Oviedo, 22 września (prasa europejska) –
Spółka EDP Renewables (EDPR) uruchomiła w Polsce największą w Europie elektrownię fotowoltaiczną o mocy zainstalowanej 200 MW – podała spółka.
Elektrownia zlokalizowana w Przeconie, w środkowo-zachodniej części kraju, będzie lokalnie wytwarzać około 220 000 megawatogodzin czystej energii rocznie i pozwoli uniknąć emisji ponad 208 000 ton dwutlenku węgla.
W ten sposób EDPR w notatce prasowej wyjaśnia, że wnosi znaczący wkład w transformację energetyczną w Polsce, co jest celem, który firma ma nadzieję osiągnąć na rynkach, na których działa.
Ta wielkoformatowa elektrownia fotowoltaiczna, będąca jednocześnie drugą co do wielkości w Polsce, składa się z około 308 000 paneli dwustronnych, które potrafią wykorzystać promieniowanie słoneczne z obu stron, maksymalizując w ten sposób produkcję czystej energii elektrycznej.
EDPR wyjaśnia, że Park PV Przecona to „symboliczny” projekt przejścia na bardziej zrównoważone źródła energii, w ramach którego panele wytwarzają czystą energię na terenie zamkniętej kopalni węgla.
Uruchomienie Bergicony stanowi nowy kamień milowy w dziedzinie energii odnawialnej w Europie i czyni EDPR ważnym graczem w dziedzinie fotowoltaiki na dużą skalę w Polsce.
Dzięki tej instalacji firma osiąga łączną moc fotowoltaiczną w kraju przekraczającą 280 MW, co stanowi ponad 90% jej całkowitej mocy fotowoltaicznej w Europie.
„Jesteśmy dumni, że możemy kontynuować wdrażanie nowej infrastruktury czystej energii, która promuje dywersyfikację koszyka energetycznego kraju” – powiedział Duarte Bello, prezes operacji EDP Renewables w Europie i Ameryce Łacińskiej.
EDPR wszedł na polski rynek w 2008 roku i od tego czasu pracuje z mocą zainstalowaną na poziomie ponad 900 MW, co oznacza wzrost o ponad 269 MW rok do roku w pierwszym półroczu 2023 roku. firma otworzyła niedawno swój pierwszy w Polsce park hybrydowy, który łączy w tej samej podstacji elektrownię fotowoltaiczną Konari o mocy 45 MW i farmę wiatrową Paolo o mocy 79,5 MW.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”