Puchar Europy W Bilbao znika jedyny ślad po Pucharze Europy

Dziś rano grupa pracowników rozebrała konstrukcje i stragany, które ustawiono miesiąc temu na stadionie San Mames. Był to pierwszy krok w tworzeniu całej infrastruktury potrzebnej na mistrzostwa Europy. Miały tam znajdować się generatory zdarzeń kontynentalnych. 24 marca za pomocą dźwigów pierwsza jednostka ruszyła w celu przeprowadzenia testów logistycznych. Teraz wszystko idzie do La Cartuja.

San Mames miał być gospodarzem hiszpańskiej premiery przeciwko Szwecji 14 czerwca19 mecz zostanie rozegrany z Polską, a 23 ze Słowacją. Zagrał także czwarty zaplanowany mecz, w 1/8 finału. Decyzja UEFA była poważnym ciosem dla gospodarki stolicy Bizkaia i instytucji publicznych, które zapłaciły prawie 2 miliony dolarów za umożliwienie organizacji Mistrzostw Europy w mieście Guggenheim. We wspólnym oświadczeniu Rady Miasta Bilbao, Rady Hrabstwa Bizkaia i Kraju Basków stanowisko organu kierowanego przez Ceferina i Hiszpańską Federację zostało ostro skrytykowane. Bary, restauracje, hotele, a nawet lotnisko Loiu mają nadzieję przezwyciężyć część ogromnego kryzysu wywołanego epidemią od marca 2020 roku.

W grudniu 2016 roku z wielkim hukiem zorganizowano imprezę z prezydentem UEFA Alexandrem Ceferinem, która miała zaprezentować miasto jako jedno z 12 miejsc Euro 2020. Wydarzenie odbyło się w Radzie Miasta Bilbao. Oprócz Ceferina na przyjęciu była obecna Angel María Villar z Bilbao, która była wówczas prezesem Królewskiego Hiszpańskiego Związku Piłki Nożnej (RFEF); Sekretarz Generalny UEFA Theodor Theodorides; Trener Hiszpanii Julen Lopetegui. I różne władze w Bilbao. Jako miejsce wyeksponowano godło miasta. „To będzie wspaniała impreza piłkarska. Bilbao to wspaniałe miasto i spodziewamy się wspaniałej atmosfery” – powiedział Ceferin. „Ma jeden z najlepszych stadionów, San Mames, który jest legendą, ze świetną atmosferą, a mecze tutaj będą udane” – dodał.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *