Jose wchodzi do kuchni i wychodzi, Podaj kilka piw i zostaw je w barze?. Obok zostawia dwa małe talerzyki z obowiązkowymi przykrywkami, trochę ziemniaków z sosem brava. To specjalność baru, a jego nazwa to Deklaracja Intencji: Bar Hermanos Guío-El Museo de las Patatas.
„Jestem tu od 42 lat, to już kilka. I nigdy czegoś takiego nie widziałem, nie. I to jest początek, zobaczmy tę zimę… Teraz ludzie są poza kontrolą, imprezują, imprezują. ..Poczekaj kilka miesięcy!” Mówi 61-letni hotelarz, który prowadzi bar, który jego ojciec założył w 1980 roku przy Calle Verocaril w Madrycie.
Z tyłu baru przychodzi doręczyciel, który po ziemniaku przynosi najbardziej poszukiwany produkt: beczki piwa.
„Beczka piwa kosztowała mnie o 8 euro więcej niż na początku roku, ponieważ dokonali dwóch podwyżek, jednego w styczniu i jednego w czerwcu, a my jeszcze niczego nie podnieśliśmy”.
Co się stanie, jeśli ceny będą nadal rosły?
– „Jeśli ceny będą rosły, będziemy musieli zamknąć. Czy możesz sobie wyobrazić, że ja robię z piwem tak samo jak z gazem, a oni podnoszą cenę co trzy miesiące?”
Niedobór dwutlenku węgla
Piwo to najpopularniejszy napój alkoholowy w Hiszpanii, znacznie wyprzedzający wino o dekady. W 2021 r. w naszym kraju spożyto ponad 1 mln litrów, średnio 22,7 na osobę, wynika z danych Badania Budżetów Gospodarstw Domowych INE.
Jak wszystkie produkty konsumenckie, Cena piwa poszybowała w górę W ostatnich miesiącach iw lipcu, według najnowszych dostępnych danych, jej inflacja osiągnęła maksimum od dwóch dekad, przekraczając 7%.
Do tej sytuacji możemy teraz dodać nieoczekiwany efekt wyższych cen energii: Brak dostaw dwutlenku węglaKtóry jest produkowany w fabrykach nawozów i może wpłynąć na produkcję napojów bezalkoholowych w Hiszpanii, jak to już ma miejsce w niektórych krajach europejskich.
Hiszpania nie jest wyjątkiem pod względem preferencji dla piwa, chociaż dołączenie do masowej konsumpcji napoju, który zawsze dominował w małych regionach winiarskich północnej Europy, zajęło więcej czasu. To tam zaczęły skakać alarmy.
„Skończy w Hiszpanii”
Rosnące ceny gazu ziemnego z powodu sankcji nałożonych na Rosję w związku z wojną na Ukrainie skłoniły w sierpniu kilka dużych zakładów nawozowych w Wielkiej Brytanii, Polsce i Norwegii do wstrzymania lub ograniczenia produkcji.
Wiadomość ta wywołała taką panikę w branży piwowarskiej na północy kontynentu, że Carlsberg Polska, polska filia słynnego duńskiego browaru, przewidziała całkowite wstrzymanie produkcji. The Jak brytyjskie puby wołały do niebaale od tego czasu niewiele wiadomo o prawdziwym wpływie tych informacji.
Dużym markom nie zabraknie dwutlenku węgla; Dostaną go tutaj, w Polsce czy gdziekolwiek indziej
„W końcu logicznie przybędzie do Hiszpanii” – powiedział Eduardo Erasturza, profesor w OBS Business School. „Wpłynie to na cenę każdego napoju bezalkoholowego. Jeśli będzie mniej nawozu, będzie mniej dwutlenku węgla; jeśli będzie mniej dwutlenku węgla, cena wzrośnie; a jeśli cena wzrośnie, wszyscy konkurują. Konkurują lokalnie, ale wejdź do wielkich marek.Coca-Cola nigdy nie zabraknie CO2 i dostaniesz go tutaj, w Polsce lub gdziekolwiek.”
Nadciągające niebezpieczeństwo, o którym nikt nie chce rozmawiać, polega na tym, że Brak browarów Bębny są opróżniane. „Istnieją dwie opcje, albo ograniczyć produkcję, albo podnieść cenę, i obie mają wpływ na wielkość sprzedaży i rynek”, mówi Irastorza, który uważa, że w każdym razie nie ma „bezpośredniego ryzyka”, chociaż „jesienią zaczniemy go czuć”, jeśli nic się nie zmieni.
Zero zysku z piwa
Na poziomie ulicy konsumenci nie zauważyli dużych zmian, głównie dlatego, że Bary generalnie zakładały wzrosty. „Podnieśliśmy cenę w styczniu, ale nie podnieśliśmy drugiej podwyżki, wzięliśmy ją sami” – powiedział Alejandro Fernandez, 41-letni hotelarz, z balkonu swojego baru Dona Taberna, również przy Calle w Madrycie. Ulica. Popędzać.
„Płacenie klientów za piwo jest wyższe niż koszt wina, bo oczywiście ma to duży wpływ na strategię biznesową, spowalnia sprzedaż, zabiera sporą marżę, a na koniec miesiąca zysk jest praktycznie zerowy z powodu piwa” – mówi Fernandez.
„Zabiera to dużą marżę, a na koniec miesiąca zysk jest praktycznie zerowy dla piwa”
Jeśli chodzi o potencjalne skutki niedoboru dwutlenku węgla, pracodawcy w Brewers w Hiszpanii próbują usunąć żelazo z drogi. „Sytuacja jest nieco inna w zależności od polityki dostaw każdej marki. W Hiszpanii nie oczekuje się problemów z dostawami CO2”, wyjaśniają źródła w sektorze.W każdym razie brak lub brak dwutlenku węgla dotknie głównie duże browary, ponieważ ten gaz zwykle nie jest wstrzykiwany do ręcznie robionego piwa.
Źródła z jednego z największych krajowych browarów konsultowanych przez tego brokera przyznają jednak, że rzeczywiście brakuje Zbiory: „Mamy problemy z zaopatrzeniem, zamawiamy serie jednostek i mniej przybywa.”
Za małym drewnianym barem w pubie Fernandez twierdzi również, że nigdy nie był w takiej sytuacji: „W kryzysie budowlanym były bardzo niskie rachunki, nie było klientów, ale takie problemy z cenami, jakich nigdy nie doświadczyłem ”.
– A jeśli zabraknie piwa?
– „Tego się najbardziej boimy my restauratorzy. Będzie problem, bo nie będzie surowców do sprzedania, a Jeśli nie ma sprzedaży, nie ma faktury, A jak nie ma rachunków, to nie ma pensji do wypłaty…”.
Raporty, które mogą Cię zainteresować:
Jeśli chcesz zadzwonić 20 minut Lub złóż skargę lub korektę dotyczącą dowolnego tematu, możesz wysłać do nas e-mail na adres [email protected]. Możesz również zapisać się na nasze 20-minutowe biuletyny, aby codziennie otrzymywać najważniejsze artykuły lub wydanie drukowane.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”