Statista wyliczył obroty w 2020 roku w produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych w Unii Europejskiej
Interempresy redakcyjne17.07.2023
Wyroby cukiernicze i piekarnicze są bardzo popularne, stąd ich różnorodność na całym świecie. Chleb, bułki, rogaliki, babeczki i babeczki, czy to z supermarketów, czy z usług dostawy mrożonek, to delikatne produkty spożywcze, które stawiają wysokie wymagania procesom produkcji i pakowania. W związku z tym przemysł piekarniczy coraz bardziej zmierza w kierunku automatyzacji i cyfryzacji. Jednocześnie zrównoważony rozwój to kolejna kwestia, która pojawia się w branży od jakiegoś czasu.
Zasadniczo musisz iść do piekarni, aby znaleźć nieopakowane pieczywo, bułki i ciastka. Po zakupie tego typu świeży produkt należy jak najszybciej spożyć. Z kolei w przypadku produktów przemysłowych opakowanie jest niezbędne. Miękkie rogaliki i bułki są bardzo wrażliwe na nacisk, a wiele ciastek łatwo się łamie. W takich przypadkach wymagane są solidne tace, podczas gdy inne desery można bezpiecznie zapakować w torebki. Jednak pojemniki nie tylko chronią przed zewnętrznymi czynnikami mechanicznymi: jeśli zastosuje się do nich określone właściwości barierowe, dłużej zachowują swoją zawartość i zachowują wysoki poziom jakości. W związku ze wzrostem mobilności, jednoosobowymi gospodarstwami domowymi oraz rosnącą konsumpcją żywności poza domem, istnieje duże zapotrzebowanie na opakowania wielokrotnego użytku lub opakowania o niewielkich rozmiarach. Wszystkim tym wymaganiom rynku należy również sprostać stosując zrównoważone materiały opakowaniowe, co stanowi prawdziwe wyzwanie dla piekarni i producentów opakowań. W każdym razie recykling, redukcja materiałów i opakowań są częścią trendów, które od pewnego czasu są rejestrowane w branży piekarniczej i cukierniczej. Z tego powodu sektor zaczyna zwracać się w stronę folii monomateriałowych, systemów papierniczych i opakowań kartonowych z powłokami biologicznymi.
Ciasta i produkty cukiernicze są delikatne i powinny być pakowane w sposób, który dobrze je chroni. Zdjęcie: GHM
Europa przoduje w spożyciu wyrobów piekarskich i cukierniczych
statystyka Obliczono wielkość sprzedaży produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych w Unii Europejskiej w 2020 roku. Liczby pokazują, że Niemcy i Francja zajmują pierwsze miejsce w rankingu z odpowiednio 22,7 mld euro i 21,5 mld euro, a następnie Włochy (6,7 mld), Hiszpania (5,8 mld) i Polska (4,7 mld). Według Mordor Intelligence największy udział w obrotach światowego rynku piekarsko-cukierniczego przypada na Europę. Ten instytut badania rynku zauważa, że w sektorze piekarniczym rynki rozwinięte w Europie Zachodniej są już dojrzałe i nasycone, podczas gdy rynki wschodzące w Europie Wschodniej napędzają przede wszystkim sprzedaż herbatników i pieczywa, ze względu na duży popyt na wyroby gotowe. Europejski rynek piekarniczo-cukierniczy jest dobrze ugruntowany pod względem łańcucha dostaw, asortymentu produktów, kanałów sprzedaży i preferencji konsumentów.
Nowo opracowana technologia kompletacji oparta na siłownikach liniowych zapewnia niezwykle przyjemną obsługę dzięki płynnym ruchom. Obraz: Technologia Syntegon
Systemy automatyki dla przemysłu piekarniczego
Branża piekarnicza nie jest obecnie łatwa: wysoka presja kosztowa, rosnąca różnorodność produktów, zmieniające się przyzwyczajenia konsumentów i zapotrzebowanie na bardziej zrównoważony rozwój stawiają nowe wymagania przed procesami produkcji i pakowania. Aby zachować konkurencyjność, piekarnie potrzebują wszechstronnego wyposażenia, które pozwoli im reagować na trendy rynkowe. Przyszłość z konieczności wymaga większego stopnia automatyzacji. W tym sensie cyfrowe maszyny do przetwarzania i pakowania odgrywają znaczącą rolę, podobnie jak rosnąca integracja robotów.
Ci zautomatyzowani pomocnicy stali się również nieodzowni w branży piekarniczej. Wybierz więc i umieść roboty wyposażone w odpowiedni uchwyt do produktów takich jak herbatniki, batony i inne rodzaje wyrobów cukierniczych. Jeśli potrzebujesz zmienić produkt lub format na linii pakującej, wystarczy wymienić chwytak. Pozwala to uniknąć długich przestojów. Na przykład firma Syntegon opracowała system Intelligent Direct Handling (IDH) do pobierania i układania herbatników, krakersów i pierników, który umożliwia bardzo delikatne obchodzenie się z tymi delikatnymi produktami dzięki technologii siłowników liniowych. Ponadto system ten umożliwia osiągnięcie szybszego tempa produkcji, ponieważ można mieć wiele produktów jednocześnie i umieszczać je na liniach podających lub tackach.
System pick and place IDH firmy Syntegon oferuje dużą elastyczność w zakresie produktów i stylów pakowania. Obraz: Technologia Syntegon
Fabryka maszyn pakujących Opakowanie R. Wiss Oferuje kompletne systemy pakowania dla przemysłu piekarniczego na bazie systemu modułowego. Składa się ze standardowych modułów mających zastosowanie do wszystkich procesów pakowania, takich jak prostowanie, ładowanie od góry, pakowanie zbiorcze, zszywanie, etykietowanie i paletyzacja. Linie przechwytywania składają się z kilku komórek ustawionych w rzędzie i wyposażonych w zależności od potrzeb w kilka robotów delta zamontowanych jeden za drugim. Przeznaczona jest do etykietowania i pakowania produktów bez owijania ich lub owijania w opakowania podstawowe. System kamer wykrywa obecność produktów w rzędzie, wstępnie zmontowanych lub niesprawnych i kieruje je do pionowej strefy załadunku za pomocą systemu przenośników.
Roboty są również wykorzystywane na końcowym etapie pakowania. Na przykład wiedeński wytwórca pasty z musztardy używa dwóch robotów Stubli, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu. Wśród cech charakterystycznych linii wyróżnia się zawieszony układ dwóch robotów i brak poręczy. Roboty szwajcarskiego producenta napełniają ciasto dla sektora gastronomicznego z szybkością 1,5 sekundy na cykl, dostarczając cztery zawinięte w folię paczki z dwoma arkuszami ciasta o wadze 125 gramów w każdym pudełku. Jeden robot trzyma jednostki zapakowane w folię, podczas gdy drugi przygotowuje pudełko.
Coboty szybko się uczą
Roboty współpracujące, zwane cobotami, mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia elastyczności i usprawnienia produkcji. Gerharda SchubertaLtd., producent maszyn pakujących, wykorzystuje coboty w swoich systemach maszynowych, aby zapewnić szybsze dostawy różnych produktów. Nowy element Cubot Schubert tog.519, gotowy do masowej produkcji, jest idealny do wyjmowania lekkich produktów, które przybywają poza kolejnością, metodą pick-and-place i przetwarzania ich w maksymalnie 90 cyklach. Programowanie za pomocą sztucznej inteligencji i przetwarzania obrazu jest zaprojektowane w taki sposób, aby klienci mogli samodzielnie dokonać zmiany formatu w bardzo krótkim czasie i bez konieczności przeprogramowywania: tak naprawdę wystarczy zbliżyć nowy produkt do cobot. Jak mówi producent, zalety tego systemu opartego na cobocie polegają na tym, że może być używany w różnych miejscach, obsługuje różnorodne zadania pick-and-place, dużą szybkość przetwarzania i bardzo łatwą obsługę.
Elastyczny pakowacz typu flow-seal umożliwia przetwarzanie folii o różnych właściwościach recyklingu w tym samym zakładzie. Zdjęcie: Gerhard Schubert GmbH.
