EIT Food poszukuje kobiet-przedsiębiorców, aby przełamać różnice płci w sektorze rolno-spożywczym

EIT Food poszukuje kobiet-przedsiębiorców, aby przełamać różnice płci w sektorze rolno-spożywczym

okres zapisów w programie EWA (Women Empowerment in Agriculture), której celem jest wspieranie projektów kierowanych przez kobiety w sektorze rolno-spożywczym. przez sześć miesięcy, Żywność EIT Będziesz towarzyszyć tym startupom z Europy Południowej i Wschodniej. Wybrani kandydaci otrzymają Treningi personalne i mentoring przez pół roku Aby otworzyć lukę na rynku. Na koniec procesu nagroda 10 000 euro dla najlepszego projektu.

Kobiety-przedsiębiorcy mają termin na złożenie wniosków Do 12 czerwca.

zostanie wybrany w Uczestnikami mającymi największy wpływ na system rolno-spożywczy są wyspecjalizowani mentorzy. W lipcu rozpocznie się sześciomiesięczny program nauczania osobistego, który zakończy się w grudniu wraz z uruchomieniem ostatecznego projektu. W ten sposób celem jest „promowanie innowacji podczas tworzenia przedsiębiorstw” – wyjaśnia. Lara Rodriguez, kierownik projektu RIS w EIT FoodSiedziba główna w Europie Południowej.

Spośród wszystkich otrzymanych nominacji A.J 110 kobiet z krajów europejskichw tym przypadku z: Estonii, Grecji, Portugalii, Włoch, Polski, Portugalii, Serbii, Słowenii, Hiszpanii, Turcji, Rumunii i Ukrainy. W Hiszpanii zostanie wybranych dziesięciu.

W ostatniej edycji wzięło udział ponad 130 kobiet z 13 krajów Europy, a zwyciężczyni EWA w Hiszpanii pochodziła z Cartageny. Joymara SanchezaZałożyciel firmy Bioremediacja. Ta praca zmienia Produkty uboczne przemysłu spożywczego na białka o wysokiej wartości odżywczej Do spożycia przez zwierzęta, z misją „przyczynienia się do zaprojektowania bardziej okrągłego i sprawiedliwego łańcucha żywnościowego”. A drugie miejsce odpowiada viguesa Iria Varelaodpowiedzialny za Białko ODS. Ta firma produkuje alternatywne białka w procesie Fermentacja grzybówjako składnik różnych produktów spożywczych, w celu „opracowania zrównoważonych rozwiązań w zakresie spożycia białka na planecie”.

Do Subskrypcja I po więcej Informacjamożesz uzyskać dostęp strona internetowa z programu EWA.

IV rok: Promowanie przedsiębiorczości kobiet w branży rolno-spożywczej

Czwarty rok z rzędu podejmowana jest próba przełamania różnic między płciami, które od tamtej pory dotykają również ten sektor Tylko 30% kobiet zajmuje stanowiska kierownicze. W krajach południowej Europy wskaźnik ten jest szczególnie niski.

Prowadzona przez europejską organizację EIT Food inicjatywa ma na celu pomóc przedsiębiorcom w… Rozwijaj i rozwijaj swoją działalność dzięki zindywidualizowanemu podejściu. Zawsze pamiętając o specyficznych wyzwaniach, przed którymi stoją przedsiębiorcze kobiety oraz o barierach, które mogą ograniczać ich działalność biznesową ze względu na inne czynniki dyskryminujące.

Program w ostatnich latach realizował swoje cele poprzez promowanie kobiecych talentów, m.in Ponad 40 firm Powstała niedawno w branży rolno-spożywczej W Hiszpanii Prowadzeni przez kobiety, liczba ich klientów wzrosła Zarejestrowano 20 nowych spółek.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *