Medagri: Peru przewodzi w produkcji ziemniaków w Ameryce Łacińskiej | Jądrowy rezonans magnetyczny | Gospodarka

W ramach obchodzonego dziś „Narodowego Dnia Ziemniaka”, Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Nawadniania (Medagry) informuje, że Peru stało się pierwszym producentem ziemniaków w Ameryce Łacińskiej, produkując 5,7 tony bulw andyjskich. zarejestrowane w zeszłym roku.

Przeczytaj także | Firmy muszą zgłosić roszczenia w ciągu 15 dni, w przeciwnym razie dostaniesz grzywnę, jak to wpłynie na ich działalność?

Według uzyskanych danych, w 2021 r. produkcja ziemniaków obejmowała obszar zbiorów 330.790 ha i średni wyższy plon 17,1 t/ha, co zaowocowało utworzeniem ponad 110 tys. stałych miejsc pracy. Łączna wartość produkcji (GVP) ziemniaków w grudniu ubiegłego roku wyniosła 5,525 mln funtów sudańskich.

Peru jest liderem w produkcji ziemniaków w Ameryce Łacińskiej, wyprzedzając takie kraje jak Brazylia, Argentyna, Chile i Ekwador. Tymczasem na całym świecie nasz kraj zajmuje 16 miejsce pod względem produkcji, wyprzedzając m.in. Chiny, Białoruś, Polskę, Kazachstan, Holandię, Niemcy.

Ponadto uprawa ziemniaków na poziomie krajowym prowadzona jest przez 71 133 rodzin rozmieszczonych w 19 regionach, a regiony rolnicze o największej produkcji to Puno, Huanuco, Cusco, Cajamarca, Huancavelica, Junin i inne. Produkcja skoncentrowana jest przede wszystkim na odcinkach górskich w 90%, co podkreśla lokalną odmianę ziemniaka.

Uprawa bulw andyjskich stała się znaczącą siłą napędową regionalnej i lokalnej gospodarki na obszarach produkcyjnych, generując w 2021 r. ponad 26 milionów dni roboczych. Ziemniaki do użytku komercyjnego (żółte, białe, kancha, huamantanga itp.) uprawiane są z wysokości 200 m n.p.m., natomiast ziemniaki domowe uprawiane są na wysokościach powyżej 3000 m do 4200 m n.p.m., gdzie żadna inna roślina się nie rozwija.

Patrzeć: Inwestycje prywatne zwalniają: Eksperci wyjaśniają, dlaczego

Medagry poinformował, że eksport produktów ubocznych na bazie żółtych ziemniaków wzrósł w ubiegłym roku do 350 ton, podczas gdy wielkość krajowych chipsów ziemniaczanych sięgnęła 468 ton, a głównym kierunkiem był rynek europejski i amerykański.

Oryginalnie wytwarzane produkty Ziemniaków to m.in.: kolorowa miazga, wódka, alkohol medyczny, przeciery, wyroby piekarnicze.

Jeśli chodzi o wielkość importu ziemniaków, stanowi ona 0,45% produkcji krajowej, o czym świadczą dane uzyskane w ubiegłym roku, kiedy odnotowano 25 706 ton, zwłaszcza rodzaj ziemniaków podgotowanych (Holandia i Belgia), które są wymagane od kurczaka sklepy. 98% peruwiańskich ziemniaków.

Konsumpcja ziemniaków rośnie

Podobnie, wartość odżywcza ziemniaków domowych w 100-gramowej porcji świeżej masy może zawierać do 35% suchej masy, dostarczając 13 mg witaminy C, 379 mg potasu, 44 mg fosforu, 5 mg wapnia, 89 kcal , 0,31 mg żelaza.

Produkt jest spożywany przez osoby w różnym wieku ze względu na jego wszechstronność i łatwość trawienia. Oryginalna skórka ziemniaczana ma 50 razy większą moc antyoksydacyjną niż witamina E, a skórka ziemniaczana ma do 189% więcej antyoksydantów niż jakikolwiek inny produkt.

Miniony rok zamknął się rocznym spożyciem 92 kilogramów ziemniaków per capita. Od 2011 do 2021 roku spożycie wzrosło z 76 kg do 92 kg na mieszkańca. Tylko w ciągu ostatnich dwóch lat w wyniku COVID-19 zaobserwowano wzrost zakupów ziemniaków w rodzinach z 2 do 3 kilogramów dziennie do 12 i 20 kilogramów tygodniowo.

Polecany film

Jorge Muñoz wraz z nowym burmistrzem stolicy Miguelem Romero zainaugurowali wiadukt na Monitor Huascar Oval. Były burmistrz stolicy uzasadnił swoją obecność mówiąc, że był zaangażowany w realizację tego projektu. Pamiętaj o swojej administracji w gminie Lima.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.