Moskwa, 31 sierpnia (EFE). – Rosjanin Valery Karpin żył wszystkim w świecie futbolu, grał w wielu klubach ligi rosyjskiej i hiszpańskiej, dwukrotnie grał w Pucharze Świata i przejął prowadzenie Spartaka Moskwa, ale nigdy wcześniej. Stanął przed wyzwaniem zarządzania rosyjskim zespołem.
Mając niewiele czasu na przygotowanie składu, Karpin w środę zasiądzie na ławce przed eliminacjami do Mistrzostw Świata z Chorwacją, która nie będzie mogła liczyć na Lukę Modric.
Zakochany w piłce nożnej nie mógł oprzeć się syreni śpiewowi Rosyjskiego Związku Piłki Nożnej (UFR), który po upadku w pierwszym etapie ostatnich mistrzostw Europy rozpaczliwie potrzebował trenera.
podgrzewane siedzenie
Trzydzieści lat po upadku Związku Radzieckiego (1991) rosyjska drużyna miała czternaście trenerów, co wskazuje, że stanowisko jest gorącym miejscem.
Naciski centrum nie wytrzymali Rosjanie tacy jak Oleg Romancew, Walery Gazzajew, Leonid Słucki czy Jurij Siomin, mistrzowie odpowiednio ze Spartakiem, CSKA i Lokomotivem.
Stanislav Cherchesov poprowadził drużynę do ćwierćfinału mundialu 2018 w Rosji, ale jego występy na ostatnich Mistrzostwach Europy pokazały, że był to głównie wynik przypadku.
Technicy o międzynarodowej sławie, tacy jak Włoch Fabio Capello czy Holender Dick Advocaat, również nie próbowali. Zakwalifikowali się do kadry narodowej na Mistrzostwa Świata w Brazylii czy Pucharu Europy na Ukrainie iw Polsce, ale nie wyszli poza fazę grupową.
Tylko Holender Guus Hiddink zdołał zdobyć szacunek ogromnej większości rosyjskich fanów. Poprowadził drużynę do półfinału Pucharu Europy 2008, gdzie przegrali z Hiszpanią (3:0).
Ale z Hiddinkiem na ławce, postępy rosyjskiego futbolu zwolniły, gdy drużyna niespodziewanie odpadła z skromnej Słowenii w barażach Pucharu Świata w RPA. Guus wkrótce potem opuścił stanowisko.
niedoświadczony
Nie wszyscy zgodzili się z powołaniem karabinka. Na ślepo wspierał go Dmitriy Alenichev, dawny kolega z drużyny w Spartaku i mistrz Europy z Porto, ale nie Alexander Mostovoy, z którym dzielił kilka lat sukcesów w Celta de Vigo.
Swoją drogą Karpin jako trener nie zdobył jeszcze żadnego tytułu. W ciągu dziesięciu lat Mostovoy zawiesił się.
Tak czy inaczej, drużyna narodowa potrzebowała świeżej krwi, a wybranym zawodnikiem był Karpin, który wrócił do Rosji w 2008 roku po odejściu na emeryturę jako zawodnik w 2005 roku i po kilku latach jako biznesmen w Galicji.
Już po roku jako dyrektor sportowy Spartaka objął stanowisko trenera najpopularniejszej drużyny w Rosji, co doprowadziło go do dwukrotnego wicemistrza kraju w ciągu pięciu lat urzędowania (2009-14).
Następnie spróbował szczęścia na Majorce, gdzie własnymi słowami potrafił przekazać Marco Asensio, obecnie w Realu Madryt, najlepszego gracza swojej epoki. Został zwolniony w lutym 2015 z powodu słabych wyników.
Stabilność odzyskał w Rostowie, dokąd trafił pod koniec 2017 roku. Nie zdobywając żadnych tytułów, piłka, którą grał, przekonała, odważnie i zabawnie, Związek Sił Oporu (UFR).
Hiszpańscy pomocnicy
Po objęciu tego stanowiska przywrócił jednego ze swoich najlepszych przyjaciół w świecie futbolu, Victora Onopko, z którym zbiegł się, gdy był aktywny w Oviedo i jest w Realu Sociedad.
Onupko, który przez ponad dziesięć lat pracował jako asystent w CSKA Moskwa i jest wolny od końca 2020 roku, będzie jego asystentem trenera obok Nikołaja Pisariewa, który grał dla Meridy (1995-1997).
Ponadto otoczył się dwoma hiszpańskimi specjalistami. Jonatan Alba będzie pracował jako analityk w kadrze narodowej, stanowisko, które już od 2018 roku piastował pod wodzą Karpina w Rostowie. Trenerem fizycznym będzie Luis Casales Martinez, który pracował ze Spartakiem i kilkoma zespołami w lidze chińskiej.
Zastąpi innego Hiszpana, Paulina Granero, podpisanego przez Capello w 2012 roku, który przez ostatnie pięć lat był również asystentem Czerczesowa. EFE
io / aj / ism
(Zasoby archiwalne www.lafototeca.com Kod: 295005, 4773099, 3395722 i inne)
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”