Saica wzmacnia swoją obecność w Europie Wschodniej poprzez zakup spółki w Polsce

Saica wzmacnia swoją obecność w Europie Wschodniej poprzez zakup spółki w Polsce

Aragońska grupa papiernicza Saica kontynuuje plan ekspansji zawarty w określonej przez siebie strategii do 2025 roku. W tym kontekście podjęła proces wzmacniania swojej obecności w Europie Wschodniej. Spółka osiągnęła porozumienie w sprawie nabycia większościowego pakietu (76%) polskiej spółki Fox Recylingspecjalizująca się w gospodarce odpadami, poszerzając tym samym swoją obecność w jednej z czterech linii biznesowych – Saica Natur.

Zakup ten, jak poinformowała w piątek rodzinna firma z Saragossy, na której czele stoi Ramon Alejandro, „To szansa na zwiększenie wartości oferty Saica w zakresie usług gospodarki odpadami na rynku Europy Wschodniej”. Pozwala to grupie rozwijać swoje usługi w tym zakresie poprzez współpracę z nowymi klientami na polskim rynku.

Fox Recyling to firma z siedzibą w Gdyni, w północnej Polsce, posiadająca ponad 30-letnie doświadczenie w branży. Portfolio ponad 400 klientów w regionie, zatrudniające 34 pracowników, zarządzało w zeszłym roku 45 000 ton odpadów i odnotowało sprzedaż o wartości około 9 milionów euro. Jednym z jego atutów jest położenie na obszarze portowym na wybrzeżu Morza Bałtyckiego.

„To osiągnięcie stanowi krok naprzód w strategii rozwoju biznesu Saica, nie tylko w celu kontynuacji naszej ekspansji na polskim rynku poprzez wprowadzenie Saica Natur, ale także w celu dalszego rozwoju naszej infrastruktury i usług na tym rynku” – powiedział Ramon Alejandro. Odniesienie do procesu.

Saica jest obecna na polskim rynku już od 2011 roku Poprzez wspólne przedsięwzięcie z Grupą Thimm, poprzez przejęcie fabryki tektury falistej w Tichach o nazwie TOP THIMM (Grupa Thimm z 51% udziałów i Saica z pozostałymi 49%).

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *