Rząd łagodzi ograniczenia. Otwarcie zapowiadają punkty gastronomiczne. Czy dodasz klientów?

Bezogródek w Bonii, Hala Forum w Starym Hotelu Forum, Hype Park przy Stacji Towarowej przy ul. Kamina, Nowa rezydencja w Pałacu Dożów w Noa Huta – Incl. Po otwarciu gastronomii w maju miejsca te przyciągną krakowian. Przed pandemią Dolne Młyny były centrum krakowskich barów i restauracji. To już historia, budynek został przeniesiony w inne miejsca i powstały nowe miejsca zapewniające mieszkańcom dobre jedzenie i rozrywkę. Czy bary i restauracje rozsiane po całym mieście mają szansę przyciągnąć tłumy w miarę rozprzestrzeniania się pandemii? – Na Dolnych Młynowie zbudowaliśmy silne marki i myślę, że nasi goście nigdy o nas nie zapomną – mówi Emil Hołubiczko, właściciel Międzymiastowej.

FLESZ – Polacy będą mogli łatwiej i szybciej szczepić się

El fin de Dolnych Młynów

Hiszpańska firma Immobilaria Camins Polska (ICP) jest właścicielem obszaru Lower Mills oraz budynków dawnej cesarskiej fabryki cygar i papierosów. Do tej pory miejsce to znane było z działającego tu od pięciu lat zespołu barów, klubów i restauracji. Od czasu zamknięcia kompleksu pod koniec września ubiegłego roku miejsce to jest puste. Prowadzone są głównie prace porządkowe.

Życie towarzyskie w Krakowie musiało się gdzieś przenieść, a ponieważ trudno było znaleźć jedno miejsce, które mogłoby pomieścić kilka różnych miejsc, Dolne Młynów rozprzestrzeniło się po całym mieście.

„Systematycznie pozyskiwane wiele miejsc”

Początkowo chcieliśmy wspólnie z innymi właścicielami budynków znaleźć miejsca, w których panuje żywy klimat. Bardzo nam się to zależało, ponieważ tak wielu ludzi, którzy odwiedzili Dolne Młyny, przyszło i wybrało, gdzie chcą wybrać. Jest to możliwe dzięki świetnemu wyświetlaczowi. Już tak nie będzie. Niestety nie udało nam się stworzyć kolejnego centralnego basenu zabytków. Myślę jednak, że wiele z tych miejsc zyskało stałych bywalców iw maju wrócą do swoich ulubionych miejsc – mówi Emil Hubeiko.

Po tym, jak rząd ogłosił, że może otwierać swoje ogródki już od 3 po południu, a po dwóch tygodniach będzie można zaprosić gości do wnętrza budynku, właściciele barów i restauracji odetchnęli z ulgą. Większość z nich ogłasza otwarcie w połowie maja.

Świat gotowania na forum Hala

15 maja ogłoszono, że w dawnym hotelu Forum nad Wisłą w ​​Krakowie zostanie otwarty kompleks gastronomiczno-rozrywkowy Hala Forum. Będzie dziesięć restauracji oferujących zróżnicowany wybór Kuchnie świataOraz Klub i Kawiarnia HOL Music, w której odbywać się będą koncerty i imprezy taneczne.

Hype Park w Mudżahedinie. Kamina

W maju na Mapie Krakowa otworzyło się również nowe miejsce – Hype Park przy ulicy Kamiennej. Jest to ogromna i przeważnie otwarta przestrzeń, na której odbywają się koncerty, Wydarzenia kulturalne I sztukę, oprócz galerii. Wśród osób odpowiedzialnych za nową siedzibę są osoby prowadzące słynny klub Fabryka na Zabuociu.

Bezgródek

Koło Błoń, al. Focha, Bezogródek Tropical Spot Food Control Centrum Kontroli Żywności, działające wcześniej w Cichym Kąciku, jest w trakcie budowy. Bezogródek, klimatyczne miejsce w pobliżu Błoń z food truckami, z których słyną krakowianie, zakończyło swoje życie w Cichym Kąciku we wrześniu 2020 roku. Miasto, które planuje tam budowę centrum muzycznego, wypowiedziało umowę najmu.

Ostatecznie Tropikalny Punkt Bezogródek nie znajdzie się obok krakowskiej Hali Stulecia, zaledwie kilka kroków (tuż za parkingiem i stadionem) przy Al. Coot 41. Stało się tak, ponieważ inwestorzy nie osiągnęli porozumienia z miastem w sprawie lokalizacji kompleksu na części wspólnej przy krakowskiej Hali.

Nowe domy i food trucki na jeziorze.

Nowy rozdział zapowiedział The New Residence, którego otwarcie zaplanowano na 29 maja. Miejsce to powstaje w Budynku Z Nowohuckiego Parku Przemysłowego. Z kolei nad Jeziorem Nowohuckim można obejrzeć pokazy gotowania w Huta Wita Food Truck Park. W tym roku miejsce przyciągnie rzesze mieszkańców m.in. Przy aktywnym zbiorniku i wieży wylotowej solanki.

Muzeum kuchni polskiej, browaru i wódki

Na kulinarnej mapie Krakowa pojawiły się nowe miejsca na Zabłociu i Grzegórzkach, które do tej pory były nieco zaniedbane pod względem gastronomicznym. W Państwowej Wytwórni Wódek Polmos, obok Hotelu Mercure, powstaje niezwykła jadalnia z własnym browarem.

W Fabrycznej znajdzie się kuchnia polska i włoska, azjatycka restauracja z rozbudowanymi daniami, wegetariańskie bistro oraz kafeteria ze świeżo wypiekanym chlebem i kawą. W pobliżu można napić się piwa z browaru miejskiego, wszędzie tam, gdzie na miejscu jest piwo. Będzie też muzeum wódki, które wyjaśni korzenie Bullmus. publicznie? Wszystko to będzie dostępne od lipca.

Natomiast kompleks Zabłocie powstanie pomiędzy ulicami Romanowicza, Lipową i Ślusarską, zamiast dwóch pól drukarskich: Leyko i Etyflex. Połączenie restauracji, barów i strefy relaksu z ekscytującą wieżą, parkiem doświadczeń i targiem. Jednak w tej chwili nie ma daty otwarcia.

Wideo

You May Also Like

About the Author: Vania Walton

"Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem."

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *