CANBERRA, Australia – Znalezienie sposobów na stanie się mądrzejszymi producentami żywności było priorytetem dla małych rozwijających się państw wyspiarskich (SIDS) przed wybuchem COVID-19. Obecnie rolnicy w krajach o gruntach ornych i ograniczonych zasobach wodnych szukają rozwiązań, które powstrzymają spadek ich produkcji żywności.
Przykładem tej bitwy jest jej scenariusz na Wyspach Cooka, 15-wyspowym kraju na południowym Pacyfiku z populacją około 17 500, gdzie import żywności wzrósł w ostatnich dziesięcioleciach, a produkcja rolna spadła.
Pomysły rolników i przedsiębiorców, takich jak Piri Maao z Cooka, są poszukiwane przez rządy i organizacje SIDS, chcące promować odporność i odbudowę w miarę zbliżania się drugiego roku pandemii.
W kwietniu Maao otrzymał dotację od INTELIGENTNE AgriTech Aby rząd Polinezji założył zasilaną energią słoneczną szklarnię wodną do całorocznej produkcji warzyw.
„Uprawa w szklarni eliminuje problemy środowiskowe, takie jak deszcz i wiatr, które obecnie napotykam w systemie opartym na glebie. Zmniejsz stosowanie pestycydów; moskitiery pomogą wyeliminować wiele dużych owadów, takich jak ćmy i chrząszcze” – powiedział Mao IPS z Isle of Man.Rarotonga, gdzie pracuje.
Ponadto wyjaśnił: „Energia słoneczna do obsługi systemu zapewnia zrównoważony rozwój i niższe koszty operacyjne”.
Plan SMART AgriTech, uruchomiony w lipcu 2020 r., jest jednym ze sposobów, w jaki rząd Wysp Cooka postanowił zareagować na pandemię, nadając priorytet długoterminowej wizji.
Dzięki stypendiom AgriTech uczestnicy mają możliwość realizacji nowych pomysłów.
Premier Wysp Cooka, Mark Brown, powiedział IPS ze stolicy Avarua, że są to „pomysły, które mogą przekształcić działalność rolniczą lub przemysł poprzez innowacje i poprawę produktywności, reagując na możliwości wynikające z nowych pomysłów lub zaspokajając nowe potrzeby rynku”.
Dodał, że „aby ułatwić lepszą komunikację między producentami, przetwórcami i sprzedawcami, zmniejszyć ślad ekologiczny rolnictwa dzięki nowym technologiom i bardziej wydajnym procesom oraz złagodzić skutki zmian klimatycznych”.
Do czasu pandemii gospodarka tego kraju na wschodnim tropikalnym Pacyfiku, na południe od Hawajów i na południowy wschód od Samoa, była silnie uzależniona od turystyki, która stanowiła około 67 procent jego PKB.
Zamknięcie granic państwowych i nagły spadek ruchu turystycznego spowodowany wirusem Corona doprowadziły do szybkiego spadku dochodów i lokalnych źródeł utrzymania, jednocześnie pokazując potrzebę zmniejszenia i zastąpienia zależności od importu żywności przez zwiększenie lokalnych upraw.
Średnia wartość produkcji żywności na Wyspach Cooka spadła z 231 USD na mieszkańca w 2002 r. do 43 USD na mieszkańca w 2018 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Tymczasem żywność to drugi najważniejszy wydatek Kokianos, stanowiący 22,5% wydatków gospodarstw domowych, według danych z 2016 roku.
„Ostatnio produkcja pozostała stabilna, ale kiedy zamknięto nasze granice, sprzedaż lokalnych produktów spadła z powodu kurczenia się naszego sektora turystycznego” – wyjaśnił IPS Kamana dyrektor Ministerstwa Rolnictwa, Temarama Anjuna.
Przemawiając również z Avarua, urzędnik wyjaśnił: „Bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie pozostają dla nas priorytetem, dlatego zalecamy zapewnienie wystarczającej ilości żywności, aby wyżywić naszą populację, zanim zaczniemy szukać możliwości eksportu”.
Przedsiębiorca Maao rozpoczął pracę nad koncepcją szklarni kilka lat temu i przeprowadził badanie rynku, aby wykazać, że istnieje duży popyt krajowy na jego produkty, zanim rozpoczął przedsięwzięcie biznesowe.
Hydroponika to forma ogrodnictwa, w której rośliny są uprawiane w pomieszczeniach z korzeniami zanurzonymi w bogatym w składniki odżywcze roztworze wodnym. Jedną z zalet tej technologii jest to, że nie wykorzystuje ona gleby i zmniejsza zużycie ziemi i wody.
W Rarotonga rolnictwo odpowiada za 40% zużycia wody. Autonomiczne systemy hydroponiczne, które można również rozwijać lokalnie, zapewniają warunki do ciągłego wzrostu, aby wspierać nieprzerwaną produkcję.
„Biorąc pod uwagę siłę i izolację COVID-19, wzmocnienie systemów produkcji i dystrybucji żywności jest kluczem do walki z głodem i podwójnego obciążenia niedożywieniem. Rozwój akwakultury i akwakultury obejmuje wszystkie wymiary bezpieczeństwa żywnościowego „, opowiada FAO w dokumencie .
Możesz przeczytać hiszpańską wersję tego artykułu tutaj
W szczególności Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa świętuje poniedziałek 30 i wtorek 31 digital forum rozwiązańOrganizowany wspólnie z rządem Fidżi i angażujący przedstawicieli wysokiego szczebla z 38 małych rozwijających się krajów wyspiarskich, ma na celu promowanie inicjatyw obejmujących cyfryzację i innowacje na rzecz zrównoważonego rolnictwa, które poprawiają żywność, środowisko i zdrowie ich młodych populacji.
Przykładem tego typu rozwiązania zastosowanego w rzeczywistości SIDS jest model Maao, który rozwija system nawożenia kroplowego, w którym rośliny są nawadniane wewnątrz szklarni ze zbiornika zawierającego pożywkę. Aktywuje się automatycznie o najlepszej porze dnia.
Początkowo będzie sadził czerwoną, żółtą i pomarańczową paprykę, choć przedsiębiorca rolny planuje w niedalekiej przyszłości dywersyfikację z innymi uprawami. Szklarnia Maao jest w budowie. „Mamy nadzieję, że zostanie on ukończony i, w zależności od czasu, w pełni operacyjny do końca przyszłego miesiąca” – powiedział.
Mao podkreślił, że jego projekt odpowiada na potrzeby bezpieczeństwa żywnościowego kraju „poprzez zwiększenie lokalnej produkcji, konsekwentne i lokalne udostępnianie zdrowych warzyw oraz ograniczenie ich importu”.
Promowanie innowacji we wszystkich aspektach przemysłu rolnego, od uprawy do przetwarzania, tworzenia wartości dodanej i etapów marketingu, będzie częścią dyskusji między liderami, producentami i organizacjami społecznymi na Forum Rozwiązań Zdalnych.
przedstawiciele 38 SIDS, zlokalizowanych na Karaibach, Pacyfiku, Atlantyku, Oceanie Indyjskim i Morzu Południowochińskim, do których dołącza 20 innych prowincji jako partnerzy, z tych samych rozwijających się regionów na południu, którzy podzielą się swoimi innowacyjnymi doświadczeniami w przeciwdziałaniu skutkom koronawirusa.
Oprócz różnic w gospodarce, wielkości i populacji, SIDS łączy wiele wspólnych wyzwań wynikających z ich izolacji, które jednoczą uczestników fotografii tak różnych, jak Barbados, Kuba, Antigua i Barbuda na Karaibach, Madagaskar i Seszele. W Afryce lub Fidżi, Tonga, Vanatu i same Wyspy Cooka znajdują się na Oceanie Spokojnym.
Tutaj znajdziesz inne artykuły dotyczące forum rozwiązań i jego kontekstu.
Forum zgromadzi liderów rządowych, organizacje rozwojowe, ekspertów, przedstawicieli sektora prywatnego i rolników z SIDS ze wszystkich rozwijających się regionów Południa.
„W tym roku Szczytu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Systemów Żywnościowych Forum pokaże, że istnieją różne rodzaje rozwiązań cyfrowych i niecyfrowych, wiele lokalnych i lokalnych, aby sprostać wyjątkowym wyzwaniom systemów rolno-spożywczych w SIDS” – Sridhar Dharmapuri, dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności i żywienia w regionalnym biurze FAO dla Azji i Pacyfiku z siedzibą w Bangkoku, powiedział IPS.
Wyjaśniła, że podczas forum „zostaną określone strategie efektywnej ekspansji z konkretnymi inwestycjami w infrastrukturę i zapewnieniem sprzyjającego środowiska dla kobiet i młodych przedsiębiorców”,
Kiedy forum zakończy się we wtorek 31, oczekuje się, że dzielenie się wiedzą na temat najlepszych wyników w produkcji żywności i żywienia w SIDS pomoże „żabiemu skokowi” w ich postępach na drodze do osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju (ODS), które w SIDS spowalniają z powodu do pandemii.
T: MF / ED: EG
„Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem.”