Sektor krajowy/gastronomiczny ma nadzieję, że uda im się przyspieszyć masowe szczepienia

Sektor yerba mate dobrze się bawi, zarówno w kraju, jak i za granicą, jeśli chodzi o konsumpcję, co pomogło również poprawić ceny liści yerba mate dla producentów z sektora pierwotnego. Z drugiej strony eksport również wykazuje dobre oznaki, bo do maja 2021 r. panuje ciekawa dynamika w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, jak twierdzi szef Paragwajskiego Centrum Yerpatero (CYP) dla La Nación. Eduardo Oswalda. „Obecnie sektor jest w pełnych zbiorach yerba mate, czyli 50% zbiorów. Przechodzi przez fazę przejściową z sektorem pierwotnym, w którym ceny dostosowują się na korzyść tych producentów, a ceny yerba mate również wzrosły w porównaniu do zeszłego roku” – powiedział.

Jeśli chodzi o eksport, posiadacz CYP stwierdził, że do piątego miesiąca tego roku miał rekordy wartości 4 822 682 USD i 313 ton, odnotowując 9% wzrost eksportu wyprodukowanej yerba mate o 1,9 miliona USD. ostatni rok. Powiedział jednak, że nastąpił znaczny spadek eksportu yerba mate kanchada do Argentyny w porównaniu do maja 2020 r. Dane dla sektora były zgodne z początkiem pandemii, kiedy nastąpił wzrost sprzedaży krajowej do 25%. , natomiast eksport był zgłaszany przez międzynarodowych klientów, którzy stwierdzili, że z powodu kwarantanny, zamknięcia i zimna paragwajska yerba mate była bardzo sprzedawana.

Głównym rynkiem dla Merpa Mate jest Argentyna, po której w kolejności malejącej znajdują się Hiszpania, Chile, Brazylia, Liban, Izrael, Czechy, Polska, Boliwia, Niemcy, Kanada, Korea Południowa, Ukraina, Szwajcaria, Japonia, Meksyk, Ekwador , Włochy, Stany Zjednoczone i Urugwaj. Z drugiej strony Oswald zauważył, że rynna rzeczna gra przeciwko.

Logistyka, brak miejsca na statkach do terminowego eksportu produktów, opóźnienia w dokumentacji, zamknięcia granic i braki w dostawach, między innymi z powodu globalnego wstrzymania działalności spowodowanego pandemią. Jednak ze strony CYP nadal pracowały przy ciągłym wsparciu, aby poprawić produkcję pod względem wielkości i jakości, intensyfikując wirtualne szkolenia, dyplomy z yerba mate i kurs robienia słodyczy z yerba mate dla United Colonial Ladies, aby służyć jako wsparcie ekonomiczne.

Najbardziej utajoną potrzebą producentów jest pomoc techniczna w gospodarowaniu glebą, zwalczaniu szkodników, nawożeniu i przycinaniu m.in. w celu uzyskania wyższej produktywności i jakości. W tym sensie CYP współpracuje z Programem Współpracy Misji Technicznych Tajwan-ICDF w ramach projektu Fomipymes MIC, który koncentruje się na poprawie jakości yerba mate poprzez dwa badania.

Jednym z nich jest poprawa spalania suszarni, w tym pomoc suszarek partnerskich CYP oraz analizy w uznanych laboratoriach w Niemczech. Drugie badanie polega na charakterystyce paragwajskiej yerba mate z analizą zawartości witamin, polifenoli, minerałów i innych, w celu określenia korzystnych właściwości yerba mate. Ponadto wyróżniają się działania Komitetu Mieszanego Yerba Mate, skoordynowanej pracy z MAG i MIC, mające na celu wzmocnienie sektora Yerba Mate.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *