ALBA-TCP odrzuca oświadczenia Sekretarza Generalnego Organizacji Państw Amerykańskich • Robotnicy

Ładowanie…

Państwa członkowskie Boliwariańskiego Sojuszu Ludów Ameryki-Porozumienie Handlowe (ALBA-TCP) zdecydowanie odrzucają haniebny atak słowny wystosowany przez sekretarza generalnego Organizacji Państw Amerykańskich (OPA) Luisa Almagro na sekretarza Stosunki zagraniczne meksykańskich Stanów Zjednoczonych, Marcelo Ebrard, 4 czerwca 2021 r.

Oprócz potępienia manewru przeciwko Wenezueli, ALBA-TCP potępiła nielegalne embargo gospodarcze, finansowe i handlowe nałożone przez Stany Zjednoczone na kraj Ameryki Południowej i wyraziła solidarność z rządem Caracas.  Zdjęcie: zaczerpnięte z Tn8
Zdjęcie: zaczerpnięte z Tn8

Kraje członkowskie ALBA-TCP potępiają ten atak na wysokiego urzędnika jednego z głównych krajów półkuli przez urzędnika organizacji międzyrządowej, zwłaszcza że jest to niedopuszczalny i uporczywy wzorzec ich lekkomyślnego zachowania wobec wybranych krajów. .

Pan Almagro odpowiada przed ministrami spraw zagranicznych państw członkowskich Organizacji Państw Amerykańskich, a ministrowie spraw zagranicznych i rządy nie odpowiadają przed nim.

Z wielkim niepokojem zauważamy, że działania Sekretarza Generalnego nie są jedynie rażącą ingerencją w wewnętrzne sprawy państw, zakazaną przez Kartę Organizacji Państw Amerykańskich; Ale stanowi również rażące przekroczenie jego władzy i obowiązków.

Państwa członkowskie ALBA-TCP wyrażają solidarność i wsparcie dla meksykańskiego ministra spraw zagranicznych oraz wyrażają szacunek dla instytucji meksykańskich w wyborach federalnych i lokalnych, które odbędą się 6 czerwca br.

Caracas 5 czerwca 2021

You May Also Like

About the Author: Nathaniel Sarratt

"Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem."