ulepszenia, które, jak mówi, odzwierciedlają współzależność między wymiarem gospodarczym, społecznym i środowiskowym systemów rolno-spożywczych a rozwojem obszarów wiejskich, a także ich centralne znaczenie dla Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Udział Kuby w LARC 37

Podczas konferencji dyrektor generalny FAO Qu Dongyu i członkowie delegacji kubańskiej odbyli spotkanie, na którym kraj poparł swoje zobowiązanie do promowania transformacji systemów rolno-spożywczych, tak aby były bardziej wydajne, integracyjne i odporne. i zrównoważony.

Na spotkaniu dyrektor międzynarodowej organizacji pochwalił pracę FAO na Antylach. Ponadto zwrócił uwagę na postępy w kubańskim sektorze rolno-spożywczym, takie jak wdrożenie 63 zatwierdzonych środków mających na celu zwiększenie produkcji żywności i Plan edukacji w zakresie suwerenności żywnościowej i żywienia.

Do rozwoju tych ostatnich organizacja wniosła pomoc techniczną i wsparcie finansowe z programu Wpływ, odporność, zrównoważony rozwój i transformacja w żywności i bezpieczeństwie żywnościowym (FIRST), finansowany przez Unię Europejską. Plan SAN został zatwierdzony w 2020 roku i obejmuje cztery linie priorytetowe, wśród których jest promocja lokalnej produkcji żywności.

Minister Rolnictwa , Idale Perez Brittoskorzystali ze spotkania, aby podkreślić wkład FAO w plan, a także ustawę o suwerenności żywnościowej oraz o bezpieczeństwie żywnościowym i żywieniowym, która ma zostać zatwierdzona w tym roku.

FAO na Kubie współpracuje w harmonii z politykami kubańskimi i ramami strategicznymi FAO (2022-2031), jako sposób na osiągnięcie lepszej produkcji, lepszego odżywiania, lepszego środowiska i lepszego życia; – powiedział Perez Brito.

Z kolei czwartego dnia sesji LARC37 kubańska delegacja podzieliła się swoimi pozytywnymi doświadczeniami w walce ze zmianami klimatycznymi i dbałością o środowisko, które mają wpływ na krajową produkcję żywności. W swoim przemówieniu prezydent Kuby powiedział: Miguel Diaz-Canel Bermúdezpodkreślono wsparcie FAO dla tych obszarów zainteresowania narodowego poprzez projekt „Zwiększanie odporności na klimat dla gospodarstw domowych i społeczności wiejskich poprzez rehabilitację produktywnych krajobrazów w wybranych regionach Republiki Kuby” (IRES), który został po raz pierwszy sfinansowany przez Green Climate Fund w Stan.

Podkreślił również rolę nauki kubańskiej w badaniu wpływu klimatu na rolnictwo, hodowlę, leśnictwo i rybołówstwo. Jako doświadczenie krajowe w tym sensie podkreślił krajowy plan przeciwdziałania zmianom klimatycznym, znany jako Życie Misyjne. ze strony kubańskiej, zajęcie się zmianą klimatu, zwiększenie odporności, wzmocnienie zarządzania ograniczaniem ryzyka klęsk żywiołowych w produktywnych krajobrazach, cele, które wspierają politykę publiczną i współpracę międzynarodową UE, oraz Zielony Fundusz Klimatyczny i Fundusz na rzecz Globalnego Środowiska.

Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, zwiększanie odporności i wzmacnianie zarządzania ograniczaniem ryzyka katastrof w produktywnych krajobrazach zostały również zidentyfikowane jako obszary priorytetowe dla Kuby przez FAO, cele wspierane przez politykę publiczną i współpracę. Z Unii Europejskiej, Zielonego Funduszu Klimatycznego i Globalnego Funduszu Środowiska.

You May Also Like

About the Author: Nathaniel Sarratt

"Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.