Co sprawia, że ​​kawa kolumbijska jest wyjątkowa? | inwestycja | Praca

w sercu trójkąt kawowy, otoczone górami, które rocznie przynoszą ponad 8179 ton kawy, według badania MinTIC z 2019 r.; Kolorowe domy na stromych kwiecistych ulicach i krystalicznie czyste strumienie prowadzące do pachnącej kawą drogi mówią, że jesteś w środku! Betlejem Umbria! Kawowa stolica Risaraldy.

Pionierska gmina w produkcji kawy na poziomie krajowym, zaledwie półtorej godziny od Pereiry, gdzie na wysokości 1634 m n.p.m. produkowano filiżanki ziaren nawet o stężeniu przekraczającym 85%.

(Przeczytaj też: Dlaczego Kolumbia jest producentem, to importuje kawę.)

Belén de Umbria staje się punktem wyjścia dla Sadzenie 7,5 miliona drzewktóra będzie dystrybuowana w trzech regionach uprawy kawy w Kolumbii: Antioquia, Rizaralda i Valle del Caucaco umożliwi wychwytywanie wyższych poziomów dwutlenku węgla (CO2), promując zrównoważony rozwój obszarów wiejskichBioróżnorodność a pielęgnacja gleby i wody.

z widokiem na „Być uznanym za najbardziej zrównoważony kawowy kraj na świecie”jak zauważył Raul Jaime Hernandez, Dyrektor ds. Zarządzania Środowiskowego w Krajowej Federacji Producentów Kawy, która jest częścią strategii realizowanej przez Nestlé we współpracy z Krajową Federacją Producentów Kawy oraz przy wsparciu Ministerstwa Środowiska i Zrównoważonego Rozwoju .

Biorąc to pod uwagę Rocznie dzięki uprawie kolumbijskiej kawy wychwytuje się 880 tys. ton dwutlenku węgla.

Oprócz szacunków dotyczących uprawy kawy w Risaraldzie są „Wychwytują rocznie ponad 32 tys. ton dwutlenku węgla, a Belén de Umbria 5 tys. ton rocznie’dzięki modelowi produkcyjnemu Mieszanka kawowców i drzew leśnych– dodał Hernandez.

(Patrz: Plecaki Wayo, Kawa kolumbijska i Arepas, Z wjazdem do Polski).

Posadzono 683 000 drzew Jest to cel, który mają nadzieję osiągnąć do końca tego roku, który został ustanowiony w trakcie posadzenia pierwszych 7,5 miliona drzew 17 marca w Belén de Umbria, proponując zwiększenie rocznego celu od teraz do 2026 r. do całkowitego figura jest zakończona.

„Ten projekt reprezentuje nasiona, tlen, powietrze, reprezentuje pracę, społeczności, reprezentuje przywracanie ekosystemów, budowanie ważnych korytarzy ekologicznych, przywracanie różnorodności biologicznej, ponieważ przy 7,5 milionach drzew będzie więcej ptaków w tej sekcji, więcej wody i więcej turystyki. na pewno,” Minister środowiska Carlos Correa powiedział.

(Możesz być zainteresowany: The W wypije pierwszą w kraju kawę z Nespresso.)


Kawa partiami od Don Gallego

jeden z nich Hodowcy kawy, którzy promują zrównoważony rozwój Dzięki działalności produkcyjnej swojej farmy, Carlos Gallego, który ma we krwi doświadczenie w uprawie kawy od trzech pokoleń i którego dziedzictwo kawowe jest kontynuowane w jego rodzinie przez jego dzieci jako czwarte pokolenie.

sam, oprócz robienia plonów kawy, Zaryzykował założenie własnej firmy 32 lata temu, dzięki stworzeniu specjalistycznych maszyn do obróbki kawy, które pozwolą nie tylko jemu, ale także 2400 certyfikowanym hodowcom kawy w Belén de Umbría, zwiększyć wydajność i jakość produkcji w ekologicznym modelu zarówno dla środowiska . , jak tosty Mniej wymagające warunki dla pracowników.

Podobnie jak punkty skupu, które zaadaptował w swoim gospodarstwie, aby plantatorzy kawy nie musieli pokonywać dużych odległości z paczkami na ramionach obładowanymi nasionami 150 tysięcy drzewek kawowych Posiadają ok. na farmie, położonej między 1810 a 1940 m n.p.m.

Po wyładowaniu nasiona są transportowane wózkiem z kawą, który przecina niebo i przesuwa się od punktu do punktu na górze, aby przetransportować dojrzałą kawę do zasobnika.

(Przeczytaj też: „Są nawozy do zaopatrzenia kraju przez dwa miesiące”).

Pasja Don Gallego do kawy to nie tylko rolnictwo i przedsiębiorczość, ale także wspieranie dzieci i wychowawców w Molo na patio Bonitoa Molo w La Tribuna Z narzędziami do kategorii, ale przede wszystkim Sprawił, że zakochali się w rolnictwie i nauczył ich wartości kawy.

W tym celu Don Gallego jest dumny, że zainstalują na farmie wystawę zapraszającą dzieci do wejścia i napicia się kawy oraz będą mogły je edukować, aby potrafiły odróżnić kawę dobrej jakości od tej, która nie jest.

(Możesz być zainteresowany: drony dążą do pobudzenia agrobiznesu w kraju.)

W tym roku zabiorą kontener o pojemności od 10 000 do 10 500 kilogramów do klienta na Tajwanie. Eksportowali również do Dubaju, Korei, Kanady i Stanów Zjednoczonych.

„Klienci zdali sobie sprawę, że mamy kawę dobrej jakości, ale mamy też problem społeczny i środowiskowy związany ze środowiskiem” – mówi Don Gallego.

(Przeczytaj: Inflacja, ropa i odległa wojna uderzająca w Amerykę Łacińską.)

Głowa Nestlé

Antonio Nunez, prezes Nestlé Colombia, sadzi jedno z drzew na potrzeby projektu rozpoczynającego się w Belen de Umbria

Zdjęcie dzięki uprzejmości LLYC i Nestlé

Potencjał leśny Kolumbii

Raul Jaime Hernandez, dyrektor ds. zarządzania środowiskiem w Krajowej Federacji Producentów Kawy, wyjaśnił, że Kolumbia ma ok. 3 mln ha, z czego 830 tys. ha przypada na kawę Są w rękach plantatorów kawy „Oznacza to, że w rękach plantatorów kawy mamy bardzo cenny kawałek ziemi, a oprócz kawy na pewno są drzewa”.

„Ta inicjatywa umożliwia wprowadzenie zrównoważonego modelu produkcji na całym ogromnym obszarze, takim jak ten kraj uprawy kawy z 604 gminami, gdzie chcemy zrobić to samo. Ten projekt będzie realizowany mniej więcej w 25-30 gminach.”

Sadzenie 7,5 miliona drzew Będzie monitorowany przez 20 lat Zapewnienie osiągnięcia celu promowania prawdziwie odnawialnego rolnictwa.

(Patrz także: „Kolumbia jest otwarta na biznes i inwestycje: Duque.”)

walizka

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.