20 maja – Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem jest podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu pożywienia oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia, na jakie narażone są te owady.

Święto Pszczół odbyło się po raz pierwszy w 2018 roku. Z tej okazji ukazał się w Polsce pierwszy raport pt. „Biznes na rzecz bioróżnorodności”, z którego wynika, że ​​jednym z głównych problemów bioróżnorodności jest spadek liczebności wielu owadów zapylających. . . Gatunek – głównie pszczoły. Szacuje się, że ponad 300 000 gatunków roślin (ponad 87%) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły.

W Polsce występuje około 470 gatunków pszczół. Najbardziej znanymi z nich są pszczoły.

Przyczyny śmierci pszczół to nadmierne i niewłaściwe stosowanie środków fitosanitarnych i nawozów, zwiększone zanieczyszczenie środowiska oraz niekorzystne zmiany klimatyczne.

Organizacje ekologiczne są również zainteresowane innymi zagrożeniami, które powodują utratę owadów zapylających, takimi jak utrata siedlisk – żywności i gleby hodowlanej – na skutek zmian w użytkowaniu gruntów. Niekorzystna dla pszczół jest też monokultura, czyli duże połacie zboża czy kukurydzy. Aby pszczoły mogły produkować miód, muszą mieć różnorodne rośliny.

Pszczoły dostarczają miodu, propolisu, wosku pszczelego, mleka i pyłku, ale ich praca jest również cenna ze względu na aktywność owadów w zapylaniu roślin, krzewów i drzew owocowych.

Statystycznie rodzina produkuje 15-20 kg miodu. Aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów.

W ostatnich latach w miastach coraz częściej umieszcza się ule, np. Na dachach budynków. Od kilku lat na podwórku Ministerstwa Rolnictwa stoją też ule. Właściciel tych uli i szef “Bartnika Sądeckiego” Janusz Kasztelewicz zapewnił PAP, że pszczoły tam mają się dobrze. Jak powiedział, z ula można wydobyć do 20 kg miodu.

Ilość wyprodukowanego miodu zależy między innymi od warunków klimatycznych, takich jak susza, wilgotność czy zimno. W 2019 roku produkcja miodu w Polsce to nieco ponad 18 tys. Ton. W rekordowym 2016 roku polscy pszczelarze otrzymali 24,3 tys. Mnóstwo miodu. Najsłabszy plon zanotowano w 2014 roku: zaledwie 14 tys. Ton. Ubiegły rok również nie był dobry dla pszczelarstwa, ponieważ z powodu suszy pszczoły nie były w stanie pozyskać nektaru.

Polski Związek Pszczelarski szacuje, że w 2020 roku w Polsce było około 1,7 mln rodzin pszczelich. Liczba pszczół wzrosła w ostatnich latach dzięki programom wsparcia Unii Europejskiej i poprawie opłacalności produkcji miodu.

W Polsce pszczelarstwem zajmuje się ponad 40 tys. Mieszka tam 35 tys. Koncentruje się na Polskim Związku Pszczelarskim.

Krajowa produkcja miodu nie wystarcza, aby zaspokoić popyt. Polska jest zarówno importerem, jak i eksporterem miodu. Duża część miodu zbieranego przez pszczelarzy jest sprzedawana bezpośrednio konsumentom. (PAPKA)

Autor: Anna Wysoczańska

Oy / g /

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

„Amatorski praktykujący muzykę. Wieloletni przedsiębiorca. Odkrywca. Miłośnik podróży. Nieskrępowany badacz telewizji”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *