Rząd zaostrza działania przeciwko pomorowi świń na południowej granicy


Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) wzmocni środki zapobiegawcze w 85 urzędach inspekcji sanitarnej, szczególnie na Półwyspie Jukatan oraz na granicy z Gwatemalą i Belize, po potwierdzeniu Ogniska afrykańskiego pomoru świń na Dominikanie i na Haiti oraz tradycyjny pomór świń w Brazylii.

Ta sama agencja zwróciła uwagę, że dotychczas oficjalny personel Zakaz 37 niebezpiecznych produktów mięsnych: 13 w Cancun, 12 w El Cebu, siedem w Ciudad Hidalgo, cztery w Cozumel i jeszcze jeden w Meridzie, w Gwatemali, Rosji, Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Hondurasie, Ukrainie, Czechach, Polsce i Ekwadorze; Z tej listy kraje europejskie mają na swoich terytoriach pomór świń.

W lipcu 2019 Pierwszy przypadek pomoru świń odkryto w Ameryce ponad 40 lat temu, To wywołało stan gotowości na Jukatanie, ponieważ może zniszczyć produkcję wieprzowiny, która jest niezbędna dla gospodarki podmiotu.

Według Narodowego Instytutu Statystyki, Geografii i Informatyki (Inegi) Produkcja wieprzowiny na Jukatanie to ponad 2 200 000 sztuk rocznie.

Podobnie National Service for Health, Safety and Quality for the Agrifood (Sinasica) dla przemysłu trzody chlewnej oraz władze federalne i stanowe ogłosiły, że jednym z pierwszych wdrożonych środków było wzmocnienie nieinwazyjnego programu inspekcji poprzez jednostki psów.

Podkreślił, że od lipca ubiegłego roku, kiedy wykryto pierwsze ogniska klasycznego pomoru świń na kontynencie amerykańskim, 10 par psów zostało wysłanych do pięciu punktów wjazdowych do kraju, które są uważane za wysokiego ryzyka: Cancun, Cozumel i granica między Quintana Roo a. Belize, El Cebu, Tabasco i Ciudad Hidalgo, Chiapas.

Sader poinformował, że urzędnicy Senaseca stale pracują w programie o nazwie Niechciane Odprawy Celne, którego celem jest identyfikowanie niebezpiecznych produktów w torbach, przed wejściem na taśmociąg, za pomocą mobilnych aparatów rentgenowskich.

Jim

Wątki

Przeczytaj także

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *