Dziś Kuba łagodzi własne przepisy zdrowotne dotyczące importu żywności pochodzenia zwierzęcego przez podróżnych i osoby fizyczne, rozszerzając potencjalne kategorie wjazdu do kraju.
Modyfikacje podlegają zmianom w zależności od statusu zdrowotnego zwierząt krajów pochodzenia produktów, w tym konserw wołowych, wieprzowych i drobiowych, które są zidentyfikowane i uznanych marek.
Według Narodowego Centrum Zdrowia Zwierząt (Cenasa) Ministerstwa Rolnictwa (Minag), rezerwy muszą pochodzić z krajów, które mają umowy między oficjalnymi służbami weterynaryjnymi, kwalifikującymi się do Kuby, takich jak Hiszpania, Portugalia, Włochy i Stany Zjednoczone. Kanada, Meksyk, Panama, Kostaryka, Nikaragua, Brazylia, Argentyna, Chile, Urugwaj
Środek obejmuje również czasowo import kiełbas z tych krajów.
Podobnie na wyspę mogą dostać się konserwy z owoców morza z dowolnego obszaru geograficznego; Mleko w proszku, mleko płynne UHT, zagęszczone, odparowane, desery mleczne i pasteryzowane sery dojrzałe.
Cenesa podkreśla, że zakaz importu świeżego, mrożonego, suszonego lub solonego mięsa, z kośćmi lub bez, oraz jadalnych podrobów został utrzymany w kraju karaibskim; Półprodukty mięsne (hamburgery, mięso mielone, klopsiki).
Szczegóły zostały zamieszczone na stronie internetowej Minag, na której będą również informować o wszelkich zmianach, które mogą nastąpić.
„Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem.”