Bezrobocie w krajach OECD utrzymało się w kwietniu na najniższym poziomie, ale Hiszpania nadal przoduje

Bezrobocie w krajach OECD utrzymało się w kwietniu na najniższym poziomie, ale Hiszpania nadal przoduje

the Stopa bezrobocia krajów OECD wyniósł w kwietniu 4,8% i dlatego się utrzymał bez zmian trzeci miesiąc z rzędu na najniższym poziomie w serii historycznej, która rozpoczęła się w 2001 roku, jak podała organizacja w czwartek, wskazując, że Hiszpania jest krajem członkowskim wyższa stopa bezrobociao 12,7%.

W kwietniu stopa bezrobocia utrzymała się bez zmian w 10 krajach Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju o 14 i wzrósł o 9. W tym sensie „think tank” zajmujący się gospodarkami rozwiniętymi podkreślił, że w ośmiu krajach, w tym w Kanadzie, Francji, wskaźnik ten osiągnął lub zbliżył się do historycznego minimum , Niemcy i Stany Zjednoczone.

Ze swojej strony jest Liczba bezrobotnych Wśród krajów OECD spadła ona do 33,042 mln, co oznacza spadek o 124 tys. bezrobotnych w porównaniu z poprzednim miesiącem i zbliżenie się do historycznego minimum osiągniętego w lipcu 2022 r. Najwyższe stopy bezrobocia odnotowano w OECD w kwietniu W Hiszpanii, o 12,7%; Grecja, 11,2%; i Kolumbii, na poziomie 10,4%. Z kolei bezrobocie było najniższe w Korei Południowej i Japonii (po 2,6%), wyprzedzając Czechy i Polskę (2,7%).

Hiszpania jest krajem o najwyższej stopie bezrobocia wśród młodzieży

W przypadku bezrobocia wśród osób poniżej 25 roku życia stopa spadła drugi miesiąc z rzędu do 10,2% z 10,4%, jego najniższa wartość Od 2005 r. Bezrobocie młodzieży spadło w kwietniu w 17 krajach OECD, przy czym największe spadki odnotowano w Szwecji, Norwegii, Czechach, Portugalii i we Włoszech.

Najwyższy poziom bezrobocia młodzieży w kwietniu odnotowano w Hiszpanii (28,4%), wyprzedzając Grecję (27,4%) i Kolumbię (21,3%). Wręcz przeciwnie, niższe stawki zaobserwowano w Japonii (3,8%), Korei Południowej (5,4%) i Meksyku (5,9%).

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *