Hodowla pstrąga tęczowego w Rio Negro i Neuquén – ADN

Hodowla pstrąga tęczowego w Rio Negro i Neuquén – ADN

Grupa Newsan i Salmon Trout opracowują projekt hodowli pstrąga tęczowego w Alicura Reservoir, na granicy prowincji Patagonii, mając na celu nie tylko eksport, ale także zaopatrzenie lokalnego rynku, a nawet zastąpienie importu ostrej papryki.

Projekt, który przewiduje inwestycję w wysokości 22 mln USD i ma na celu osiągnięcie wolumenu 13 000 ton w ciągu pierwszych pięciu lat, obejmie również stopniowe tworzenie 250 nowych miejsc pracy, nie tylko w uprawach, ale także w nowym zakładzie przetwórczym do osiedlenia się. w Bariloche, a także umożliwiają wysyłkę świeżych produktów na różne rynki.

W tym sensie firma ogłosiła w ostatnich dniach ministrowi rolnictwa, hodowli i rybołówstwa Julianowi Dominguezowi osiągnięcie pierwszego eksportu hodowlanego pstrąga tęczowego do Japonii.

Projekt został opracowany w pobliżu zbiornika Alicurá, położonego nad rzeką Limay, która łączy prowincje Neuquén i Río Negro, w wodzie wolnej od chorób, certyfikowanej przez National Service for Health and Quality in Agrifood (Senasa) i World Organization for Animal Zdrowie (OIE).

Pstrąg tęczowy, „dziki” gatunek w pełni zintegrowany z ekosystemem regionu, jest hodowany przez młodych i średnich producentów od 35 lat.

Projekt jest technicznie kierowany przez badacza Coniceta Gabriela Moralesa i jest realizowany w harmonii ze środowiskiem i dobrostanem ryb, bez uciekania się do środków przeciwpasożytniczych czy antybiotyków.

„Jest to produkt franczyzy, całkowicie narodowej, opracowanej z pstrąga z wyselekcjonowaną genetyką na terytoriach, hodowanego ze zbilansowaną żywnością wyprodukowaną w naszym kraju i przetworzoną w rośliny mające zapewnić wartość dodaną do eksportu ryb” – powiedział Morales.

Proces hodowli odbywa się w klatkach położonych nad rzeką, gdzie ryby rosną do czasu odłowu i dzieli się na pięć etapów: wylęganie jaj i młodych narybku w wylęgarni (trzy miesiące), odchów młodych (cztery miesiące), tucz (14 miesięcy) oraz proces zbioru i produkcji w roślinach, aby wygenerować produkt o wartości dodanej.

„Naturalne warunki w Argentynie dla tego rodzaju upraw stanowią wielką szansę i wierzymy, że będzie to pierwszy z wielu eksportów, przyczyniający się do zysków z wymiany walut, rozwoju gospodarek regionalnych i wzrostu strategicznego przemysłu ze szczególnym uwzględnieniem ekosystem…” – powiedział Miguel.Glickman, dyrektor Newzan Foods.

Newsan Food, jednostka biznesowa Newsan zajmująca się eksportem żywności, została utworzona w 2014 roku w celu generowania walut obcych w celu zrównoważenia bilansu handlowego firmy.

Obecnie eksploatuje ponad 40 statków rybackich, w tym 9 własnych, oraz posiada 12 przetwórni i trzy chłodnie.

Osiem lat po powstaniu Newsan Food eksportuje do ponad 70 krajów – m.in. do Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Chin, Włoch, Japonii, Brazylii, Rosji, Tajlandii, Singapuru, Peru, Wietnamu, Polski, Francji, Ukrainy i Chile – krewetki, czarny morszczuk i kałamarnica, a jako ostatni pstrąg tęczowy z projektu akwakultury.

W 2021 roku firma rozpoczęła również projekt hodowli małży rodzimego gatunku Mytilus Chilensis w Puerto Almanza, nad Kanałem Beagle w prowincji Ziemi Ognistej, wiosce rybackiej powstałej podczas kryzysu społeczno-gospodarczego 2001 roku.

Ten projekt, który wiąże się z inwestycją w wysokości 200 milionów dolarów, jest obecnie opracowywany w pierwszej fazie z instalacją struktury hodowli do zbierania nasion, które rozpoczną hodowlę omułków.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *