„Najstraszniejszą rzeczą jest niedobór”.

Jose wchodzi do kuchni i wychodzi, Podaj kilka piw i zostaw je w barze?. Obok zostawia dwa małe talerzyki z obowiązkowymi przykrywkami, trochę ziemniaków z sosem brava. To specjalność baru, a jego nazwa to Deklaracja Intencji: Bar Hermanos Guío-El Museo de las Patatas.

„Jestem tu od 42 lat, to już kilka. I nigdy czegoś takiego nie widziałem, nie. I to jest początek, zobaczmy tę zimę… Teraz ludzie są poza kontrolą, imprezują, imprezują. ..Poczekaj kilka miesięcy!” Mówi 61-letni hotelarz, który prowadzi bar, który jego ojciec założył w 1980 roku przy Calle Verocaril w Madrycie.

Z tyłu baru przychodzi doręczyciel, który po ziemniaku przynosi najbardziej poszukiwany produkt: beczki piwa.

„Beczka piwa kosztowała mnie o 8 euro więcej niż na początku roku, ponieważ dokonali dwóch podwyżek, jednego w styczniu i jednego w czerwcu, a my jeszcze niczego nie podnieśliśmy”.

Co się stanie, jeśli ceny będą nadal rosły?

– „Jeśli ceny będą rosły, będziemy musieli zamknąć. Czy możesz sobie wyobrazić, że ja robię z piwem tak samo jak z gazem, a oni podnoszą cenę co trzy miesiące?”



Niedobór dwutlenku węgla

Piwo to najpopularniejszy napój alkoholowy w Hiszpanii, znacznie wyprzedzający wino o dekady. W 2021 r. w naszym kraju spożyto ponad 1 mln litrów, średnio 22,7 na osobę, wynika z danych Badania Budżetów Gospodarstw Domowych INE.

Jak wszystkie produkty konsumenckie, Cena piwa poszybowała w górę W ostatnich miesiącach iw lipcu, według najnowszych dostępnych danych, jej inflacja osiągnęła maksimum od dwóch dekad, przekraczając 7%.

Do tej sytuacji możemy teraz dodać nieoczekiwany efekt wyższych cen energii: Brak dostaw dwutlenku węglaKtóry jest produkowany w fabrykach nawozów i może wpłynąć na produkcję napojów bezalkoholowych w Hiszpanii, jak to już ma miejsce w niektórych krajach europejskich.

Hiszpania nie jest wyjątkiem pod względem preferencji dla piwa, chociaż dołączenie do masowej konsumpcji napoju, który zawsze dominował w małych regionach winiarskich północnej Europy, zajęło więcej czasu. To tam zaczęły skakać alarmy.

„Skończy w Hiszpanii”

Rosnące ceny gazu ziemnego z powodu sankcji nałożonych na Rosję w związku z wojną na Ukrainie skłoniły w sierpniu kilka dużych zakładów nawozowych w Wielkiej Brytanii, Polsce i Norwegii do wstrzymania lub ograniczenia produkcji.

Wiadomość ta wywołała taką panikę w branży piwowarskiej na północy kontynentu, że Carlsberg Polska, polska filia słynnego duńskiego browaru, przewidziała całkowite wstrzymanie produkcji. The Jak brytyjskie puby wołały do ​​niebaale od tego czasu niewiele wiadomo o prawdziwym wpływie tych informacji.

Dużym markom nie zabraknie dwutlenku węgla; Dostaną go tutaj, w Polsce czy gdziekolwiek indziej

„W końcu logicznie przybędzie do Hiszpanii” – powiedział Eduardo Erasturza, profesor w OBS Business School. „Wpłynie to na cenę każdego napoju bezalkoholowego. Jeśli będzie mniej nawozu, będzie mniej dwutlenku węgla; jeśli będzie mniej dwutlenku węgla, cena wzrośnie; a jeśli cena wzrośnie, wszyscy konkurują. Konkurują lokalnie, ale wejdź do wielkich marek.Coca-Cola nigdy nie zabraknie CO2 i dostaniesz go tutaj, w Polsce lub gdziekolwiek.”