Wykorzystanie różnych folii nadających się do recyklingu w jednej instalacji
W zależności od konsystencji i składników wyroby piekarnicze i cukiernicze wymagają opakowań o różnych funkcjach barierowych. Jeśli trzeba często zmieniać produkt, producenci są zmuszeni bardzo szybko przechodzić z niektórych folii na inne o innych właściwościach. W tym celu Schubert oferuje w swoim asortymencie maszynę pakującą typu flow z odpowiednią technologią zgrzewania. Pozwala to na użycie folii monofilamentowej nadającej się do recyklingu i elastycznej folii flexi do toreb papierowych na tej samej maszynie.
firma multivac Możesz również skorzystać z doświadczenia, które zgromadziłeś podczas wielu projektów piekarniczych. Obejmuje to obsługę najróżniejszych produktów, takich jak tosty, bułeczki czy naleśniki, oraz linii zaprojektowanych specjalnie dla nich. Dlatego firma opracowała kompletny system etykietowania plastikowych tacek z wieczkami. Produkty wrażliwe na nacisk, takie jak makarony, babeczki, ciasta krojone lub całe, często pakowane są w tego typu przezroczyste tacki i zamykane kolejno taśmą kartonową. Dzięki etykieciarce taśmowej Multivac można zaoszczędzić do 70% materiału w porównaniu ze standardowym etykietowaniem kartonów. Ten model z prasą bezszczotkową z serwomotorem umożliwia etykietowanie C i D z prędkością do 120 pojemników na minutę, z etykietami o szerokości do 500 mm. Oprócz pojedynczej górnej etykiety, na pojemnik można nałożyć trójstronną etykietę w kształcie litery C lub czterostronną w kształcie litery D. Producent twierdzi, że zarówno etykiety C, jak i D mają tę zaletę, że pozwalają na jednoczesne zamknięcie pojemnika. Dzięki nowemu kompletnemu systemowi etykietowania Multivac rozszerza swoją ofertę produktów dla piekarzy i piekarzy.
W pełni zintegrowany system etykietowania opakowań zmniejsza ilość odpadów materiałowych podczas etykietowania na zakrytych tacach. Zdjęcie: Multivac.
Szybkie pieczenie
Wiele obiektów działa w branży piekarniczej na bardzo wysokim poziomie; Jednocześnie oczekuje się od nich zapewnienia stałego poziomu jakości. Systemy ciągłego mieszania i ugniatania, takie jak batony Zeppelin firmy Interpack, są idealnymi narzędziami do spełnienia tych wymagań, produkując 20 000 pączków na godzinę, dwa miliony bułek dziennie lub trzy tony ciasta na ciasteczka na godzinę. Przed przystąpieniem do pakowania wiele z tych produktów należy starannie pociąć. Dinghaus oferuje indywidualne rozwiązania do cięcia ultradźwiękowego, takie jak uniwersalna maszyna do cięcia Ultracut Nado, która może ciąć okrągłe lub ukośne kształty. Różne rozmiary części, przekroje i prędkości cięcia można dowolnie regulować za pomocą łatwego w obsłudze panelu dotykowego.
Również firma igus GmbH Z Kolonii, która produkuje integralne łożyska ślizgowe z tworzywa sztucznego, pomagają zapewnić płynny proces pieczenia. Na przykład bezsmarowy system liniowy jest stosowany w urządzeniach do pieczenia gofrów producenta maszyn specjalnych Walterwerk. W nich standardowe frytki piecze się w arkuszach do przemysłowej produkcji lodów; Bezpośrednio po tym kierowana jest do walcowni, gdzie jeszcze na gorąco formowana jest w stożek. Następnie przemieszczają się na przenośniku taśmowym, aż dotrą do wieży chłodniczej, a następnie udają się do obszaru produkcyjnego, gdzie są podawane do papierowego stożka. W tej sekcji do gry wchodzą wysokowydajne łożyska liniowe igus z ulepszoną technologią Tribo do oddzielania i podawania stożków papierowych.
Wystawcy na targach Interpack, które odbyły się w dniach 4-10 maja 2023 r. w Dusseldorfie, zademonstrowali istniejące dziś możliwości w zakresie produkcji i pakowania delikatnych produktów, takich jak wyroby piekarnicze i cukiernicze. Odwiedzający te światowe referencyjne targi w dziedzinie przetwarzania i pakowania mogli zobaczyć różne aktualne systemy związane z procesami i maszynami w sektorze piekarsko-cukierniczym w halach 1, 3 i 4. Więcej informacji na temat interpack można znaleźć pod adresem www.interpack.com
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”