Kraje członkowskie ALBA-TCP wydają oświadczenie z okazji 18. rocznicy › Świat › Granma

Szefowie państw i rządów oraz szefowie delegacji zebranych w Hawanie wydali oświadczenie oświadczenieZ okazji 18. rocznicy powołania Boliwariańskiego Sojuszu na rzecz Ludów Ameryki – Traktatu o handlu między naszymi narodami (ALBA-TCP).

Dokument datowany na 14 grudnia 2022 r. i pod hasłem „18 lat jedności i zaangażowania na rzecz integracji Ameryki Łacińskiej i Karaibów” zawiera podstawowe zasady charakteryzujące pracę tej organizacji regionalnej, zgodnie z ideałami sprawiedliwości społecznej . Współpraca i integracja gospodarcza jej założycieli, Naczelnego Wodza Fidela Castro Ruza i Komendanta Hugo Rafaela Cháveza Friasa.

Wśród punktów zawartych w tekście było potępienie wrogiej i nakładającej się na siebie polityki Stanów Zjednoczonych wobec naszych narodów. Doktryna Monroe została odrzucona ze względu na jej rolę w destabilizującej polityce narodów Ameryki Łacińskiej i Karaibów, podczas gdy niekonwencjonalne strategie wojenne, „wykorzystujące motywowane politycznie procesy sądowe bez wsparcia prawnego (wojna prawna), w celu zniszczenia politycznych i ideologicznych rywali, zostały potępione. ”

Umocnienie Selak, godność narodów, a wraz z nią ideologia bohaterów, a także prawo do odszkodowania za lata kolonizacji, niewolnictwa i ludobójstwa to kolejne szczegóły zawarte w dokumencie.

Poruszane są również aspekty związane ze zmianami klimatycznymi oraz negatywnym wpływem dysproporcji rozwojowych między krajami na przyrodę. W ten sam sposób wzywa się do przestrzegania umów międzynarodowych związanych z tą tematyką.

Sygnatariusze wyraźnie wyrażają poparcie dla przywódców Ameryki Łacińskiej, którzy są nękani przez imperialistyczne mocarstwa i oligarchię, potępiając jednocześnie stosowanie jednostronnych środków przymusu wobec narodów kontynentu oddanych alternatywnym systemom społecznym, obejmującym włączenie i godność człowieka. Zgodnie z tymi zasadami żądają natychmiastowego zakończenia amerykańskiej blokady Kuby.

ALBA-TCP stanowczo potępia terroryzm we wszystkich jego formach i przejawach, którego ofiarą padło niestety wiele narodów tego kontynentu.

Zobowiązując się do porozumienia, autorzy tego oświadczenia wyjaśniają: „Z zadowoleniem przyjmujemy wznowienie rozmów pokojowych między rządem Kolumbii a Narodową Armią Wyzwolenia, w których dwa państwa członkowskie ALBA-TCP działają jako poręczyciele i zastępcy lokale”.

Tekst zawiera również podziękowania dla Towarzysza Sachy Laurenti Soliz za pracę wykonaną na czele Sekretariatu Wykonawczego ALBA-TCP i wyraża zadowolenie z nominacji Towarzysza Ambasadora Félixa Plasencia Gonzáleza na nowego Sekretarza Wykonawczego ALBA-TCP.

Wreszcie, tekst wyraża zasadniczo aspiracje, cele i wolę państw członkowskich: „Podkreślamy działania mające na celu dalszy rozwój rewitalizacji ALBA-TCP jako mechanizmu związkowego, walczącego o pokój, demokrację, stabilność i – bycie narody Ameryki”.

You May Also Like

About the Author: Nathaniel Sarratt

"Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem."