Norwegia planuje zwiększyć sprzedaż ryb | Gospodarka

Norweska Rada ds. Owoców Morza planuje zwiększyć eksport do Hiszpanii, jednego z „pięciu największych rynków”, pomimo konfliktu politycznego między Unią Europejską a Norwegią o rybołówstwo oraz żądania bojkotu tego kraju przez flotę Wspólnoty.

W rozmowie z Efe, dyrektor wykonawcza Norweskiej Rady ds. Owoców Morza, Renate Larsen, podkreśliła dobre perspektywy sprzedaży ryb w Hiszpanii, po 12% wzroście w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2021 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., zwłaszcza w przypadku łosoś (17%) i dorsz. Larsen odpowiada na wywiad za pośrednictwem wideokonferencji z Troms, pośród napięć dyplomatycznych między Unią Europejską a Norwegią dotyczących negocjacji dotyczących wspólnych łowisk.

Sektor rybołówstwa UE, przy wsparciu Hiszpanii i innych rządów, potępia sposób przydzielania połowów przez kraje nordyckie; Pracodawcy armatorów wezwali do bojkotu importu ryb z Norwegii.

Norwegian Seafood Council jest spółką publiczną, ale Larsen odmawia komentowania stanowiska swojego rządu w sprawie tego konfliktu i powołuje się na oficjalne informacje z norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa; W swoich odpowiedziach ograniczył się do powtarzania dobrych prognoz dotyczących handlu zagranicznego.

Twierdzi, że w ostatnich tygodniach nie zauważył żadnego odzwierciedlenia konfliktu politycznego w sprzedaży i że w 2021 r. norwescy eksporterzy nie zauważyli żadnej zmiany w swojej działalności w wyniku Brexitu.

„Unia Europejska jest największym rynkiem dla norweskich owoców morza, a Hiszpania jest jednym z pięciu największych kierunków eksportowych na świecie” – zapewnia. Przekonuje, że Hiszpania i Norwegia „tradycyjnie utrzymują i będą utrzymywać dobre stosunki w dziedzinie rybołówstwa, technologii, badań i turystyki”. Dodaje na przykład, że owoce morza z tego kraju generują „wiele miejsc pracy” w hiszpańskim przemyśle, np. wędzony łosoś czy przetwory z sushi do dystrybucji detalicznej. Ponadto zauważa, że ​​wiele statków rybackich i gospodarstw rybackich w Norwegii pochodzi z hiszpańskich stoczni.

wzrost sprzedaży

Norweskie produkty skorzystały na zwiększonym spożyciu ryb w hiszpańskich gospodarstwach domowych od początku pandemii COVID. Norwegia wyeksportowała do Hiszpanii 96 135 ton ryb i skorupiaków w 2020 roku, o 2% więcej niż rok wcześniej, podczas gdy wzrost wartości wyniósł 5%, osiągając 505 mln euro; Eksport łososia wzrósł o 5% (86 100 ton).

Jeśli chodzi o dorsza, Hiszpania zwiększyła zakupy z Norwegii w 2020 roku o 19% do 1600 ton, 35% w kategorii świeżej „cukrzycy” i 132% w kategorii mrożonej. Larsen podkreśla, że ​​perspektywy są szczególnie obiecujące dla łososia, jednej z ulubionych ryb Hiszpanów.

Dodał, że w skali globalnej pandemia umocniła pozycję Norwegii w eksporcie ryb, „i nie tylko Chiny ją prześcignęły”. 70% dostaw ryb trafia do Europy, pomimo wzrostu dostaw do Azji i Stanów Zjednoczonych w 2020 roku. Najważniejszymi rynkami pod względem wartości były Polska (pierwsze miejsce), Dania, Francja, USA, Wielka Brytania, Holandia, Japonia, Włochy i Chiny .

Jeśli chodzi o dostawy do Ameryki Łacińskiej, Norwegia zmniejszyła eksport dorsza do Brazylii o 24% do 14 800 ton, podczas gdy sprzedaż do Dominikany wzrosła o 21% do 16 100 ton; Jamajka spadła o 3% do 5680 ton, a Meksyk o 2% do 1570 ton.

Zapytany o konkurencję ze strony chilijskiego łososia, Larsen odpowiedział: „Nie jestem pewien, czy uważam Chile czy Wielką Brytanię za konkurentów, mamy wspólny cel, którym jest zwiększenie spożycia żywności z oceanów”. Twierdzi, że „Norwegia dostarcza światu 50% łososia i nie osłabiła swojej pozycji w ostatnich latach”. Jeśli chodzi o zatrudnienie i zrównoważenie środowiskowe, zawiera skargi na kłusownictwo i nieuczciwą konkurencję między flotami ze względu na różnicę między kosztami pracy, w świetle czego widzi „konieczność podjęcia działań”.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *