Sewilla, 17 września (.). – Persán do produkcji detergentów i zmiękczaczy zainwestuje 80 mln w fabrykę w Polsce, która będzie miała powierzchnię ponad 100 tys. ośrodek badawczy i punkt odniesienia dla ochrony środowiska”.
Spółka poinformowała w piątkowym oświadczeniu, że zakład, którego pierwszy kamień został wmurowany, będzie znajdował się we Wróbłowicach koło Wrocławia, gdzie znajduje się obecny zakład i zamierza zwiększyć moce produkcyjne.
Firma zainwestowała już w Polsce około 32 mln euro, od początku swojej działalności pięć lat temu, a teraz przeniesie swoją produkcję do nowych obiektów o większej wydajności, do 500 tys. ton rocznie i większym zaawansowaniu technologicznym.
Prezes firmy, Concha Yolde, wyjaśniła, że biznes koncentruje się w tym kraju na higienie osobistej i chce przyciągnąć „najlepsze talenty” w regionie poprzez długoterminowy projekt, z „dużymi ambicjami” w międzynarodowym „ale z wyraźny rodzinny charakter”.
Wyszczególnił również niektóre środki środowiskowe, które zostaną wdrożone, takie jak eliminacja mikrodrobin plastiku, cel, aby pojemniki zawierały co najmniej 50% plastiku z recyklingu w 2023 roku, czy zobowiązanie do zużycia energii odnawialnej. Energia słoneczna lub zmniejszenie śladu wodnego.
Firma wyjaśniła, że zaangażowanie w tę nową fabrykę ma miejsce w czasie, gdy Persán „wykonał gigantyczny krok” w swoim międzynarodowym planie ekspansji na lata 2019-2023, „wzmacniając pozycję firmy jako jednego z głównych europejskich graczy” z centrami w Sewilli , Francja i Polska.
Media Fusion ani żadna osoba związana z Fusion Media nie ponosi odpowiedzialności za straty lub szkody wynikające z polegania na informacjach, w tym oświadczeniach, wycenach, wykresach i sygnałach kupna/sprzedaży zawartych na tej stronie. Proszę być w pełni świadomym ryzyka i kosztów związanych z handlem na rynkach finansowych, jest to jedna z najbardziej ryzykownych form inwestycji.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”