Rosnące temperatury w krajach europejskich prowadzą do zwiększonej presji wciornastków na uprawy porów. Zwalczanie tego szkodnika stanowi coraz większe wyzwanie dla wielu producentów poszukujących alternatywnych metod, ponieważ ciepło pogarsza zmniejszający się zakres dostępnych pestycydów chemicznych.
Tim Boss, zewnętrzny menedżer ds. upraw w firmie Kuberta„, stwierdza, że „kilka lat temu zaczęliśmy zwalczać wciornastki za pomocą… Oreo lavigatus A w Hiszpanii szybko zauważyliśmy pozytywne rezultaty. Sukces osiągnięty w Hiszpanii skłonił nas do wypróbowania tej samej strategii w Holandii.
Drapieżny owad Aureus levigatusktóry Koppert sprzedaje pod nazwą handlową Thripor-L, jest naturalnym drapieżnikiem wciornastków Stosuje się go w połączeniu z instalacją zbiornikową Zraziki morskieKtóre sadzi się na początku sezonu. Ważne jest, aby pierwsze wypuszczenia Aureusa przeprowadzić na początku cyklu wegetacyjnego, aby liczba naturalnych wrogów wciornastków zwielokrotniła się w czasie i zapewniła skuteczne zwalczanie szkodnika od początku.
Prezydent Koppert stwierdza, że w przypadku wykorzystywania naturalnych wrogów do zwalczania szkodników biologicznych kluczowe znaczenie ma podejście zapobiegawcze Pierwsze wypuszczenia należy wykonać przed pojawieniem się szkodnika. Tim Bos dodaje: „Przez ostatnie trzy lata prowadziliśmy doświadczenia w Holandii i zaobserwowaliśmy dobre wyniki, które nie pozostały niezauważone przez rolników, ponieważ wielu z nich zaczęło stosować tę metodę zwalczania wciornastków”.
obecnie Pierwsze eksperymenty w Niemczech, Belgii, Francji i Polsce. W tych krajach zaobserwowano już obiecujące wyniki podobne do tych obserwowanych w Hiszpanii i Holandii, nie tylko w przypadku porów, ale także cebuli.
Zalety biologicznego zwalczania wciornastków
Stosowanie roślin zbiornikowych Lobularia i wypuszczanie Oriusa do upraw jest stosunkowo łatwe i wymaga tylko dwóch lub trzech wypuszczeń od drapieżników.Oprócz sadzenia goździków na początku sezonu. Prace, które należy przeprowadzić, będą następnie skupiać się na monitorowaniu poziomu szkodników, co umożliwi producentom skupienie się na innych aspektach swojej działalności. Dlatego biologiczne zwalczanie wciornastków w porach znacznie odciąża rolnika.
Powiązane wiadomości: Połączenie pożytecznych owadów i nicieni opracowane przez firmę Kubert skutecznie zwalcza szkodniki i choroby czosnku, cebuli i porów
Dodatkową zaletą jest zwiększenie różnorodności biologicznej w gospodarstwie, gdyż niestosowanie chemicznych środków ochrony roślin pojawia się samoistnie. Niektórzy naturalni wrogowie, którzy pomogą kontrolować różne szkodniki. Ponadto biologiczne zwalczanie wciornastków znacznie ogranicza wpływ na środowisko, gdyż nie zanieczyszcza wód powierzchniowych, a jednocześnie mniejsze wykorzystanie maszyn na polu zmniejsza zużycie paliwa, a co za tym idzie emisję CO2.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”