odpady spożywcze | W samą porę, aby mieć transformacyjne i pionierskie prawo przeciwko marnowaniu żywności – El Salto

Ile waży słoń? Znajomość dokładnej wagi nie jest konieczna, pomaga nam przybliżony pomysł. Dlatego proponujemy konto z dobrymi oczami cubero… Czy potrafisz sobie wyobrazić wielkość 216 milionów słoni afrykańskich? Cóż, tyle jedzenia wyrzucamy każdego roku na świecie.

Jedna trzecia lub 30% wszystkiego, co produkujemy na całym świecie, trafia do śmieci, a wraz z nimi wszystkie zasoby wykorzystywane do jej produkcji: woda, ziemia, czyste powietrze, bioróżnorodność… To przesada, ale to prawda!

Konsekwencje marnowania żywności są bardzo poważne: gospodarczy Za kwotę, która trafia prosto do kosza: około 2,6 miliarda euro rocznie! środowiskowy Ze względu na ilość utraconych zasobów, które również są nieodnawialne, takich jak gleba, musimy pamiętać, że tylko 1 cm uszkodzonej gleby potrzebuje 1000 lat na odnowę; s społeczny Ponieważ pozbywamy się ilości żywności, która mogłaby nakarmić ponad 800 milionów głodnych ludzi, ale pomnóż przez 4!

Są to jednak liczby astronomiczne, a postrzeganie, jakie mamy na poziomie indywidualnym, jest takie, że nie marnujemy nic lub niewiele, a przede wszystkim zawsze inne: albo przemysł, albo dystrybucja, albo wieś, albo przemysł hotelarski lub domy.

Jest to zjawisko, które występuje na wszystkich etapach łańcucha pokarmowego, od etapu produkcji w terenie do etapu konsumpcji w restauracjach i domach. Dlatego musimy położyć temu kres i prawodawstwo, aby osiągnąć międzynarodowe zobowiązanie zawarte w: Cel zrównoważonego rozwoju 12.3: Do 2030 roku zmniejszyć o połowę globalne marnotrawstwo żywności na mieszkańca na poziomie detalicznym i konsumenckim oraz zmniejszyć straty żywności w produkcji i łańcuchach dostaw, w tym straty po zbiorach.

Potrzebujemy prawa, które pomoże zapobiegać marnotrawstwu. W październiku 2021 r. Minister Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności Luis Planas ogłosił, że Proces konsultacji społecznych wstępnego projektu ustawy o zapobieganiu stratom i marnotrawieniu żywności Rada Ministrów zatwierdziła w pierwszym czytaniu tydzień temu. Otworzyło to okres konsultacji, aby organizacje, grupy i ogólnie obywatele mogli wnieść swój wkład do standardu.

prawa roota, która od 2015 roku bada przyczyny i skutki marnotrawienia żywności, nadesłała swoje uwagi i od tego momentu nawiązała kontakty z różnymi grupami, organizacjami i aktywistami zainteresowanymi uchwaleniem ustawy zapobiegającej marnowaniu i utracie żywności. W listopadzie 2021 r. odbyły się warsztaty poświęcone refleksji nad ustawą. W dniu 31 marca 2022 r. zorganizowano forum w celu omówienia propozycji społeczeństwa obywatelskiego, na temat pierwszego projektu wstępnego projektu, w którym: Jose Miguel Herrero, Dyrektor Generalny Przemysłu Spożywczego w Ministerstwie Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności; Gabriel Castanares, Dyrektor Generalny Agendy 2030 Leverage Policies, Sekretariat Stanu Agendy 2030; Felipe Medina Martin, sekretarz generalny ds. technicznych Asidas; Spójrz na Arantza Madariaga Aberasturi, dyrektora zarządzającego Fundacji Elika rządu baskijskiego; oraz Anna Eichnik, wiceprezes CECU.

Po tym wszystkim zatwierdzenie 7 czerwca przez Radę Ministrów ustawy o zapobieganiu stratom i marnotrawieniu żywności, Wiadro zimnej wody dla społeczeństwa obywatelskiego Za brak ambicji, za nieuwzględnienie wkładu organizacji zajmujących się tą kwestią, a przede wszystkim za nieprzywiązywanie wystarczającej wagi do redukcji odpadów u źródła. Jeśli tekst pozostanie ten sam, stracimy świetną okazję, by mieć pionierskie prawo, które rozwiązuje problem u podstaw.

Z tego powodu został stworzony Kolektyw Ley Sin Perdicio, utworzony przez ponad 15 organizacji i aktywistówkto rozpoczął kampanię O #PrawoBezOdpadów! Który ma na celu wpłynięcie na grupy polityczne i obywateli poprzez zestaw podpisów, aby uzyskać ostateczny tekst ustawy transformacyjnej i odważnej.

tutaj są Dziesięć kluczowych punktówktóre z kolektywu #LeySinDesperdicio proponujemy są niezbędne z mocy prawa:

  1. Po pierwsze: bezpieczeństwo jest lepsze niż żałowanie! Powinniśmy zmienić logikę i produkować tylko to, co konieczne, aby uniknąć marnotrawstwa i nie musieć zarządzać stratami.
  2. Nie możemy rozwiązać tego, czego nie wiemy. Konieczny jest pomiar odpadów na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego: od pola do stołu. Z odpowiednią metodologią dla każdego z aktorów i niezbędnymi zasobami, aby móc oceniać w przyszłości.
  3. Musimy zmierzyć, ile się marnuje, ale też ile się marnuje, aby zaprojektować rozwiązania dla każdego przypadku.
  4. Ważne jest, aby w prawie zawrzeć liczbę wyszukiwanie lub grupowanie Na polach uprawnych, ponieważ jest to mechanizm, który ogranicza straty i pomaga zidentyfikować straty na etapie produkcji.
  5. Im skuteczniejsze prawo, tym mniej miejsca na interpretację. Dlatego musimy w obiektywny sposób wyjaśnić główne definicje: marnotrawstwo, marnotrawstwo itp.
  6. Pomiar strat i marnotrawstwa żywności powinien być obowiązkową i niedobrowolną procedurą dla wszystkich podmiotów/firm w łańcuchu.
  7. Ważne jest, aby prawo zawierało niezbędne kary, aby uniknąć pokusy unikania jego głównego celu: ograniczenia marnotrawienia żywności na wszystkich etapach. Oprócz kar konieczne jest uwzględnienie procedur edukacyjnych i środków ułatwiających przestrzeganie.
  8. Kierownictwo powinno odgrywać ważną rolę w monitorowaniu przestrzegania prawa.
  9. Uważamy, że prawo powinno wyznaczać terminy jego opracowania, a także niezbędne narzędzia do jego wdrożenia, takie jak plan strategiczny, plan kontroli, proponowane wytyczne itp.
  10. Należy uwzględnić stworzenie przestrzeni do uczestnictwa, podejmowania decyzji i towarzyszenia, w której obecne są wszystkie odpowiednie podmioty, w tym społeczeństwo obywatelskie, aby przestrzegać prawa.

W Europie nie ma prawa na szczeblu państwowym, które rozwijałoby koncepcję zapobiegania stratom żywności i marnotrawieniu żywności jako całości od pola do stołu. Jesteśmy w samą porę na wprowadzenie przełomowego i pionierskiego prawa zakazu odpadów w Hiszpanii! Nie przegap tej okazji!

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.