Puig podkreśla rolę sektora rolno-spożywczego w promowaniu reindustrializacji społeczeństwa Walencji

Puig podkreśla rolę sektora rolno-spożywczego w promowaniu reindustrializacji społeczeństwa Walencji

Walencja. prezes zarządu generalnego, Zimo Puigpodkreślono rolę odgrywaną przez przemysł rolno-spożywczy w promowaniu reindustrializacji społeczeństwa Walencji.

Ximo Puig złożył te oświadczenia podczas swojej wizyty w biurach i centrum technologicznym firmy Importaco z siedzibą w Beniparrell. Dyrektor generalny regionu Walencji docenił wysiłki firm ze społeczności Walencji, takich jak Importaco, aby „wchodzić na rynek globalny, rozwijać się i stawać się coraz bardziej konkurencyjnymi”.

W tym sensie Ximo Puig podkreślił, że połączenie silnej krajowej struktury biznesowej i inwestycji zagranicznych jest „odzwierciedleniem nowej gospodarki Walencji”.

Importaco to firma rodzinna specjalizująca się w marketingu orzechów i naturalnych wód mineralnych, z ponad osiemdziesięcioletnim doświadczeniem w branży i zatrudniającą ponad 2000 osób.

Firma posiada centra produkcyjne i biura zakupów w takich krajach jak Włochy, Polska, Wielka Brytania, Turcja, Argentyna, Stany Zjednoczone i Chiny. Na całym świecie dostarcza orzechy do 34 krajów.

Firma Importaco odwiedziła również m.in Toño Pons, który odwiedził Centrum Technologiczne i Centrum Produkcji Orzechów Beniparrell. W wizycie byli również obecni Salvador Masaruca, burmistrz Beniparil i Ramón Mari, burmistrz Albal.

Toño Pons podkreślił, że „zaangażowaniem Importaco jest dalsze inwestowanie i tworzenie miejsc pracy, aby umocnić swoją pozycję europejskiego lidera w zakresie jakości, innowacji i zrównoważonego rozwoju”.

Ze swojej strony Ximo Puig wyjaśnił, że „wzmocnienie przemysłu rolno-spożywczego jest niezbędne, tak jak w przypadku Importaco, które zwiększyło liczbę pracowników o ponad 60%. Jest to odzwierciedlenie nowej gospodarki Walencji”.

Toño Pons, prezes Importaco, podziela jego zaangażowanie w innowacje i ciągłe inwestycje. Od 2018 roku Importaco zainwestowało w suszarnię Beniparrell o wartości 26 mln euro, z czego pięć planowanych jest na 2023 rok. Inwestycje te pozwoliły Importaco zintegrować nowe linie napełniania i selekcji, a także poprawić cyfryzację zakładu produkcyjnego.

Ponadto pokazano nową linię selekcji pistacji, w którą Importaco zainwestowało około 1 miliona euro i jest w całości produkowana we Wspólnocie Walencji. Odwiedzana fabryka bakalii jest największą w grupie z wielkością produkcji 34 mln kilogramów i zatrudnia 395 pracowników.

Podczas wizyty w centrum technologicznym Teresy Cyrk, General Manager Quality and Innovation, najnowsze osiągnięcia centrum, takie jak akredytacja ISO 17025 na analizę aflatoksyny i ochratoksyny A. Ta akredytacja, przyznana przez krajową jednostkę akredytacyjną (ENAC), gwarantuje doskonałość laboratorium. Importaco jest jedyną firmą w branży, która uzyskała tę akredytację. Jeśli chodzi o innowacyjność, firma wykazała się najnowszymi osiągnięciami w zakresie zaawansowanego odżywiania dzięki produktom takim jak orzechy z probiotykami i bogate koktajle.

Importaco zatrudnia ponad 2300 pracowników, z czego 1300 pracuje w społeczności Walencji. Od 2018 roku grupa zwiększyła zatrudnienie o 68%. Jeśli chodzi o zespół profesjonalistów, wyróżnia się postęp firmy w zakresie równouprawnienia, gdyż ponad 40% stanowisk kierowniczych i pre-menedżerskich zajmują kobiety. Podobnie 87% siły roboczej ma umowę na czas nieokreślony.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *