Caracas, 5 kwietnia. Wenezuelski minister turystyki Ali Padrón poinformował w środę, że po ośmiu latach paraliżu Wenezuela wznowi czarterową trasę lotniczą łączącą wyspę Margarita na południowo-wschodnim Morzu Karaibskim z Trynidadem i Tobago.
W wywiadzie telefonicznym pokazanym na państwowym kanale Venezuela de Television (VTV) Padrón wyjaśnił, że jutro, w czwartek, o godzinie 13:00 czasu lokalnego (17:00 GMT) przyleci pierwszy lot czarterowy na tej trasie, lądując w miasto Porlamar.
„Będziemy otrzymywać bezpośrednie loty z Trynidadu i Tobago co tydzień, ponieważ jest to turystyka zakupowa, a także turyści przyjeżdżający z Kuby” – wyjaśnił.
Zauważył, że obcokrajowcy, w tym prawie 6000 Kubańczyków przyjętych na wyspę Margarita, generują „wysoki poziom zakupów”, przynosząc krajowi od 3000 do 6000 dolarów każdy.
Ponadto zaznaczył, że wkrótce przyjadą też turyści z Polski, a rosyjskie wizyty w takich destynacjach jak Los Roques, Margarita, Canaima czy Caracas będą kontynuowane.
W ten wtorek grupa 43 kubańskich turystów wylądowała w Margaricie, locie z Hawany, w sumie 5556 odwiedzających wyspiarski kraj od marca 2022 r., kiedy rozpoczął się proces czarteru łączący oba kraje.
Wiceminister turystyki międzynarodowej Leticia Gomez poinformowała na swoim koncie na Twitterze, że Kubańczycy zostali przyjęci na międzynarodowym lotnisku w Santiago Marino, w gminie Diaz, w stanie Nueva Sparta, do którego należy Margarita.
Tysiące rosyjskich turystów przybyło również do Margarity w zeszłym roku, a polscy podróżnicy mają odwiedzić wyspę w nadchodzących miesiącach dzięki umowie o współpracy podpisanej przez Wenezuelę i Polskę w styczniu zeszłego roku, według Ministerstwa Turystyki.
Prezes Neo-Spartańskiej Izby Turystyki, Viviana de Vithencourt, powiedziała niedawno EFE, że przyjazd międzynarodowych turystów jest „bardzo pozytywny”, ponieważ „energetyzuje i ożywia gospodarkę regionu” oraz sprawia, że „inne kraje zwracają się ku oczy w kierunku Wenezueli”. EFE
gcs/sb/enb
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”