Nadciągające niebezpieczeństwo, o którym nikt nie chce rozmawiać, polega na tym, że Brak browarów Bębny są opróżniane. „Istnieją dwie opcje, albo ograniczyć produkcję, albo podnieść cenę, i obie mają wpływ na wielkość sprzedaży i rynek”, mówi Irastorza, który uważa, że ​​w każdym razie nie ma „bezpośredniego ryzyka”, chociaż „jesienią zaczniemy go czuć”, jeśli nic się nie zmieni.

Zero zysku z piwa

Na poziomie ulicy konsumenci nie zauważyli dużych zmian, głównie dlatego, że Bary generalnie zakładały wzrosty. „Podnieśliśmy cenę w styczniu, ale nie podnieśliśmy drugiej podwyżki, wzięliśmy ją sami” – powiedział Alejandro Fernandez, 41-letni hotelarz, z balkonu swojego baru Dona Taberna, również przy Calle w Madrycie. Ulica. Popędzać.

„Płacenie klientów za piwo jest wyższe niż koszt wina, bo oczywiście ma to duży wpływ na strategię biznesową, spowalnia sprzedaż, zabiera sporą marżę, a na koniec miesiąca zysk jest praktycznie zerowy z powodu piwa” – mówi Fernandez.

Fotograf: Jose Gonzalez [[[PREVISIONES 20M]]]Temat: Jesienny brak piwa zgłoszony
Alejandro Fernandez, właściciel baru w Madrycie, podkreśla, że ​​niedawny wzrost cen piwa nie dotknął klientów.
Jose Gonzalez

„Zabiera to dużą marżę, a na koniec miesiąca zysk jest praktycznie zerowy dla piwa”

Jeśli chodzi o potencjalne skutki niedoboru dwutlenku węgla, pracodawcy w Brewers w Hiszpanii próbują usunąć żelazo z drogi. „Sytuacja jest nieco inna w zależności od polityki dostaw każdej marki. W Hiszpanii nie oczekuje się problemów z dostawami CO2”, wyjaśniają źródła w sektorze.W każdym razie brak lub brak dwutlenku węgla dotknie głównie duże browary, ponieważ ten gaz zwykle nie jest wstrzykiwany do ręcznie robionego piwa.

Źródła z jednego z największych krajowych browarów konsultowanych przez tego brokera przyznają jednak, że rzeczywiście brakuje Zbiory: „Mamy problemy z zaopatrzeniem, zamawiamy serie jednostek i mniej przybywa.”

Za małym drewnianym barem w pubie Fernandez twierdzi również, że nigdy nie był w takiej sytuacji: „W kryzysie budowlanym były bardzo niskie rachunki, nie było klientów, ale takie problemy z cenami, jakich nigdy nie doświadczyłem ”.

– A jeśli zabraknie piwa?

– „Tego się najbardziej boimy my restauratorzy. Będzie problem, bo nie będzie surowców do sprzedania, a Jeśli nie ma sprzedaży, nie ma faktury, A jak nie ma rachunków, to nie ma pensji do wypłaty…”.

Raporty, które mogą Cię zainteresować:


obraz zasobów gospodarstwa


Kilka świń w tuczarni zlokalizowanej w prowincji Segovia.


Rosnące czynsze


Osoby dotknięte kartelem mogą otrzymać odszkodowanie w wysokości do 9000 euro

Jeśli chcesz zadzwonić 20 minut Lub złóż skargę lub korektę dotyczącą dowolnego tematu, możesz wysłać do nas e-mail na adres [email protected]. Możesz również zapisać się na nasze 20-minutowe biuletyny, aby codziennie otrzymywać najważniejsze artykuły lub wydanie drukowane.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.